Logan tapaa ministerin.

Blogi, maanantaina 21.01.2013

Tänään hieman erilainen maakuntapäivä. Viime kesänä olimme nimittäin kuntaministeri Henna Virkkusen kanssa katsomassa Ypäjän Hevosopistolla Finnderbyä. Vietimme mukavan päivän kisojen parissa ja päivän aikana tapamisemme myös toisen ystäväni riihimäkeläisen Markus Lindblomin. Esittelin ministerimme hänelle ja pian juttu oli tottakai tässä porukasa hevosissa. Henna katse osui pian esitteeseen missä kerrottiin hevosesta nimeltä Logan. Pian selvisi, että ori on sama kaveri jota Henna aikanaan Tanskassa olovuosinaan hoiti. Myöhemmin kaksikon tiet erosivat. Toisesta tuli ministeri ja toisesta arvostettu ja haluttu kaveri Holstein-jalostukseen. 

Logan on syntynyt vuonna 1986. 90-luvun alussa Henna Virkkunen asuin ja kilpailikin esteratsastuksessa muutaman vuoden Tanskassa silloisella hevosellaan Acrobatilla. Mutta näinä vuosina myös Logan tuli tutuksi.

Logan ”edustaa tyypillistä Holstein-hevosta ollen atleettinen, suurilinjainen ja erittäin hyväluonteinen. Sen suvussa esiintyvät tärkeimmät oman orilinjan muodostaneet täysveriset Cottage Son xx, Ladykiller xx sekä Anblick xx.” Upea kaveri. Ja ”erityisesti Cottage Sonin osalta on kokemus osoittanut, että sen kertaantuminen sukutaulussa lisää todennäköisyyttä hevosen kyvyistä hypätä vaikeita luokkia. Ladykiller tunnetaan varmasti parhaiten huippuperiyttäjä Landgrafin isänä. Loganin isä Lenz on kansainvälisesti tunnettu valtavasta hyppykyvystään.”

”Sekä Tanskan että Saksan oripäivillä on ollut esillä Loganin jälkeläisiä saaden ansaittua positiivista huomiota. Sen tyttärien jälkeläiset ovat menestyneet Tanskan tammatesteissä sekä Saksan huutokaupoissa. Loganin vanhimmat jälkeläiset ovat sijoittuneet Keski-Euroopassa aina vaikeisiin luokkiin saakka sekä este-, koulu- että kenttäratsastuksessa. Suomessa Loganin vanhemmista ikäluokista on kilparadoilla nähty mm. Logana II ja Labadia.”

Tänään 20 vuoden tauon jälkeen Henna ja Logan siis tapaavata. Sammaliston Tallilla varmasti tunnerikas hetki. Upea saada toteuttaa tällainen juttu ja olla myös mukana. Ja hieman muutakin luvassa Riihimäellä.

….

Mutta nyt aamua Lopella. Kiitos palautteesta liittyen noihin vanhoihin kotiseutukuviini. Mielelläni siis otan lisääkin kommentteja vastaan ja Facebookissani näitä kuvia nyt vielä lisääkin. Ja muutamiin kuviin sinnekin tullut jo mukavia tekstejä ja hieman tarinan tynkääkin. 

Ja mielelläni ostan ja otan vastaan myös vanhoja Loppi-postikortteja ja kuvia. Olisi hieno saada kokelmiini mukaan myös kuvia Lopen junista. Löytyisikö joltakulta sellaisia? Tarjota siis saa.

Mutta nyt töiden pariin. Maakuntapäivässä riittää vauhtia näin ”lomallakin”.

Kello 21.56 ja iltaa jo kotona. Tänään oli tunnerikas iltapäivä Riihimäellä. Kuntaministeri, ystäväni Henna Virkkunen tapasi 21 vuoden tauon jälkeen tuon Loganin ja niinhän se on, että vain me hevosihmiset voimme ymmärtää sen tunteen. Oli monia ja koviakin kokenut ministerimme lähestulkoon liikuttunut, kun hän asteli sisään Sammaliston talliin. Vanha herra Logan löytyi pian ja ensimmäisenä Henna totesi, että ”Sama katse”. Siinä sitten menikin seuraava puolituntia upeaa oria rapsutellessa ja jutustellessa. Logan nyt jo 27 vuotias vanha herra ja häntä emme enää maneesiin vaivanneet. Mutta ratsun tehtävän sai hoidettavakseen Loganin jälkeläisistä ST Legar. Maneesissa riittikin vauhtia, kun alkavalla kaudella isompiin esteluokkiin tähtäävä Legar pääsi ministerimme käsittelyyn.

Mutta parissa tunnissa aikamoiset tarinat Hennan ratsastaja- ja kilpailijauralta ja myös Tanskan vuosilta. Vierailustamme tulee muutama juttu hevosalan lehtiinkin ja myös paikalliseen Aamupostiimme. Kurkatkaapa nekin.

Mutta ennen Sammalistoa halusin viedä Henna myös Joutsen Finlandille. Korkealaatuista suomalaista osaamista vuosikymmenten ajalta ja sitä ilo aina esitellä. Tänään pääsimme näkemään yrityksen johtajien Eero Kotkasaaren ja Matias Kotkasaaren sekä tehtaan johdon kanssa mm. peitteiden käsityötä ja myös höyhenten ja untuvien käsittelyä. Aika mielenkiintoista sekin, että Joutsen on ainoa untavatuotteita tekevä firma joka on saanut allergiatunnuksen käyttöoikeuden ainutlaatuisen Down System -puhdistusprosessin ja korkealuokkaisuuden ansiosta. Ja isossa roolissa tuossa valmistuksessa myös seutukuntamme hyvä ja puhdas pohjavesikin ja tottakai käsityö. Untuvatakkien teko oli tältä päivältä jo loppunut, mutta paikat odottivat jo huomista aamua ja toppatakkeja tulee lisää. Jos oikein jäi mieleeni niin vajaa 60 työntekijää tekee suomalaisia Joutsen Finland takkeja ja peitteitä Riihimäellä. Ja laadusta ne tunnetaan.

Mutta suuri kiitos vielä siis Kotkasaarille ja Juotsen Finlandille sekä Sammaliston Tallille ja Markus Lindblomille hienosta iltapäivästä ja illasta. Tallituvasta emme meinanneet millään lähteäkään. Maken voileivät maistuivat siinä ja juttua riitti. Kiitos myös Hennalle. Ratsastus on harrastuksista jaloin.

Päivällä yksi tapaaminen Riihimäellä ja hieman muitakin asioita eteenpäin. Itseasiassa muutama lakialoite etenemässä ja toivottavasti ne pystyn jättämään heti istuntokauden alkupuolella eduskunnan käsiteltäväksi.

 

Kommentit