Lopen Kokoomus 100-vuotisjuhla – Tervetulo- ja maljapuhe puheenjohtaja Timo Heinonen

Kynästä, tiistaina 05.02.2019

Lopen Kokoomus 100 vuotta – 26.1.2019
2.2.2019 Vanajanlinna

Tervetulopuhe Lopen Kokoomus 100-vuotisjuhlassa

Arvoisa puolueemme puheenjohtaja Petteri Orpo, hyvät Lopen kokoomuslaiset, Lopen kokoomusnuoret ja hyvät kustusvieraat ja arvoisa juhlaväki.

Tämä ilta on minulle poikkeuksellisen tunnelmarikas. Olen tältä yhdistykseltä saanut vahvasti. Olen oppinut. Olen antanut. Ja saanut lopulta myös itselleni rakkaan ja antoisan työn. Haluan tänään Lopen Kokoomuksen puheenjohtajana kiittää teitä kaikkia siitä mitä olen itse saanut, mitä olen kanssanne kokenut ja oppinut ja onnitella meitä kaikkia siitä mitä olemme näinä vuosina yhdessä saaneet aikaan.

Lähes puolet elämästäni olen saanut johtaa tätä yhdistystä ja viidenneksen Lopen Kokoomuksen koko 100 vuoden historiasta.

Haluan heti puheeni alkuun lahjoittaakin oma kotiyhdistykselleni – kasvattajaseuralleni – rakkaalle Lopen Kokoomukselle uuden puheenjohtajan nuijan. Se on hämäläistä käsityötä Kultakeskuksesta ja se kulkekoon Lopen Kokoomuksen matkassa seuraavaa sataa vuotta. Pyytäisin tämän Puheenjohtajan nuijan vastaanottamaan Lopen Kokoomuksen varapuheenjohtajan Jarmo Laukkasen ja sihteerin Tiina Seppälän.

Tehtäköön tällä nuijalla tulevaisuuteen katsovia ja rohkeita vastuunkantajien päätöksiä.

….

Hyvät ystävät.

Meillä on Lopella yksi maamme vanhimpia kokoomusyhdistyksiä. Siihen varmasti yksi paljolti vaikuttanut syy löytyy jo ajasta ennen Kokoomus puoluetta. Lopelle muutti tasan 150 vuotta sitten historiantutkija, yliopiston opettaja, valtiomies (senaattoriksi vuonna 1882), vapaaherra Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen. Yrjö-Koskisen aatemaailma ja tavoitteet näkyivät siinä, että 9.12.1918 maahamme perustettiin Kansallinen Kokoomus.

Yrjö-Koskisen perintö oli vahva. Aleksanteri II:n noustua vuonna 1855 valtaistuimelle ilmapiiri vapautui, ja suomenmielisyyskin nosti päätään. Jo vuonna 1855 Yrjö-Koskinen Suomettaressa vaati, että oli perustettava korkeampia suomenkielisiä oppilaitoksia.

Kysymys suomenkielisistä oppilaitoksista synnytti varsinkin 1870-luvulla kiivaita taisteluita valtiopäivillä, joilla Yrjö-Koskisen ja A. Meurmanin johtamat suomenmieliset olivat enemmistönä pappis- ja talonpoikaissäädyissä, kun taas aateli- ja porvarissääty olivat ruotsinmielisten vallassa.

Valtio oli perustanut suomenkielisiä lyseoita Jyväskylään, Kuopioon, Joensuuhun ja Hämeenlinnaan. Mutta suomenmieliset vaativat useampia suomenkielisiä oppikouluja ja ennen kaikkea suomenkielisillä paikkakunnilla olevien ruotsinkielisten lyseoiden muuttamista suomenkielisiksi. Kun hallitus aluksi oli näille vaatimuksille kylmäkiskoinen, ryhdyttiin perustamaan yksityisiä suomenkielisiä kouluja, jotka valtio sittemmin otti haltuunsa
Yrjö-Koskisen tultua vuonna 1882 senaattiin.

Kokoomuksen edeltäjinä toimivat Suomalainen Puolue (1863-1918) ja siitä irrottautunut Nuorsuomalainen puolue (1894-1918). Suomalainen puolue perustettiin toteuttamaan filosofi J.V. Snellmanin kansallisohjelmaa. Puolueen syntyyn vaikutti kielikysymys. Kiistassa oli kyse suomen kielen asemasta Venäjän alaisena Suomen suuriruhtinaskunnassa. Suomenkielisten puolueiden entiset monarkistit perustivat Kansallisen Kokoomuspuolueen Helsingissä 9. joulukuuta 1918, päivää sen jälkeen kun tasavaltalaiset olivat perustaneet Kansallisen Edistyspuolueen. Perustamiskokouksessa Vanhalle ylioppilastalolle kokoontuneet yli 600 puoluekokousedustajaa valitsivat kokoomuksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi Hugo Suolahden.

