Lopen kansanedustajalta: Monipaikkaisuudesta Lopen uusi menestystekijä

Kynästä, torstaina 11.03.2021

Korona-vihulainen on meidän kiusana ollut nyt jo yli vuoden. Se on kovalla tavalla haastanut yhteiskuntaamme. Moni ikäihminen on joutunut erilleen läheisistään, koululaiset ovat olleet etäopetuksessa ja osa myös karanteenissä, lukiolaisten ja ammattikoululaisten arki on vaihdellut etäopetuksesta erilaisiin hybridimalleihin, harrastustoiminta on ollut tauolla ja myös monen perheen äiti tai isä ja joskus jopa molemmat ovat joutuneet lomautetuiksi tai jopa työttömiksi. Myös yritykset ovat monella tavalla olleet ahtaalla.

Kohtaamiset kasvotusten on myös olleet lähes kiellettyjä vuoden ja monet tapaamiset, työelämä ja myös harrastukset ovat siirtyneet etäyhteyksien varaan. Teams ja erilaisista videoneuvotteluista on tullut uutta normaalia. Jos ennen niillä yhteyttä pidettiin kaukana asuviin sukulaisiin ja tuttaviin, niin nyt etäyhteys on ollut käytössä jopa naapureiden kesken.

Opiskelu, työelämä ja moni muukin on siis siirtynyt etäasentoon ja silloin tietoliikenneyhteydet ovat nousseet entistä suurempaan merkitykseen. Korona-aika on antanut myös uutta pontta keskustelulle kaksoiskuntalaisuudesta ja ennen muuta monipaikkaisuudesta. Yhä useampi työ on muuttunut ns. paikasta riippumattomaksi ja monen toimisto on muuttunut Lopen kodin tai myös mökin työpöytään.

Monipaikkaisuus eli se, että ei enää asutakaan yhdessä paikassa vaan elämä on arjenkin osalta yhä enemmän monissa eri paikoissa avaa meidän tyyppiselle maalaiskunnalle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Emme enää välttämättä olekaan vapaa-ajanasukkaille ”vain” mökkikunta loma-aikoina vaan yhä enemmän ja yhä useammalle toinen kotikunta. Vapaa-ajanasunnolta tehdään töitä ja opiskellaankin.

Tämä tietynlainen uusi normaali, mikä aivan varmasti jää myös korona-ajan jälkeenkin tavalla tai toisella käyttöön ja eloon, nostaakin nopeat tietoliikenneyhteydet entistä tärkeämpään rooliin. Talon tai mökin kohdalla kauppoja tehtäessä kysytäänkin varmasti veden ja sähkön lisäksi nykyisin myös onko paikassa laajakaistaa tai valokuitua. Nyt täytyykin kiitosta antaa Järventaustan Kyläkuituosuuskunnalle, joka on nopeiden tietoliikenneyhteyksien eteen tehnyt upeaa työtä Lopella. Lopen kunta on myös ollut aktiivinen ja panostanut mm. runkolinjaan Joentaka-Sajaniemi-Läyliäinen-Maakylä 132 -tien varressa. Ja nyt uutena, kormulainen Mika Arminen, nosti esille Elisan vastaavat suunnitellut kaivuutyöt Riihimäki-Kormu-Launonen-Kirkonkylä -välillä ja sen myötä nyt kannattaakin pohtia, josko samaan ”monttuun” voitaisiin tällekin välille valokuidun runkolinjaa laittaa. Siitä sitten voisi tehdä sivupistoja esimerkiksi osuuskuntapohjaisesti eri alueille.

Lopella on siis hyvää pöhinää nyt nopeiden tietoliikenneyhteyksien ympärillä. Valtuustossa on tehty myös keskustan johdolla ja kannatusta ylipuoluerajojen kerännyt aloite näiden kiirehtimiseksi ja tärkeää olisikin löytää ratkaisuja myös läntisen Lopen saamiseksi nopeiden yhteyksien piiriin.

Itse uskon, että valokuidusta ja nopeista tietoliikenneyhteyksistä on mahdollista saada Lopelle todellinen vetovoimatekijä. Kun verkko saadaan kattavaksi koko kunnan alueella niin elinvoimaa se tuo myös taajamiemme lisäksi kyliimme. Ja näin monipaikkaisuus nousee Lopen vetovoimatekijäksi hyvän sijainnin ja kauniin luonnon rinnalla.

Timo Heinonen
Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja
kansanedustaja

Kommentit