Lopella juhlittiin Maailmanmestaria – Steelersin Ville Lastikka loi taitonsa pienen Elmolan parketilla

Blogi, keskiviikkona 09.01.2019

Suomen palloilulla menee hyvin. Ehkä paremmin kuin koskaan ennen. Salibandyn miesten kultamitalit olivat ehtineet vasta juuri ja juuri juhlinnasta jäähtyä, kun jääkiekon nuoret, U20-joukkue, toi jalometallia ulkomailta Suomeen lisää. Nuorten jääkiekkojoukkueen mestaruus ja nyt voisi jo puhua lähes 2010-luvun mestaruusputkesta (2014,2016,2019) on hyvä osoitus siitä, että suomalaisessa jääkiekossa ja sen junnutyössä on tehty oikeita ratkaisuja ja annettu tilaa myös yksilöille kehittyä lahjakkuuksina.

HPK juhlii nuoria mestareitaan nyt lauantaina kotipelissä Ilvestä vastaan. Valtteri Puustinen ja Otto Latvala tekivät upeaa työtä pikkuleijonissa ja joukkueen pelaajista vielä tulemme kuulemaan monen monta kertaa myös vielä myöhemmin. Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen, Kaapo Kakko ja monet muut ovat Valtterin ja Oton tapaan nimiä jotka kannattaa painaa mieleen.

Tänään me juhlimme Lopella sitten meidän omaa Maailmanmestaria. Ville Lastikka aloitti aikanaan pelaamisen Lopen LFT:ssä ja siellä meidän piskuisessa Elmolassa ja sillä kuuluisalla parketilla. Ei siis alamittainen salikaan estänyt mestarin syntyä, kun rinnalla oli hyvä ikäryhmä, hyvät valmentajat ja ennen muuta kova tahto ja oppimisen nälkä. Ville oli mailan kanssa aina ja kuulemma myös kodin pihassakin.

LFT 96 joukkue voitti sitten myös Suomenmestaruuden ja tästä kivenkovasta ikäryhmästä nyt Salibandyliiga pelaavat Villen lisäksi myös Roope Grönholm ja Teemu Metsälä. Jo aiemmin nuorten maailmanmestareiksi kukitettiin pojista Ville ja Teemu. Ja nyt sitten miesten maajoukkueessa tahtipuikkoa heilutti MM-kisoissa Ville.

Ville muutti Lopelta Steelersin perässä Hämeenlinnaan, mutta me halusimme Lopella vielä muistaa ja kiittää Villeä upeasta mestaruudesta ja esimerkillisestä työstä salibandyn ja myös junnujen parissa. Villeä parempaa esikuvaa ei pikkujunnuille ole ja tänäänkin LFT pieniä junnupelaajia halusimme kutsua maailmanmestaruuskahveille mukaan. Mukaan oli kutsuttu myös Ville valmentajat LFT:n ajoilta eli Salon Artsi, Koskisen Jorma Aallon Olli ja Hietasen Tomi. Ja mukana myös totta kai Villen perhe ja lähimmät.

Hieno ja tunnelmarikas juhlahetki Lopen kunnantalolla ja Villelle valtuustomme myöntämä 2000 euron palkintoshekki. Onnea vielä täälläkin ja toivottavasti Villen menestys antaa nyt myös myötätuulta lisää uudelle palloiluhalliprojektillemme. Havittelemme Lopelle lisää sisäpeli- ja sisäliikuntatilaa ja olemme päättäneet rakentaa Elmolan rinnalle toisen sisäpelihallin. Onko se sitten aikanaan Villelä vai Lastikka? Mene ja tiedä. Mutta toivottavasti Villen esimerkin myötä sielläkin pelaamisen ja liikkumisen riemu saa kukoistaa ja kasvaa. Sovimme, että Ville tulee sitten ainakin sen avausmaalin sinne laukomaan.

Tänään eduskunnassa päivä. Istunnossa käsittelyssä mm. Digi-alv eli esitys millä digitaalisten kirjojen ja lehtien arvonlisävero lasketaan 24%:sta nyt 10 prosenttiin. Tämä laskee myös oppikirjojen hintoja jatkossa ja auttaa toivottavasti myös mediaa ja lehtiä kiristyvässä kilpailussa.

Päivällä myös yksi palaveri liittyen virvoitusjuoma-alaan ja lähinnä alan pakkauksiin ja niiden uudelleen käyttöön ja kierrätykseen.

Ajattelin muutamalla sanalla vielä kommentoida tätä Pihlajalinnan Lopen lääkäri asiaa.

Todetaan nyt alkuun vielä, että Lopen kunta ei asiassa ole osapuolena. Tällainen kuva on joidenkin kommenteista syntynyt. Eli Lopen kunta ei ole tehnyt mitään sopimusta asiassa eikä ole asiassa osapuoli vaan asia on puhtaasti Pihlajalinnan tekemä ratkaisu.

