Lopen kunnan budjettipäivä – Kunnanhallitus valmisteli ensi vuoden budjettia

Blogi, maanantaina 19.10.2015

Tänään päivä oli varattu aamusta lähtien kotikunnan asioille. Pitkä perinne – ainakin tuolta lähes 20 vuoden takaa mitä olen kunnanvaltuustossa mukana ollut – on ollut se, että budjetin teossa pidetään muutama tällainen pidempi kunnanhallituksen läpiluku. Tänään kunnanhallitus kävi budjetin läpi ns. ensimmäisessä luvussaan ja käsittely hallintokuntien valmistelemat esitykset. Yksityiskohtiin en tässä vaiheessa voi mennä ja vielä kunnanhallituskäsittelyssä myös oma roolinikin on enemmänkin seuraileva ja ennen muuta valtuuston aiemman tahtotilan toteutumisen valvonta. Aikanaan kunnanhallitus saa oman esityksensä valmiiksi.

WP_20151019_20_54_03_ProTämänpäiväisessä kokouksessa kunnanhallitus teki jo päätöksiäkin. KH:n esitys ensi vuoden veroprosentiksi on 21,50% eli hallitus esittää peräti 1%-yksikön korotusta tuloverotukseen. Sen sijaan kiinteistöverot hallitus pitäisi ennallaan. Oma ajatteluni lähtee kuitenkin siitä, että verokorotusta ei pitäisi nyt tehdä näin kovana vaan hakea myös kiinteistöverotuksen kautta laajempaa ja vakaampaan veropohjaa. Ja pahaa pelkään, että tämä kunnanhallituksenkaan nyt valtuustolle esittämä korotus ei takaa sitä, että palvelut pysyisivät edes ennallaan. Itseasiassa näyttää jo siltä, että lääkäripalveluja leikataan jo tulevana keväänä. Tämä nyt ensimmäinen merkki siitä, että palvelut heikkenevät nyt nopeammin kuin kuntaliitossopimuksessa olisi turvattu ja taattu. Ja myös verot oli siinä vahvistettu pysyviksi ennallaan. Mutta nyt tärkeintä tehdä budjetti niin, että veronkorotuksille saadaan myös vastinetta palveluissa ja pidetään niin palvelulupauksesta mikä kuntalaisäänestyksessäkin syntyi. Itse lupaan siitä pitää kiinni.

Muutamia muutosesityksiä itselläni on vielä nyt suunniteltuun. Palaan niihin kun asiat tulevat julkisiksi ja valtuuston käsittelyssä viimeistään. Pidän teidät täälläkin ajantasalla tulevasta.

Illalla vielä Elmolan liikunthallilla lapsen kanssa salibandyn parissa ja nyt hetki työpöydän ääressä vielä Lope Viertolassa. Loppi-päivä näin kääntymässä jo loppuun ja huomenna taas matkataan Helsinkiin ja eduskuntaan.

 

Kommentit