Loppilaiset olivat aktiivisia jo itse emopuolueen perustamisessa ja näin ollen Loppi sai yhtenä ensimmäisistä kunnista myös oman yhdistyksen. Lopen Kokoomus
perustettiin 26.1.1919.

Lopen Kokoomuksen Kansallisseurana perustivat aikanaan Ossia Yrjö-Koskinen, Lauri A. Yrjö-Koskinen, Mikko Ilkka ja Aino Eskola. Teimme kunniakäynnin heidän haudoilleen ja senaattori Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalle päivänä 26.1.2019 jolloin Lopen Kokoomus täytti 100 vuotta.

Samana päivänä muistimme myös Lopen Kokoomusnuorten kanssa Lopen Kokoomuksen nuorten perusjajäseniä Ella Heinosta ja Raimo Laitista, jonka kutsuimme kymmenen vuotta sitten Lopen Kokoomuksen kunniajäseneksi.

Haluan tänään meidän kaikkien juhlassa olevien puolesta kiittää menneitä sukupolvia. Kaikkia heitä jotka näiden sadan vuoden aikana ovat olleet toiminnassamme mukana. Antaneet osaamistaan, aikaansa ja tahdonvoimaansa Lopen Kokoomukselle ja Lopen kunnan – kotikuntamme asioille. Tervehdimme menneitä sukupolvia nöyrän kiitollisina.

….

Hyvät kokoomuslaiset – juhlivat kokoomuslaiset

Lopen Kokoomus on tänään vaikutusvaltainen toimija Lopella. Useamman vaalikauden ajan olemme toimineet valtuuston toiseksi suurimpana ryhmänä ja valtuuston puheenjohtajapuolueena. Meillä on keskeiset tehtävät myös lautakunnissa ja maakunnissa ja talousalueellamme. Olemme tehneet hyvää ja hyvähenkistä työtä. Olen iloinen ja onnellinen tästä joukkueesta.

Olen iloinen siitä, että Kokoomus on Lopellakin joukko erilaisia samat arvot omaavia ihmisiä. Olen iloinen siitä, että meillä on ollut hyvä yhteishenki ja on hyvä yhteishenki. Olen iloinen siitä, että Lopen Kokoomuksessa on saanut nauraa ja itkeäkin. Olla eri mieltä – saada tukea.

Olen myös äärimmäisen iloinen teistä nuorista. Oma sydämeni on ikuisesti pikkupojan. Mutta ennen muuta sydämeni on sykkinyt kiitollisuutta. Arvostamani Lopen Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Raimo Rajaoja antoi minulle aikanaan nuorena valtavasti vastuuta. Aiheutti hampaan kiristystäkin kun halusi minut Hämeen Kokoomuksen piirihallitukseen – ukkorinkiin. Minulle annettiin vastuuta ja velvoitettiin se kantamaan ja saappaat täyttämään.

Tätä perintöä olen halunnut vaalia myös meillä. Oli ihastuttava kun kunnanhallitukseen me asetimme aikanaan pari alle kolmikymppistä ja nuorekkaan Riitan. Osaamista ja intoa – nuoruutta ja intoa. Joka kerta meidän luottamuspaikkajaossa on huolehdittu siitä, että nuoret ovat saaneet osansa. Olemme arvostaneet myös kokemusta ja elämäntuomaa osaamista, mutta antaneet vastuuta myös nuorille. Se on ollut minun elämäntehtäväni ja sitä vaaliin loppuun asti.

Hyvät ystävät Lopen Kokoomus on virkeä ja aikaansaava. Aloitteellinen ja osallistava. Osallistuva ja tekevä. Myös kuunteleva ja puhuva.

Näillä sanoilla haluan toivottaa teidät kaikki – puolueemme puheenjohtajan, Lopen kokoomuslaiset, Lopen kokoomuksen ja kokoomuslaisten ystävät ja Lopen Kokoomusnuoret ystävineen tervetulleiksi meidän 100-vuotis- ja 50-vuotisjuhliin.

Pyydän teitä nousemaan ylös ja kohottamaan maljan satavuotiaalle Lopen Kokoomukselle.

Kommentit