Lisätalousarvio pettymys ravintola-alalle – Myös koulukuljetusala tukalassa tilanteessa ilman apuja

Blogi, torstaina 09.04.2020

Sosiaalinen media näyttää kuohuvan nyt tiedoista, että pääministeri Sanna Marinin hallituksen HVK:n kanssa tilaamat kiinalaiset hengityssuojaimet ovat osoittautuneet sairaanhoitoon kelpaamattomiksi. Mekkalan näytti kasvaneen kun Suomen Kuvalehti paljasti miljoonakauppojen takana olleen Tiina Jylhän ja ulosottovelkaisen liikemiehen. Aamulehti (9.4.2020) jatkoi samasta aiheesta uutisessaan: ”Kiinasta tilattujen huonojen kasvosuojien takana sekava sotku – vyyhdin keskellä Tiina Jylhä ja hämärä pikavippimies”. Lehden mukaan vyyhtiin liittyy nyt jo myös Helvetin Enkelitkin.

Nyt täytyy sanoa, että hiljaiseksi vetää. Jos tilanne ei olisi näin vakava niin nauraisin. Nyt lähinnä tämä sekoilu itkettää. Yhteiset rahat hukkuvat tiesminne ja mitä vielä tämän Viroon ja Kiinaan linkittyvän vyyhdin takaa paljastuukaan?

Marin hallituksen ja Sosiaali- ja terveysministeriön pitää nopeasti selvityttää asia. Ehkä tässä olisi paikallaan jopa ulkopuolisen tarkastuksen ja valvonnan paikka?

….

Eilen julkaistua Valtion II lisätalousarviota olen nyt aamupäivän ja päivän käynyt läpi. Paljon hyvää ja tärkeitä kohdennuksia, mutta mitä syvemmin sitä tutkii niin sitä enemmän sieltä löytyy avoimia kohtia ja ihmetyksen aiheita. Vaikea ymmärtää, että esimerkiksi Perustuslakivaliokunnan edellyttämä ravintoloiden ja kahviloiden erityistuki on jätetty kokonaan toteuttamatta? Nämä ravintolat, baarit, lounaspaikat ja kahvilat eivät voi millään odottaa toukokuulle tai tulevaisuuteen epätietoisuudessa, että saavatko ne tukea. Eilen tilannetta A-Studiossa hämmensi lisää pääministeri Sanna Marin, joka antoikin ymmärtää, että tuki ei olisikaan välttämättömyys perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Kyllä perustuslakivaliokunta sitä aivan yksiselitteisesti edyllytti ja me tulemme kokoomuksesta huolehtimaan, että ravintola- ja kahvila-ala tulee samaan oman tukipakettinsa. Se ei muuten aivan pieni voi ollakaan.

Toinen ala mikä on jäänyt varsin pienelle huomiolle tässä koronakeskustelussa on ollut henkilökuljetusala. Siis erityisesti taksit ja bussit jotka ovat vastanneet koulukuljetuksista. Heiltähän käytännössä lailla myös liiketoiminta loppui, kun koulut laitettiin kiinni. Tämä ala on jäänyt hieman harmaallevyöhykkeelle ja väliinputoajaksi myös BF:n ja Elyn tuissa ja nyt onkin tärkeä Kuntaliiton ja kuntien yhdessä katsoa miten täällä toimitaan. Olisi todella lyhytnäköistä päästää nämä yritykset konkurssiin sillä jo viimeistään elokuussa jälleen tarvitaan koulukuljetuksia ja paljon muutakin. Ala tarvitsee apua ja pikaisesti.

Me olemme työstäneet nyt vauhdilla vaihtoehtoamme Marinin hallituksen lisätalousarviolle. Emme ole tyytyväisiä edellämainittuihin asioihin emmekä myöskään siihen, että testaamiseen ei esitetä lainkaan lisää resursseja. Laaja matalankynnyksen testaaminen (testaa, jäljitä ja eristä) on keskeisen tärkeää myös koronan exit-strategiassa. Tänne on välttämätöntä saada lisää resursseja ja testausmäärät puheiden lisäksi myös arjessa riittävälle moninkertaiselle tasolle. Myös urheilu- ja liikunta sekä musiikkiala ja laajemmin kulttuurisektori jäivät lisätalousarviossa lähinnä pienen veikkausvoittovarojen kompensaation varaan ja sinne tarvitaan nyt myös apuja pikaisella tahdilla.

Palaan yksityiskohtiin tiistaina kun saamme aloitteemme valmiiksi ja myös kokonaisuuden pakettiin. Tehtävää siis tässä vielä riittää. Ja sitten isona vielä tuo kuntakenttä. Kunnat eivät tule selviämään tästä tilanteesta ja jos näin käy niin silloin uhattuna on jo aivan peruspalvelut ja nopeimmin kaikki niin sanottu ei lakisääteinen kuntakentällä.

Kello 21.55 ja mökillä. Nyt pääsiäistä kohden. Yritetään hetki ehtiä myös levätä ja nauttia. Jotenkin tuntuu, että sitä nyt kaipaa. Saunasta juuri sohvalle ja tuntuu jotenkin juurikin oikealta.

 

 

 

 

 

Kommentit