Lopen Kokoomus 90 vuotta – Raimo Rajaojasta Kunniapuheenjohtaja

Uutiset, maanantaina 16.02.2009

Lopen Kokoomuksen 90-vuotisjuhlallisuudet täyttivät koko Ystävänpäivän. Lauantai alkoi kunniakäynnillä Lopen Kansallisseuran perustajajäsenten haudoilla ja jatkui juhlakokouksella, vastaanotolla ja iltajuhlalla. Juhlakokouksessa kutsuttiin Raimo Rajaoja Lopen Kokoomuksen kunniapuheenjohtajaksi ja Elina Kuosmanen sekä Raimo Laitinen kokoomuksen kunniajäseniksi.

Lopen kunta sai ensimmäisten joukossa oman kokoomusyhdistyksen jo vajaa kaksi kuukautta emopuolue Kokoomus rp:n perustamisen jälkeen. Kansallinen Kokoomuspuolue perustettiin joulukuun 9. päivä vuonna 1918, eli vuoden verran kansallisen itsenäistymisemme jälkeen. Loppilaiset olivat aktiivisia jo itse emopuolueen perustamisessa ja näin Lopen Kokoomus perustettiinkin jo seuraavana vuonna 26.1.1919. Lauri A. Yrjö-Koskinen oli yksi Lopen Kokoomuksen perustajista. Muita perustamiskirjan allekirjoittajia olivat kirjailija Mikko Ilkka, opettaja ja Lopen kirkkokuoronkin perustaja Aino Eskola sekä vapaaherratar Ossia Yrjö-Koskinen. Ystävänpäivänä Lopen kokoomuslaiset ja perustajäsenten sukulaiset kävivät kunniakäynnillä Lopen hautausmaalla ja sytyttivät kynttilän myös Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalle kiitokseksi kaikille muille jo edesmenneille kokoomuslaisille.

– Pienessä pakkasessa hautausmaalla oli kaunis tunnelma. Laskimme kokoomuksen henkeen sopivat havuseppeleet haudoille ja sytytimme kynttilät, kertoivat mukana kunniakäynnillä olleet Kokoomusaktiivit.

Kunniakäynnille osallistui myös Lauri A. Yrjö-Koskisen ja Ossia Yrjö-Koskisen sukua ja muistokäynnin jälkeen väki siirtyi Lopen kunnantalolle 90-vuotisjuhlakokoukseen.

Kunniajäseniä ja kunniapuheenjohtaja

Päivä huipentui 90-vuotisjuhlakokoukseen Lopen valtuustosalissa. Sali täyttyi kokousväestä ja yleinen kokous päätti kutsua Lopen Kokoomuksen ensimmäiseksi kunniapuheenjohtajaksi Raimo Rajaojan. Rajaoja toimi pitkään Lopen kokoomuksen keskeisimpänä vaikuttajana ja tuli tunnetuksi myös kunnanhallituksen pitkäaikaisena ja rakentavana puheenjohtajana.

– Kunniapuheenjohtajuus on korkein mahdollinen kunnianosoitus mitä yhdistys voi antaa. Meillä voi sääntöjen mukaan olla aina vain yksi kunniapuheenjohtaja ja olen iloinen, että tuon arvon saimme antaa nyt Raimolle. Hänen roolinsa Lopella on ollut äärimmäisen keskeinen ja hän ansaitsisi myös muutakin huomiota ajastaan, totesi Lopen kokoomuksen puheenjohtaja Timo Heinonen.

Kunniajäseniksi kutsuttiin myös pitkään Lopen kokoomuksen keskeisimmillä paikoilla ja myös kunnan ykköspaikoilla vaikuttaneet Elina Kuosmanen ja Raimo Laitinen. Valitut kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet palkittiin illan virallisessa juhlassa. Juhlassa myönnettiin myös neljä Kokoomuksen pronssista Kokoomusmitalia erityisen ansiokkaasta työstä kokoomusaatteen hyväksi. Kokoomusmitalit saivat Ritva Heikkilä, Kari Koukku, Riku Bitter ja Riitta Nylund.

