Ideologinen sote rikkoo vielä senkin, mikä jo toimii

Kynästä, lauantaina 27.02.2021

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-malli on koitumassa monella tavalla maamme sosiaali- ja terveydenhoidon kohtaloksi. Ideologisuus tässä vasemmistohallituksen, keskustan tuella, tekemässä sote-mallissa on niin raju, että se näyttää tuhoavan myös ne osat sotesta, jotka ovat jo ennestään toimineet.

Meidän sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmämme uudistamistarve on ollut pitkään tiedossa ja myös huoli yhteinen. Ongelmat ovat olleet nimenomaan perusterveydenhoidon puolella, lääkäriin pääsyssä yms. sellaisessa. Yleisesti ottaen erikoissairaanhoidon on arvioitu olevan nykymallissakin varsin toimivaa. Erikoissairaanhoito on nimittäin rakennettu jo kauan sitten suurempien hartioiden varaan ja yliopistollisten keskussairaaloiden tukemaksi.

Keskusta näytti lähteneen vasemmistohallitukseen varmistaakseen vahvan ja laaja-alaisen maakuntahallinnon tähän maahan. Nyt on jo selvää, että sellaista ei keskusta saa ja itseasiassa koko maakuntanimestäkin ollaan jo luovuttu.

No, nyt eduskuntaan on tuotu sitten kiireellä ja vahvalla ideologisella ohjauksella valmisteltu sote-uudistus. Ideologinen sote-malli on rajusti palveluita keskittävä. Se keskittää vallan, rahan ja palvelut pois kunnilta ministeriöille ja osittain ehkä valtaa saa myös maakunnat – ainakin näennäistä valtaa.

Sairaanhoitopiirien ja osin kuntien omistamat esimerkiksi Sydänsairaala, tekonivelsairaala Coxa ja laboratoriopalveluja tarjoava Fimlab ovat pystyneet parantamaan terveydenhuoltomme toimintaa, säästämään myös kustannuksissa ja saaneet myös hyvää palautetta potilailta, mutta nyt ne ollaan ajamassa esitetyssä sote-lainsäädännössä alas.

Aamulehdessä 20.2.2021 myös Tampereen pormestari, SDP:n Lauri Lyly liittyi Marinin hallituksen Sote-toimien arvostelijoihin. Lyly totesi, että ”Olen hyvin huolissani, jos nämä julkisomisteiset, käytännön hoitotyössä toimintansa osoittaneet työkalut tuhotaan.”

Myös HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen asettui samassa haastattelussa vastustamaan sairaanhoitopiirien omien yhtiöiden toiminnan rajoittamista. HUS:lla vastaavassa asemassa Sydänsairaalan, Coxan ja Fimlabin tapaan on Orton.

Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen twiittasi 22.2.2021, että ”hallituksen sote-uuditus ei lupaa hyvää – ei palveluita kaipaaville, veronmaksajolle” jne. Ja Pentikäinen totesi, että ”myös työterveyshuolto on menossa uusiksi”? Onko näin ja miksi?Hämmentävää, sillä erikoissairaanhoidon tapaan juuri työterveyshuolto on ollut nykyisen järjestelmämme toimivimpia osia. Miksi sekin pitäisi nyt sotkea?

Tuntuukin vastuuttomalta ja jopa hullulta, että nämä terveyden- ja sairaanhoitomme parhaiten toimivat palaset halutaan ajaa nyt alas?

Miksi se mikä käytännössä toimii parhaiten pitää nyt sekoittaa ja myllertää? Eikö se mikä on jo kunnossa kannattaisi jättää nyt rauhaan ja osoittaa toimenpiteet ja varat perusterveydenhoidon kuntoon laittamiseen? Pitäisi.

Tämä nyt eduskunnan käsittelyssä jo oleva ideologinen sote tulee siis kaataa. Se on kuin entisen alokkaan asento, niin huonosti tehty, että siitä ei korjaamallakaan saa enää hyvää, vaan pitää tehdä kokonaan uusi.

Timo Heinonen
kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan vastaava (kok.)

Kommentit