Julkisuudessa on myös väitetty, että Pihlajalinnan ratkaisu olisi lainvastainen. Minun on vaikea tätä uskoa. En ymmärrä mitä lakia tuossa rikottaisiin?

Niin kuin Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymäkin jo totesi niin jokaisella ”suomalaisella on lakisääteinen oikeus kerran vuodessa valita perusterveydenhuollostaan vastaava terveyskeskus. Valinnan seurauksena kuntalainen vaihtaa kaikki terveyskeskuksen kiireettömät palvelut kuten:

-lääkäri- ja hoitajavastaanotot
-suun terveydenhuollon vastaanotot (hammaslääkäri, suuhygienisti)
-fysioterapeutin, jalkaterapeutin, puheterapeutin ja toimintaterapeutin vastaanotot
-terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdepalvelut
-neuvolan vastaanotot
-apuväline- ja hoitotarvikejakelun sekä
lyhytaikaisen osastohoidon.

Vaihto ei koske koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa, pitkäaikaista laitoshoitoa eikä kotisairaanhoitoa.”

Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtyman yhtymäjohtaja Jussi Savola totesi myös aivan oikein, että ”On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen ymmärtää, mitä terveyskeskuksen vaihtaminen omalla kohdalla tarkoittaa ja mitä seurauksia valinnalla on. Jos esimerkiksi Lopen kunnan asukas valitsee Hattulan kunnan terveyskeskuksen (= Pihlajalinnan) perusterveydenhuollon palvelujen tuottajaksi, tämä tarkoittaa mm. sitä, ettei tällaisella henkilöllä ole enää mahdollisuutta käyttää esimerkiksi kuntayhtymän suun terveydenhuollon palveluita tai neuvolapalveluita. Nämä palvelut on jatkossa haettava Hattulan kunnasta.”

Terkkari jonka jäsen siis myös Lopen kunta on totesi myös tiedotteessaan, että ”kiireellistä sairaanhoitoa on annettava sitä tarvitsevalle potilaalle hänen valinnastaan ja asuinpaikastaan riippumatta. Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota ja hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista.”

”Ennen valintapäätöksen tekemistä kannattaa ottaa selvää, missä terveyspalvelut käytännössä järjestetään. Esimerkiksi lyhytaikaisen osastohoidon tai neuvolapalvelun sijainnilla voi olla merkitystä vaihtajalle, jollei niitä ole saatavissa omassa kunnassa tai sen läheisyydessä vaihdon seurauksena. Lopuksi kannattaa vielä kiinnittää huomiota hoidon saatavuuteen ja mahdollisiin jonotusaikoihin. Esim. suun terveydenhuollossa on suuria hoitoon pääsyn eroja, samoin joissakin terapiapalveluissa.”

”Kuntayhtymän omaan toimintaan Pihlajalinnan ratkaisulla Lopen kunnassa ei ole vaikutusta tässä vaiheessa, mutta tilannetta seurataan tiiviisti. Jos vaihtajia on paljon, voidaan omaa toimintaa joutua jatkossa sopeuttamaan kustannusten nousun hillitsemiseksi.”

”Kuntayhtymä arvioi parhaillaan myös menettelyn lainmukaisuutta. Aiemmin toisen tapauksen yhteydessä mm. valtionvarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat katsoneet, ettei kunta (tässä tapauksessa Hattulan kunta) voi perustaa julkisen terveydenhuollon järjestämistä varten terveysasemaa tai sen sivupistettä oman alueensa ulkopuolelle, ellei kyse ole yhteistoimintasopimukseen perustuvasta tehtävän hoitamisesta kuntien yhteistoimintana. Tästä ei ole kysymys, sillä Hattulan kunta ei ole tehnyt sopimusta sivutoimipisteen perustamisesta Lopen kunnan kanssa. Valtionvarainministeriö on lisäksi katsonut, ettei toiseen kuntaan voi perustaa terveyskeskusta kunnan yleisen toimialan perusteella.”

Nämä lainaukset siis Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymän tiedotteesta ja hyvä kaikkien lukea ja pohtia ennen ratkaisua.

Mutta toistetaan siis vielä loppuun, että Lopen kunta ei asiassa ole osapuoli vaan ratkaisu tarjota palveluita Lopella on Pihlajalinnan. Minusta ihan hieno ja tervetullut lisämahdollisuus loppilaisille. Ja valinnanhan saa tehdä ihan jokainen suomalainen asuinpaikastaan riippumatta. Tämä oikeus on tullut voimaan jo vuonna 2014 eli ei liity millään tavalla nyt käsittelyssä olevaan sote-uudistukseenkaan.

Eli terveydenhuoltolain 48 § mukaan jokaisella suomalaisella on oikeus valita hoidostaan vastaava terveysasema mistä tahansa koko Suomessa 1.1.2014 alkaen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit