Mistä hyvä suomalainen ruoka tulee?

Blogi, maanantaina 15.10.2012

Minulla on ollut iso saada olla Portaankorvan lypsytilan kummipoikana jo useamman vuoden ajan. Juttu lähti aikanaan liikkeelle tilan isäntäpariskunnan Liisa ja Pekka Salmelan kanssa ihan siitä, että halusin hieman saada lisätietoa hyvästä suomalaisesta maidontuotannosta ja toisaalta myös sen haasteista. Ensin sain itselleni tilalta kummilehmän joka myöhemmin sai nimekseen Huipun ja sitten myöhemmin MTK virallisti Portaankorvan ja minun kummiyhteyden.

Tänään kummitilani johdolla pääsen hieman isommallekin ”opintoretkelle”. Lähdemme aamusta liikkeelle Lopen kirkolta ja kierrämme päivän aikana yhteensä viisi tilaa – kolme Lopella ja yhden Vihdissä ja Hyvinkäällä. Kierrokselle mahtuu luomukanala Lopella, naudanlihantuotantoa, suoramyyntiin erikoistunut tilaa ja sitten lampaisiin erikoistunut tila Vihdissä ja maitotila Hyvinkäältä.

Upean ohjelman ovat rakentaneet päiväksi ja kohta lähdemme liikkeelle. Matkaan lähtee kanssani myös hyvä ystäväni ja kollegani, vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen Riihimäeltä. Samalla saamme kumpikin tuhdin tietopaketin ja näemme paljon hyvästä ruuasta ja suomalaisesta maataloudesta.

Palaan illalla aiheisiin varmasti useammankin kuvan voimalla ja varmasti tarinoinkin.

Kohta matkaa… lantsarit saamme kuitenkin tiloilta. 

 

Aika kun mä maitoo juon…

Aivan mahtava päivä. Kiitos Lopen MTK Maria Leinon johdolla ja kummitilani Portaankorva Liisa ja Pekka Salmela ja kyllä haluan kiittää myös Aino-Kaisa Pekosen kummitilaa Levoniemen Jonnaa ja Ollia ja kaikkia mukana olleita uskomattomasti päivästä.

Ja tottakai iso kiitos kuuluu myös kaikille viidelle tilalle isäntineen ja emäntineen jotka meidät tänään ottivat vastaan ja antoivat aikaansa meille. Luomukanala ja yksi Suomen suurimpia, sitten hieno lihakarjatila ja alueellemme suuri sekin, sitten lounas loppilaiselle suoramyyntitilalla lähiruuasta ja sen jälkeen vielä lammastila Vihdissä ja yksi pian maammekin suurimmista lypsykarjatiloista Hyvinkäällä.

Itselleni tämä suomalainen ruoka ja ruoantuotanto on ollut pitkään lähellä sydäntä. Kyllä sen osaltaan sytytti viimeiset neljä vuotta poliittisena avustajana eduskunnassa toiminut Tiina Seppälä. Hänen kanssa ruoka-asiat ja maatalousasiat tulivat väistämättä aina keskusteluun ja hän haastoi ja laittoi tiukoille. Ja siitä se syntyi minun suomalaiselle ruualle sykkivä sydän. Itse lähden siitä, että ykköstärkeintä on se, että ruoka on tuotettu hyvin ja vastuullisesti Suomessa, toisena se, että mielellään mahdollisimman lähellä. Kyllä ne on nämä kaksi asiaa jotka tänä päivänä ohjaavat hyvin pitkälle sitä mitä me ruokakärryihimme keräämme.

Ja tänään oli upea huomata miten hienosti ja vastuullisesti nämä kaikki viisi tilaa toimii. Jokaisessa paikassa näki, että eläimet ovat kaiken keskiössä. Jopa siellä pian lähes 200 lehmän automaattinavetassa. Siellä tilan emännän into ja ote oli sellaista, että se todellakin pisti silmään. Ja samaa intoa näkyi aamusta heti Lopella ensin Uudentalon suurella luomukananmunatilalla kuin myös Koskisen lihakarjatilalla. Ja niinhän se on, että ei huonosti kohdeltu eläin antaisi sellaista määrää munia ja maitoa kuin näiltä tiloilta tulee. Ja lihakarjatilallakin eläimet saivat pienestä asti olla yhdessä ja vapaina.

Ehkä nuo kuvat kertovat enemmän. Mutta kyllä tästä päivästä päälimmäisenä on mielessä suuri kunnioitus suomalaisia ruuantuottajia kohtaan ja kiitollisuus retkemme järjestäjille. Tätä perinnettä jatkamme ja jo tänään Aino-Kaisan kanssa heitimme myös MTK:n väelle ja kummitiloillemme vastavierailukutsun eduskuntaan. 

Hyvän suomalaisen ruuan eteen kannattaa jatkaa työtä ja jälleen kerran kannustan meistä itse kutakin kaupassakin katsomaan mitä kärryymme nostamme. Nostakaapa vaikkapa seuraavaksi Luomuna Oy:n aitoja ja maukkaita luomukananmunia. Minä taidan syödä huomenna aamupalaksi pari sellaista paistettuna Valion voissa.

Kiitos vielä Maria Leino ja kumppanit.

Illalla sitten piipahdin vielä tunniksi Lopen Kahvila Korvaan. Siellä väkeä jälleen tasaisesti koko illansuun kahvittelemassa ja rupattelemassa. Päivällä Senioreiden Arjen Turvallisuus -kahveilla oli tupa ollut täysi ja Janne Silvanin luento erinomainen. Ja tulevana perjantaina sitten kahvilassamme vieraana on kello 16.00 itse sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ja aiheena Hyvä vanhuspalvelulaki. Merkitkääpä kalentereihinne.

Mutta huomenna jatkamme. Niin ja kävinhän sitten vielä tunniksi Lopen kirjastoon MLL:n vaalipaneelissa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kunnallisvaalipaneelissa hyvää keskustelua lasten ja nuorten asioista. Meiltä mukana Anniina Lucenius ja Timo Ahonen. Hyviä puheenvuoroja heillä ja hyviä ajatuksia myös mielestäni mm. vasemmistoliiton ehdokkailla. Hienoja uusia ehdokkaita siis monella eri puolueella ja se on muuten meidän kaikkien loppilaisten etu. 

Mutta nyt uudestaan. Huomenna jatkamme.

Kommentit