Lopella hyvä henki päällä.

Blogi, sunnuntaina 14.10.2012

Tuore mainostaulu on vanginnut monen tienkäyttäjän Lopen ja Riihimäen rajalla. Uusi Silmänkannon työpaikka-alue on ottanut seuraavan askeleen eteenpäin. Aikanaan yritysalueen suunnittelu tänne lähti liikkeelle keskustalaisen nykyisen valtuustonpuheenjohtajan Seppo Kuparisen ideasta ja vuosien keskustelujen ja neuvottelujen jälkeen alue on nyt etenemässä. Aikanaan sen hyödyntämistä jarrutti alueen maanomistussuhteet, mutta nyt kun kunta on alueen omistajanakin niin homma on helpompaa. Alunperin alueelle kävimme neuvotteluja yhden erittäin suuren työnantajan kanssa. Se yritys lopulta päätyi toisenlaiseen ratkaisuun jopa noin 500 työpaikkansa kanssa. Tämä avasi sitten alueelle uudenlaisia suunnittelumahdollisuuksia ja toivottavasti alue tulee pian tarjoamaan paikan yhden, muutamalle tai lukuisille työpaikkoja tarjoaville yrityksille.

Silmänkannnon työpaikka-alueen suunnittelu etenee nyt niin, että alueelle valittu ohjausryhmä Mika Arminen, Sakari Vuorinen ja Jarmo Laukkanen hahmottelevat alueen tulevaisuutta yhdessä kunnan virkamiesjohdon kanssa ja ensi vuoden aikana paikan pitäisi saada ”päälleen” kaavan ja muut suunnitelmat. Ja sitten vuosina 2014 ja 2015 alue voisi jo lähteä rakentumaan.

Tämä on yksi sellainen hanke jossa kotikuntamme Loppi katsoo luottavaisena ja rohkeanakin tulevaisuuteen ja uskon, että tästä tulee kova juttu vielä koko seutukunnalle ja talousalueellemmekin. Silmänkantohan sijaitsee vain muutaman minuutin päässä moottoritiestä Kolmostiestä ja aivan Turku-Lahti-jne itä-länsi-suuntaisen päätiemme kantatie 54:n varressa. Ja tärkeää tässäkin hankkeessa on ollut se, että homma on edennyt kunnanhallituksessa ja muutenkin kaikkien ryhmien hyvällä ja yhtenäisellä tuella. Voisi sanoa, että yhteistyöllä.

Yhteistyö on värittänytkin viime vuosina tapaamme toimia. Muistan miten neljä vuotta sitten keskustan Harri Nurmon noustessa Lopen kunnanhallituksen puheenjohtajaksi homma lähti aivan uudenlaiseen suuntaan. Itse olin erittäin tyytyväinen Nurmon tapaan johtaa kuntaamme tärkeimmällä paikalla ja se tapa jolla hän työtään teki näkyi myös kunnanhallituksen ilmapiirissä ja myös koko kuntamme johdossa ja luottamuselimissäkin. Tekemisen meininki ja halu menestyä ja laittaa omat asiat kuntoon väritti tätä kautta alusta asti.

Otimme tärkeimmäksi tavoitteeksemme kuntamme talouden tasapainottamisen ja kasvun ja hyvien peruspalveluiden turvaamisen. Olimme nimittäin sellaisella tiellä edellisen vaalikauden jälkeen, että pää olisi ollut nopeasti vetäjän kädessä. Kriisikunnan tunnusmerkit täyttyivät yksi toisensa jälkeen ja olimme konkurssitiellä.

Suunta kuitenkin päätettiin valtuuston päätöksellä muuttaa. Itse sain silloin olla kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja pidinkin sitä historiamme ensimmäisen 35-jäsenisen vahvasti uudistuneen valtuustomme kovimpana päätöksenä. Koko porukka halusi kääntää taloutemme kestävällä kehitysuralle ja se kirjattiin yhteiseksi nelivuotiskauden tavoitteeksi.

Kunnanhallitus sai tehtävän kuntamme johtavien virkamiesten kanssa tehtäväkseen. Muistan miten monissa puheissamme aina painotimme sitä tärkeyttä, että lopulta tämä kuitenkin lähtee siitä, että kuntamme työntekijät sitoutuvat tähän ja ovat valmiita laittamaan osaltaan kuntamme taloutta kuntoon. Tai tulemaan toimeen ajoittain hieman niukemmilla voimavaroilla tai keksimään uudenlaisiakin tapoja tehdä ja toteuttaa palveluita. Tässä työssä kyllä erittäin iso sulka kuuluikin juuri kuntamme eri työpaikkayksiköiden halulle ja tahdolle selvitä. Sitä tahtotilaa kunnanvaltuuston kokouksissa tällä kaudella on monta kertaa kehunut mm. valtuustoryhmämme puheenjohtaja Eeva Pyhälammi ja monen muunkin valtuustoryhmän puheenjohtajat. Sitoutuneen ja osaavan henkilökunnan merkitys on tällaisessa kaikessa ensiarvoisen ja aina ratkaisevan tärkeää.