– Heillä kaikilla on ollut erityinen rooli Lopen kokoomuksen toiminnassa viime vuosina ja myös vuosikymmeninä. Rikun merkitys oli suuri sille, että meillä on nyt oma kansanedustaja, kertoi Lopen kokoomuksen sihteeri Tiina Seppälä ja totesi, että oli itsestään selvää, että Lopen Kokoomus halusi myöntää yhden arvomitalin yli kuntarajan. Ritva Heikkilä toimi vuosien ajan Lopen kokoomuksen hallituksessa ja luottamustehtävissä ja laittoi mm. yhdistyksen talouden vahvaan nousuun. Kari Koukku on toiminut Lopen kokoomuksen puheenjohtajana ja keskeisenä luottamusmiehenä lukuisissa eri tehtävissä ja kuulunut kymmenien eri vaalien ajan mm. vaalipäällikkönä ja talkoolaisena työtäpelkäämättömien puuhamiesten joukkoon. Riitta Nylund sai ansiomitalin viime vuosien vahvasta roolissa kunnan ja seurakunnan luottamustehtävissä ja vahvasti uudistuneen kokoomusjoukon äitinä.

Yrjö Kassarille Kultainen ansiomerkki

Korkeimman mahdollisen Kokoomus rp:n ansiomerkin iltajuhlassa vastaanotti Yrjö Kassari. Kokoomuksen puoluehallituksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla myöntämä Kultainen ansiomerkki myönnettiin Kassarille pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta yhdistyksen johtavissa tehtävissä ja johtavissa kunnallisissa luottamustehtävissä kymmenien vuosien ajalta.

Lisäksi kokoomuksen vuosiansiomerkein palkittiin pitkäaikainen kokoomustoimija Aulis Nikkola sekä Juhani Rautiainen, Jarno Hatakka, Hanna Mikkola, Johanna Nikkola, Saija Grönholm, Kari Maunula, Antero Pesonen, Samppa Jaro, Antti Rusi, Sami Toivonen ja Hannele Yrjö-Koskinen.

– On tärkeää, että muistamme ja kiitämme järjestöväkeä vuosien työstä. Ilman heidän työpanostaan ja yhteishenkeä emme olisi tällaisessa asemassa Lopella nyt kuin olemme, totesi Timo Heinonen.

Ilkka Kanerva kehui loppilaisten yhteishenkeä

Myös juhlapuheen pitänyt kansanedustaja ja valtiotieteen maisteri Ilkka Kanerva kehui Lopen tunnelmaa ja yhteistyötä. Erityisen iloinen Kanerva oli Lopen pitkistä kokoomusperinteistä ja siitä historiasta joka kumpuaa Yrjö Sakari Yrjö-Koskisesta koko puolueen perushenkeen. Juhlapuheessaan Kanerva kävi läpi kokoomuksen valtakunnallista historiaa 90 vuoden ajalta, mutta peilasi sitä myös nykypäivään.

– On tärkeää, että puolue pystyy uudistumaan. Silloin kun puolue on arvopuolue, niin kuin kokoomus on, tuo uudistuminen maailman mukana on mahdollista, totesi Kanerva ja otti kantaa myös ulkopolitiikan muuttuvaan kenttään.

– Ei tilanteemme ja maantieteellinen asemamme ole mihinkään muuttunut. Meidän on minusta syytä aina tulla vähintäänkin kohtuullisesti toimeen suuren naapurimme kanssa. On turha kuvitella, että voisimme sen sivuuttaa, ohjeisti Kanerva pitkän linjan asiantuntijana ja realistina.

Pitkään Lopella viihtynyt Kanerva ihasteli Lopen Kokoomuksen toimintaa ja aktiivisuutta.

– Homma on Lopella täydellisesti hanskassa, viestitti Kanerva palattuaan kotiinsa Turkuun.

Iltajuhlassa esiintyivät myös loppilainen Timotei kuoro Pekka Perkon johdolla ja tanssikoulu 1st Stepin loppilaiset tanssijat. Päivällä virallisella vastaanotolla kokoomuslaiset saivat nauttia myös paikallisen Etelä-Hämeen Tanssiopiston balettiryhmän onnittelutervehdyksestä. Juhlaillallisesta vastasi Puotinkulman Timjani Mirja Peltovuoren johdolla ja illallisen aikana juhlaväkeä viihdyttivät mm. Puntilan isäntänä juhlaan ilmestynyt Jouni Lehtonen ja close-up taikuutta pöydissä esittänyt taikuri Risto Leppänen.

