Lisäyksiä ensi vuoden valtion budjettiin.

Blogi, tiistaina 04.12.2012

Eduskunnassa alkaa pikku hiljaa olla valmista ensi vuoden valtion talousarvion kanssa. Erikoisvaliokunnissa olemme budjetin käsitelleet jo jokin aika sitten ja tehneet sinne toivomamme lisäykset ja nyt valtiovarainvaliokunnassa paketti on laitettu hallituspuolueiden kanssa kasaan. Lisäämme ensi vuoden talousarvioon vielä 50,9 miljoonaa euroa tarkasti kohdentaen kriittisimpiin tarpeiisin. Voisi sanoa, että yksi ohjenuora oli talouskasvun ja työllisyyden tukeminen ja toisena sitten lasten ja nuorten hyvinvointi.

Jos muutamalla huomiolla käyn vielä eduskunnan hallituspuolueiden lisäykset läpi:

Lisäämme budjettin tierahoja ensi vuodelle 10 miljoonaa. Tästä valtaosa eli yhdeksän miljoonaa menee teollisuuden ja raskaan liikenteen toimintaedellytyksiä sekä liikennetuvallisuutta parantaviin hankkeisiin. ja sitten tuo yksi lisämiljoona yksityisteiden rahoituksen parantamiseksi. Samalla eduskunta kantaa myös huolta tulevien hankkeiden rahoituksen riittävyydestä ja tästä vaadimme lisäselvitystä.

Yksi iso urakka oli VT2:sen remontin jatkorahoituksen turvaaminen. Se tulee tuosta 9 miljoonasta ja se on kirjattu nyt eduskunnan vavin papereihin Helsinki-Pori valtatienä ja sen remontin jatkona. Toisena tienä maininnan tässä saa VT23. Nyt on tärkeää, että tuo VT2 saadaan kuntoon ja sitten Hämeessä tarvitsemme rahoitusta Lahden eteläiselle kehätielle (+VT12) ja myös kymppitielle ja kantatie 54:lle. ja onhan se todettaba, että ei myöskään Valtatie 24 Lahden ja Vääksyn välillä suorituskyvyltään vastaa nykyisiä liikennemääriä. Toki hankkeita on muitakin rivissä ja niiden parissa jatkamme työtä. Ja hienoa on se, että nyt myös pääradan välityskykyhanke eli lisäraidepari etenee ja sen osana myös Riihimäen Asema ja kolmioraide. Näitä hankkeita ei saa nyt vaarantaa edes liikenneministerin uudelleen arvioinnit. Tässä syytä olla valppaana.

Yrityspuolelle lisäykset menevät seuraavasti. Eli Pk-yritysten kasvua tukeviin kansainvälistymishankkeisiin listään rahaa 800.000 euroa. Lisäksi Kiinan viennin edistämiseen sekä Invest in Finland –hankkeisiin 600.000 euroa. Merkittävä satsau on myös matkailun edistämiseksi Venäjältä Suomeen kohdennetaan Matkailun edistämiskeskukselle miljoona euroa ja osittain samaa tukemaan itärajan rajanylityspaikkojen toiminnan tehostamiseen 1,2 miljoonan euron lisäpanostus. Ja toisaalta vaikeina ainoina haluamme myös tehostaa apua heille jotka sitä tarvitsevat. Eli velkaneuvontaan ja yrittäjien talousapu-palvelun turvaamiseen suunnataan myös lisärahoitusta.

Yksi painopiste on siis myös lapset ja nuoret ja myös yhteiskunnan kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Eduskunta lisää resursseja erityisesti lapsille ja mikä arvokasta myös sotiemme veteraaneille. Päivähoidon ja sosiaalityön akuuttiin henkilöstötarpeeseen puututtiin lisäämällä molempien yliopistollista koulutusta yhteensä 3,1 miljoonalla eurolla. Tästä syksyllä kannoin jo huolta ja hienoa, että asia nyt otettiin vakavasti ja osaltaan korjaamme sen. Työ siis tuottaa tulosta.

Lisäksi lasten hyvinvoinnin turvaamiseen lisäämme 3,4 miljoonaa euroa. Se menee lapsiperheiden ennaltaehkäiseviin ja varhaisen tuen palveluihin. Lisäksi päihdeäitien hoitoon kohdistetaan 1,5 miljoonan euron lisäys. Nuorten syrjäytymistä ehkäisevää työtä jatketaan nuorisotakuulla kohdentamalla kahden miljoonan euron lisäys nuorten aikuisten oppisopimuskoulutukseen. Työttömien yhdistyksiä tuetaan yhteensä puolella miljoonalla eurolla.

Ja itse pidän erittäin myönteisenä sitä, että eduskunnassa kannettiin nyt myös aidosti teoin huolta lastensairaalasta. Valtiovarainvaliokunta pitää mietinnössään tärkeänä, että Helsingin Meilahteen rakennettavan uuden lastensairaalan tarvitsema valtion rahoitusosuus otettaisiin huomioon seuraavassa vuosia 2014-2017 koskevassa kehyspäätöksessä. Henki on siis hallituspuolueidessa vahva eli maahamme tarvitaan uusi, koko maan lapsia palveleva lasten sairaalahoidon huippuyksikkö.

Ja yksi hieno piste i:n päälle on nyt jo eduskuntaryhmämme puheenjohtajan paikalta ministeriksi siirtyneen Jan Vapaavuoren johdolla valmisteltu esitys jolla kaikkien eduskuntapuolueiden johdolla lisäämme sotiemme veteraanien ja sotainvalidien kuntoutukseen erillisellä eduskunnan juhlapäätöksellä yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa. Juhlapäätöksellä on tarkoitus juhlistaa 95-vuotiasta itsenäistä Suomea.

Omista valiokunnistani lisäyksiä teimme mm. kertausharjoituksiin. Se on tärkeää maamme puolustuskyvyn ja reservin osaamisen turvaamiseksi vaikeinakin talousaikoina. Ja meidän ympäristövaliokunnan esityksestä lisäämme myös ympäristöhankkeisiin merkittävästi rahoitusta. Metso-ohjelmaan kohdennettiin miljoonan euron lisäys ja Itämeren tilan parantamiseen 800.000 euron panostus. Siirtoviemärihankkeisiin lisätään 1,4 miljoonaa euroa ja vesihuoltotöihin 2 miljoonaa euroa. Saamme siis ensi vuonnakin liikkeelle uusia siirtoviemärihankkeita jotka alkuperäisen esityksen mukaan olisivat jääneet tekemättä.

Ja vielä lopuksi totean, että teemme miljoonan euron lisäyksen kaikkein ruuhkautuneimpien käräjäoikeuksien jonojen purkamiseen. Yliopistotasoisen terveyden tutkimukseen hallituspuolueet lisäsivät miljoona euroa.

Niin siinähän niitä jo olikin. Tiukkoina talousaikoina rahaa tarvittaisiin moneen ja paljon enemmän, mutta tyytyväinen tähän pakettiin täytyy nyt olla. Lopullisesti hallituspuolueiden johdolla tämä päätetään joulun aluksen istunnossa. Siellä sitten näemme toki vielä opposition miljardien lisäesityksiä kotiteihin ja moneen muuhunkin. Täytyy ihan laskea sitten kuinka paljon maamme velkaantuisi lisää jos opposition esitysten mukaan etenisimme.

….

Eduskunnassa siis uusi viikko vauhdilla käyntiin. Aamusta jo kolme valiokuntaa kuulemisineen ja myös mukava vierasryhmä Janakkalan Tervakosken lukiosta. Mukavia ja aktiivisia nuoria ja hyviä kysymyksiä ja pohdintojakin. Ja olipa ihana yllätys kun luokka oli bongannut blogistani perheenlisäyksemme ja toivat pienen Nalle Puhin vauvallemme. Kaunis ele ja lämmitti isän mieltä.

Mutta nyt kohta istuntoon. Kuppi kuumaa ja menoksi.

Istunnossa tänään keskustelua poliisien eläkeiästä. Viime kaudella keskusteltiin palomisten eläkeiän laskemisesta vanhaan tuttuun. Silloin keskustalaisen Matti Vanhasen hallitus päätti, että eläkeikää ei lasketa vaikka onhan se totta, että 63-68 vuotiaaksi on käytännössä mahdotonta tai ainakin hyvin harvinaista, että joku pystyy kaikki tehtävät palomiehenä suorittamaan. Ja ei pystykään. Palomisten eläkeikähän oli ennen 55 vuotta. Vuonna 1989 se nostettiin ns. yleiseen eläkeikään eli 63 – 68 vuoteen. Nyt poliisien eläkeikä nostetaan samaan.

Itse ymmärrän sen, että työuria on väistämättä pidennettävä jokaisen kohdalla. Elinikämme odote on pidentynyt ja eläkkeellä olo aikakin tämän kautta. Ja tottakai eläkeikäisiä on nyt koko ajan enemmän kun suuret ikäluokat eläköityvät. Mutta minusta samaan aikaan olisi syytä selvittää miten tällaisissa ammateissa missä ei esimerkiksi savusukellustehtävät ja poliiseilla erilaiset kenttätehtävät eivät enää hoidukaan eläkeikään asti niin miten asia olisi hoidettavissa. En usko, että enää voimme siihen siirtyä, että jotkut jäisivät kokonaan työelämän ulkopuolella 55 vuotiaina tai jossain tehtävissä nuorempinakin. Siis tarkoita nyt tilannetta missä henkilö on kuitenkin moniin tehtäviin täysin työkykyinen. On siis selvitettävä miten jatkossa on järkevää toimia ja miten tällaiset tehtävät ja työurat hoidetaan kestävällä tavalla ja vastuullisesti niin vaativaa työtä tekevien kuin yhteiskuntammekin kestävyyden näkökulmasta. Ja onhan meillä muitakin sellaisia tehtäviä joissa nykyinen yleinen eläkeikä on hyvin vaikeasti tavoitettavissa eikä se minusta saa olla ratkaisu, että ihminen joutuu tämän takia työkyvyttömyyseläkkeelle.

Mutta toivottavasti asiaa selvitetään ja etsitään hyvä ja toimiva malli palomiesten, poliisien ja muiden vastaavissa tehtävissä toimivien kesken.

Istunnosta sitten kotiin Lopelle Riihimäen kautta. Illalla vielä luottamuspaikkaneuvottelujen loppusilaus Lopella. Nyt kaikki paikat jaettu puolueiden kesken ja pääsemme tekemään sitten henkilövalinnat puolueiden sisällä. Meillä kokoomuksessa henkilövalinnat menevät todennäköisesti alkuvuoteen. Odotamme vielä maakunnallisten paikkojen ja seutukunnan paikkojen paikkajaon ja katsomme kokonaisuuden sitten ja varmasti ainakin osan kahden vuoden pätkissä. Mutta palaan siihen kun asia etenee.


Kommentit