Kunnanhallituksen hyvä ilmapiiri ja vahva tahto tehdä asioita yhdessä näkyi myös kaikessa. Vaikeitakin asioita ratkottiin ja jo parin vuoden jälkeen laiva oli kääntymässä parempiin tuuliin. Valtuustokauden puolivälissä itse siirryin sitten kunnanhallituksen puheenjohtajaksi ja valtuuston puheenjohtajuuden otti hoidettavakseen Seppo Kuparinen. Itse olisin alunperin toivonut Harri Nurmon hyvälle työlle jatkoa kunnanhallituksen johdossa, mutta silloin keskustasta haluttiin tällaista vaihtoa ja pohdinnan jälkeen päätin tarttua haasteeseen. Tiesin valtuustokauden kahdelta ensimmäiseltä vuodelta nykyisen kunnanhallituksemme vastuunkantoon pystyväksi ja hyvähenkiseksi ja toisaalta kun vastuunkantajan tärkeintä paikkaa minulle tarjottiin niin päätin haasteen ottaa vastaan. Kävin siitä muutaman tärkeän keskustelun toisesta ryhmien jäsenten kanssa ja kun tuki oli vahva ja ennen muuta keskustasta itse haluttiin vaihtaa puheenjohtajuuksia ja jopa puheenjohtajia niin päätin vastat lopulta kyllä.

Tiesin urakan vaikeaksi ja haastavaksi kuntamme taloustilanteen takia, mutta toisaalta en itse ole politiikkaan alunperinkään lähtenyt vain sen takia, että asiat olisivat kivoja ja helppoja vaan juuri siksi, että asioita pitää hoitaa. Joskus vaikeitakin ja hankaliakin. Epämiellyttäviäkin.

Toki minua harmitti kun tiesin, että valtuustokauden kunnanhallituksen puheenjohtajana aloittaneella keskustan Harri Nurmolla olisi ollut halua jatkaa ykköstehtävässä. Itse olisin hyvin voinut jatkaa vanhallakin jaolla eli keskustalla kunnanhallituksen puheenjohtajuus suurimpana puolueena ja meillä valtuustonpuheenjohtajuus toiseksi suurimpana ryhmänä, mutta kun ymmärrän senkin, että jokainen puolue itse valitsee tärkeimmät puheenjohtajat ja nyt keskustassa haluttiin vaihtoa ja vielä nimenomaan kokoomusta tärkeimmäksi vastuunkantajaksi niin toimeen oli tartuttava.

En ole tätä päätöstä kyllä katunut. Työtä kunnanhallituksen puheenjohtajuus on kyllä teettänyt paljon. Mutta tärkeintä tässä on ollut se sitoutumisen taso millä koko kunnanhallitus ja puheenjohtajistomme Saija Grönholm, Seppo Kuparinen, Mika Arminen on kuntamme asioita hoitanut ja laittanut kuntoon. Ja se miten eri hallintokuntien korkein virkamiesjohto erinomaisen kunnanjohtajamme Karoliina Viitasen johdolla on ollut työssä mukana tuoden uudenlaisiakin ideoita pöytään jne. Ja tärkeimpänä se miten kuntamme henkilökunta on sitoutunut siihen, että talous oli vain yksinkertaisesti saatava parempaan suuntaan.

Nyt voi hieman olla yhdessä tyytyväinen. Valtuustokauden neljä vuotta sitten asettama tavoite on saavutettu ja uskoisin, että pääasiassa kuntamme peruspalvelutkin ovat ihan hyvällä tolalla. Olemme pystyneet kehittämään päivähoitoa, rakentamaan uutta niin koulupuolelle, terveystaloa, asuinalueita jne. Olemme siis yhdessä pitäneet pyörätkin pyörimässä emmekä suinkaan säästäneet kuntaamme hengiltä ja elinvoimaisuudestaan.

Ja nyt vielä tänä syksynä aloitamme ensimmäisen esiopetustalon rakentamisen nyt ensin kirkonkylään ja tulevina vuosina sitten suunnitelmissa on vastaavat talot Launosiin Launosten koulun remontin ja saneerauksen yhteydessä vuosikymmen puolivälissä ja 2014-2015 ja sitten Läyliäisiin heti seuraavina vuosina. Ne ovat valtavia satsauksia, mutta ennen kaikkea satsauksia tulevaisuuteen. 

