Lopella voisi hyvin soida Lopen Musiikkijuhlatkin? – Hauhon Musiikkijuhlat avasivat vierailulla Lopen kirkossa

Blogi, torstaina 05.07.2018

Tämän vuoden Hauhon Musiikkijuhlien avajaiskonsertti sai yllätykseksi paikakseen Lopen kirkon. Kesäloppilainen Teemu Kupiainen konsertoi kirkossamme tiistai-iltana yhdessä Seele-kvartetin kanssa.

Kupiainen on perheensä kautta viihtynyt Lopella pitkään kesiään ja nyt myös oma uusi kesäpaikka Saviniemi on pitänyt Sibelius-Akatemian alttoviulun ja kamarimusiikin lehtoria yhä enemmän Lopella. Teemuhan on maamme tunnetuimpia alttoviulisteja ja konserttikiertueet ovat vieneet 32 eri maahan, viidelle eri mantereelle ja yli tuhanteen konserttiin. Kölnin musiikkikorkeakoulussa ja Saltzburgin Mozarteumissa mm. Nobert Brainin ja Sandor Veghin opissa ollut Kupiainen tuo piskuiseen kuntaamme jälleen jotain voi sanoa ainutlaatuista.

Seele avasi Hauhon Musiikkijuhlat tällä kertaa Lopen kirkossa tiistai-iltana.

Kesäloppilainen ja yhä enemmän loppilaistuva Teemu Kupiainen toi Lopelle soittamaan kanssaan äärimmäisen taitavan nuorten Seele-kvartetin.

Avajaiskonsetissa Kupiainen soitti Seelen kanssa ensin Anton Brucknerin Adagio jousikvintetosta F-duurin keväällä kuolleen Saviniemen entisen isännän muistoksi. Tämän jälkeen nuoret virtuoosit valtasivat lavan ja soittivat ensin kvartettina Ludwig van Beethovenin Jousikvartetto C-molli OP. 18/4 ja sen jälkeen yhdessä opettajansa kanssa Wolfgang Amadeus Mozartin Jousikvintetto G-molli KV 516. Vajaa puolitoistatuntinen jousikonsertti oli mykistävä.

Seele-kvartettihan on jo yksi ainutlaatuinen. Nuorten soittajien keski-ikä on vain 16 vuotta, mutta otteet jo mestareiden. Kaikki nelikosta on jo tässä vaiheessa uraansa ansioituneita solisteja ja oppia saadaan koko ajan lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Jo kolme vuotta sitten, näin varmasti voi sanoa kun nuorukaisista on edelleen kys, neljä opiskelijaa perustivat omasta halustaan ja aloitteestaan Seelen syksyllä 2015. Jo vajaa puolivuotta myöhemmin kvartetti voitti ensimmäisen kilpailunsa. Kuudennen valtakunnallisen Erkki Melart -kamarimusiikkikilpailun II sarja merkittiin nuorille. Berliinin kansainvälisessä Rising Stars Grand Prix’ssä tuli kakkossija ja konsertteja Seele on pitänyt ympäri Suomen ja myös jo ulkomaillakin. Ja pitää muistaa, että näiden nuorten urat ovat vasta oraalla ja taidot jo kuin mestareilla.

Seele-kvartetissa soittavat siis viulistit Otto Antikainen ja Amanda Ernesaks, alttoviulisti Kristian Sallinen ja sellisti Tatu Kauppinen. Ja soittivat soivat upeasti yhteen tämän nelikon ollessa lavalla ja henki ja yhteys välittyy salin penkkeihin asti. Nuoret ovat läsnä soittamisessaan ja näyttävät nauttivan jokaisesta sävelestä ja jokaisesta soinnusta. Olinkin enemmän kuin iloinen, että suuri kirkkomme täyttyi niin hienosti yleisöstä kun Teemu Kupiainen ja Seele sen täyttivät musiikillaan.

En tällaisessa konsertissa ole kotikunnassani ja kotikirkossani saanut ennen olla. Tämä paikka ja hetki tekivät tästä vielä ainutlaatuisemman erityisesti minulle. Kiitos siis Hauhon Musiikkijuhlille siitä, että toitte avajaiskonserttinne meille. Ja iso kiitos Teemulle, Otolle, Amandalle, Kristianille ja Tatulle tiistain illasta ja konsertista Berthovenin ja Mozartin parissa.

Konsertin jälkeen jäin miettimään, että miksi meilläkin ei voisi olla omaa Musiikkijuhlaa? Kevään aikana toinen loppilainen Jiri Parviainen on jo tuonut kontrabasson mestarikurssilaiset Lopelle. He valloittivat silloin Loppijärven Pälsin Kappelikirkon. Maailmantasoinen Timotei-kuoro valmistautuu paraikaa Anneli Julenin johdolla Rooman kilpailuunsa. Ja varmasti löytyy paljon muutakin osaamista vaikkapa meidän kesäloppilaisten tai vierailevien soittajien ja muusikoiden kautta. Tästä voisi hyvin rakentua Lopen Musiikkijuhlat mitkä voisivat valloittaa ainakin meidän Loppijärven rantojen neljä kirkkoa ja miksi ei vaikkapa Lopen kartanoita tai sitten erityisiä luontokohteita niin kuin Jirin mestarikurssilaiset ovat jo tehneetkin. Ja totta kai Marskin Maja. Jos loppilaisen Musiikkijuhlan kantava tarina ja voima olisikin aina luonto. Luonnosta kertoo ja sointinsa ammentaa niin moni.

Olisiko tässä ideaa? Uskoisin, että mukaan saisimme myös hyviä taustatekijöitä ja myös kunnallemme tällainen olisi ainutlaatuista pr:ää. Ja voisihan tähän yhdistää myös tanssitaidetta. Tai ehkä tällaiset ajatukset päättäisi sitten tapahtuman taiteellinen johtaja. Minä heitin vain idean ilmaan. Otetaanko yhdessä koppi?

Tänään kalenteri näyttää päivän osalta tyhjää. Ihana nauttia nyt kesästä ja vain joutenolosta. Illalla jos sää suosii on vuorossa Riihimäen Juomahuone Laitisen legendaarinen Terassirevyy: Mistä nyt tuulee!

….

Mukava päivä ja vielä nyt onnittelemaan hyvää ystävää ja ratsastuksen opettajaani Jallua! Hevosenmaljat nostakaa!

Mutta tänään kiva päivä ja illalla vielä Lopen torstain Kesätori ja sitten tuo mainio Riihimäen Terassirevyy. Suosittelen! Ja palaan siihen!

 

Kommentit