Lopen kuntatalous pidetty kunnossa – Vuoden 2016 tilinpäätös lähes 1,8 miljoonaa euroa parempi

Blogi, maanantaina 27.03.2017

Tänään Lopen kunnanhallitus käsitteli kotikuntani Lopen viime vuoden tilinpäätöstä. Vuoden 2016 tilikauden tulos muodostui lopulta yli 1,2 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Se on lähes 1,8 miljoonaa euroa parempi kuin talousarviossa aikanaan laskettiin. Vyosikate oli lähes 3,5 miljoonaa euroa. Vaikea vuosi siis käännettiin hyväksi vuodeksi ja tämän myötä kunnan taseeseen on kertynyt ylijäämää jo lähes 12,5 miljoonaa euroa.

Talousjohtajamme Pekka Leppäsen kanssa illan kokouksessa. Talousmies ja osaaja jota arvostan todella paljon!

Kovaksi tuloksen tekee sekin, että olemme vieneet Lopella läpi nyt laman keskellä poikkeuksellisen kovan investointiohjelman. Tämän vuoden aikana saamme kuntoon kaikki suurimmat rakennushankkeet ja kun Läyliäisten Koulu ja eskaritalo valmistuvat nyt niin jokaisessa taajamassa tämä kokonaisuus on kunnossa. Kunnan kokonaisinvestoinnit olivat viime vuonna huikeat lähes 8,1 miljoonaa euroa. Siinä siis Läyliäisten koulun lisäksi Launosten koulun saneeraus ja eskaritalon rakentaminen, Hoivakoti Eedilän saneeraus ja yritysaluerakentamista. Vahva ote siis tulevaisuuteen niin panostuksilla lapsiin kuin työpaikkoihin ja yrittäjyyteenkin.

Loppi teki siis tuloksella mitaten hyvän tilinpäätöksen nyt kahdeksantena vuonna peräkkäin. Eli silloin kun päätimme, että kunta laitetaan kuntoon niin se myös laitettiin. Tästä isosta työstä kiitos kuuluu kaikille kuntamme työntekijöille ja talousjohdolle, mutta myös hyvälle luottamushenkilöiden väliselle yhteistyölle ja luottamukselle. Yhdessä tätä laivaa on viety tyrskyissä ja tyynemmälläkin. Ja valtuuston puheenjohtajana haluan kyllä kiitosta antaa myös kunnanhallituksen puheenjohtajalle Marja Peltomäelle ja varapuheenjohtajalle Tiina Seppälälle jotka ovat tehneet nyt 4,5 vuotiseksi venyneellä valtuustokaudella erittäin hyvää ja raskastakin työtä. Arvostan.

Meillä Lopella on nyt isot investoinnit tehty ja seuraavaksi voimme laittaa hieman panoksia lisää mm. kyläkouluihin. Tänä vuonna remontoimme Länsi-Lopen Koulua ja homma etenee tästä. Samalla pitää myös panostaa lisää opetukseen ja myös varhaiskasvatukseen. Mutta uskallan sanoa, että aika paljon on tälläkin saralla tehty. Nyt juuri pienennämme aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmät 8 lapseen niin eskareilla kuin koululaisillakin. Ja samaan aikaan olemme halunneet pitää kunnassamme myös joustavan perusopetuksen JOPO-luokan ja kuntouttavankin luokan ja myös erityisopetukseen on panostettu merkittävästi kaikilla taajamakouluilla. Ja tyytyväinen olen myös siihen, että olemme pitäneet yläkoulun ryhmäkoot kohtuullisina ja oman lukiomme elinvoimaisena. Kyllä nämä pärjäävät vertailussa aivan varmasti.

Mutta ei jatkokaan tule olemaan helppo. Isot investoinnit ovat hieman nostaneet velkamääräämme. Mutta tästä kaikesta huolimatta olemme pitäneet sen tiukasti alle maan keskiarvon. Meillä ei ole senkään puolesta hätää. Mutta muuttotappion kanssa on. Viime vuonna väkiluku väheni jälleen 76 henegllä ja vuosi oli jo kolmas perättäinen vuosi väestötappion osalta. Emme ole tämän kanssa todellakaan yksin sillä kaikki Kanta-Hämeen kunnat ja kaupungit menettivät asukkaita. Mutta ratkaisua täytyy etsiä ja itse toivon, että pysyvä tonttiale eli 10 000 euron omakotitalotontit houkuttavat tänne uusia asukkaita ja toivottavasti saamme pian käyttöön päivähoidon aidon tuntiperusteisen laskutuksen ja itse laskisin ja kokeilisin etunojassa myös 20 tunnin maksutonta varhaiskasvatusta. Se voisi hyvinkin kääntyä isoksi plussaksi myös tulopuolella.

Lopen lääkäriasia jäi lopulta vasemmistoliiton esityksestä pöydälle. Keskustelussa on ollut esillä julkisuudessa ollut yhden lääkärin malli ja myös malli missä Lopelle palautettaisiin aiempi terveyskeskustasoinen lääkärivastaanotto eli noin neljä lääkäriä. Myös mallia missä kuljetuksia lääkäriin lisättäisiin on pohdittu. Katsotaan mihin sitten enemmistö lopulta päätyy. Asiaan palataan seuraavassa kunnanhallituksessa ja sitten asia etenee valtuustoon.

Muut asiat löydätte pian pöytäkirjasta kunnan kotisivuilta www.loppi.fi. Mielelläni vastaan myös kysymyksiin jos sellaisia listasta ja sen asioista nousee.

Hämeenlinnassa hyvä Kokoomus draivi – Petterin kanssa kampanjaa vauhdittamassa

Tänään ennen kunnanhallitusta olin ensin päivän Petteri Orpon kanssa vauhdittamassa kuntavaalikampanjaa Hämeenlinnassa. Väkeä hienosti liikkeellä ja hyvä tunnelma. Meillä on Hämeenlinnassa erinomaisen hyvä ehdokaslista ja uskon vakaasti, että kaupungin suurimpana puolueena jatkaa vaalien jälkeenkin Kokoomus. Monta mukavaa juttutuokiota kaupungissa ja aika monta kahvikuppiakin. Onneksi seuraaviin vaaleihin on sitten taas yli puolivuotta 🙂

Yksi Jani Kortströmin taidenäyttelyn teoksista.

Illansuussa avasimme myös Lopen Kuntavaalikahvilan. Linja-autoaseman talossa tutussa paikassa toimiva kahvila on avoinna tästä joka päivä aina vaaleihin asti ja luvassa monenlaista hienoa ohjelmaa. Ja muun ohjelman ja tapahtumien ohella kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa myös Jani Kortströmin mahtava Loppi-aiheinen taidenäyttely.

Kommentit