Tänä syksynä aloitamme vielä uuden asuinalueen rakentamisen Vanhakosken alueelle ja sen jälkeen kaikissa taajamissamme on jälleen hyviä omakotitalotontteja tarjolla. Ja jotain myönteisestä kunnan kehittymisestä kertoo sekin, että yli 10 vuoden tauon jälkeen kuntaamme on lähdössä rakentumaan uusi kerrostalokin yksityisen rakennusfirman tekemänä ja samaan aikaan me Lopen Vuokratalot Oy:n johdolla remontoimme yhtä 70-luvun vanhaa kerrostaloa täyttämään hisseineen ja muineen tämän päivän vaatimustasoa. 

Voisi sanoa, että sellainen aika hyvä pöhinä on nyt Lopella päällä. Ja se lähtee ennen muuta siitä, että yhteinen tahto on vahva. 

Loppi voi paremmin kuin pitkään pitkään aikaan. Ja se on tehty yhdessä.

….

Mutta eivät helppoja tule olemaan tulevatkaan vuodet. Kuntatalous on jatkossakin tiukoilla ja ikärakenteen muutos tullee varmasti vielä lisäämään haasteita myös meidän loppilaisten kuin muidenkin kuntien niskaan. Jatkossakin tarvitaan siis hyvää ja vastuullista politiikkaa ja ideoita siitä miten hyvät ja laadukkaat peruspalvelut voidaan jatkossakin eri kunnissa ja eri puolella Suomea turvata.

Se ei tule olemaan helppoa ja siksi nyt onkin tärkeää, että kunnanvaltuustoihin valitaan joka kunnassa osaavia ja vastuuntuntoisia ja tekeviä luottamushenkilöitä ja toivottavasti niin, että erilaiset ideat ja ajatukset pääsevät kuuluviin. Yhteistyö on nimittäin tässäkin kaiken a ja o nyt ja tulevaisuudessakin.

Uusi mukava aamua Lopella. Hieman viileä yö takana, mutta kuulemma se sää tästä vielä lämpeneekin. Nyt aamukahvit ja sitten liikenteeseen.

Hieno päivä takana. Aamusta ensin Hausjärven Karhiin seuraamaan Enduron SM-sarjan päätöstä. Sää kun meitä ja ennen muuta kilpailijoita suosi niin saimmekin kertakaikkisen upean loppuhuipennuksen kovalle Suomenmestaruustaistelulle. Tottakai suurimmalla mielenkiinnolla seurasin jälleen hyvän ystäväni Maken ajoa. Marko Tarkkala ajoikin tänään erinomaisen kisapäivän vaikka kaikki ei pyörän kanssa toiminutkaan ihan niin kuin mies olisi itse toivonut. Mutta se korjattiin kropalla ja ranteella mikä muuten annettiin muille eteen. Ja lopulta Make toikin Betansa maaliin nopeimpana ja se tiesi myös Suomenmestaruutta tältä kaudelta. Onnea Make jälleen kerran!

Maken takana kakkoseksi Karhin stadionendurossa ajoi Toni Eriksson ja kolmanneksi SM-hopeaa lopulta napannut Jari Mattila. Avoimen luokan SM-pronssi otti Oskari Kantonen.

Kakspuolikkaiden voittoon tänään Eero Remes ja piikkien Aleksi Jukola. 250-kuutioisten Suomenmestaruus meni kuitenkin tänään kakkoseksi jääneelle Roni Nikanderille ja pikkuluokassa mestaruutta juhli Riku Nikander joka jäi tänään kolmanneksi Aleksi Jukolan ja Mika Kasevan taakse. Mikalle upeasti SM-pronssi. Onnea myös Kasevalle 🙂

Hieno mantsapäivä ja upea päätös endurokaudelle. Kiitokset tästä kaikille kilpailijoille ja kilpailun järjestäneelle Riihimäen Kahvakoplalle. Kyllä täällä Riksun seudulla osataan monenlaista.

Karhista sitten Riihimäelle ja kuntavaalien tunnelmiin ja samoissa tunelmissa jatkoimme illallakin. Silloin kiersimme puoli Loppea ja jaoimme Seppälän Tiinan kanssa muutaman tuhannen mainosta Etelä- ja Länsi-Lopelle. Yhteispelillä siis tämäkin niin, että talkoissamme jakoon kolmenkin eri ehdokkaan flaijerit. Ja samanlaisia Loppi-talkoita oli samaan aikaan myös Läyliäisissä Grönholmin Saijan tiimiläisten kanssa ja myös Kormu-Launosissa. Hyvä pöhinä.

Huomenna sitten hieman erilainen päivä. Huomenna nimittäin suuntaamme Aino-Kaisa Pekosen kanssa olikohan kaikkieen viidelle eri maatilalle tutustumaan hieman siihen mistä se hyvä suomalainen ruoka tulee. Erinomainen idea loppilaisilta ja lähialueen ruuantuottajilta ja kiitos jo etukäteen Salmelan Liisalle ja muille tekijöille ja tottakai kaikille tiloille jotka huomenna meille aikaansa antavat ja paikkojaan näyttävät.


 

Kommentit