Heinonen olisi valmis selvittämään kuntaliitoksen

Juhlakokouksessa ja iltajuhlassa puhunut Lopen Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen nosti esille vastuullisen politiikanteon. Heinonen totesi, että edessä on Lopen historian vaikeimmat ajat ja silloin vastuunkantajia tarvitaan. Helppoja päätöksiä ei ole luvassa.

– Toivon, että kymmenen vuoden päästä kun Lopen Kokoomus täyttää 100 vuotta niin silloin sen aikaiset päättäjät voivat olla meistä ylpeitä. Että olemme jättäneet perinnön ja uudistaneet Loppea niin, että myös silloin Lopella asuville voidaan tarjota ajanmukaiset ja riittävät kunnalliset peruspalvelut ennen muuta kohtuulliseen hintaan. Se voi tarkoittaa, että juhlimme silloin Lopen Kokoomusta kaupunginosan kokoomusjärjestönä. Meidän pitää olla rohkeita suunnannäyttäjiä ja päätöksentekijöitä silloin, kun sitä meiltä vaaditaan.

Heinonen totesi, että se voi tarkoittaa myös sitä, että Lopella ei ole mahdollisuuksia kantaa vastuuta yksin peruspalveluista mm. ikärakenteen kovan muutoksen edessä. Heinonen haluaisikin selvittää aidosti mitä etuja ja mitä haittaa palveluiden määrän ja niistä maksetun verorasituksen suhteen kuntaliitoksella olisi. Tämän jälkeen päätöksenteolle olisi tosiasilliset perusteet nyt vellovan tunnepitoisen keskustelun sijaan.

– Emme ole – en minä, eikä kukaan muukaan Lopen kokoomuslainen – suinpain viemässä Loppea osaksi suurempaa kaupunkia. Mutta emme ole myöskään valmiita ajamaan alas kaikkia Lopen peruspalveluita ja nostamaan veroja maamme korkeimmiksi vain säilyäksemme itsenäisinä, Heinonen puhui ja totesi, että hänellä on myös rohkeutta uudistaa kuntakenttää jos palveluiden turvaaminen sitä vaatii.

– Siksi tulen itse kannattamaan tälläkin vaalikaudella sitä, että kuntapalveluiden mm. kyläkoulujen alasajon sijaan tulemme myös selvittämään sen mitkä palvelut ja millä hinnalla – millä veroprosentilla – voisimme Lopella turvata osana suurempaa kuntaa. Tämä kuntaliitosselvitys on ainoa oikea ja vastuullinen tapa katsoa tulevaisuuteen. Tehdä ja selvittää tosiasiat ja tehdä niiden varassa palveluiden kannalta oikeat ratkaisut, totesi Heinonen ja painotti, että hän tulee aina itse olemaan loppilainen ja aina palamaan Lopelle.

– Tiedän, että edessä on vaikeita ratkaisuja – mutta niistä selviämme kokoomuksen johdolla. Meidän on oltava rehellisiä itsellemme ja kuntalaisillemme. Minä luotan, että 2000-luvun Lopen kokoomuslaiset ovat siihen parhaita mahdollisia vastuunkantajia.

90-vuotisjuhlat jatkuvat läpi vuoden

Lopen Kokoomuksen toiminnassa 90-vuotisjuhlavuosi näkyy läpi koko vuoden. Vuoden aikana tullaan järjestämään erilaisia tilaisuuksia ja tavan mukaan kokoomuslaiset ovat mukana mm. Lopen Perunankukkapäivillä.

– Väki on innolla mukana ja olemme saaneet mukaan koko ajan uusia toimijoita ja uusia jäseniä. Sellainen mukava ja rehti tekemisen meininki on tässä hommassa päällä, totesi Lopen Kokoomuksen sihteeri Tiina Seppälä.

Helmikuun lopussa Lopella kokoontuvat myös Hämeen Kokoomusnuoret omaan talviseminaariinsa. Myös EU-vaalit tulevat näkymään Lopenkin katukuvassa.

Kommentit