Likaisen lumen dumppaaminen mereen kiellettävä lailla – Kevään hulevesien tuomat ylijuoksutukset toinen ongelma

Blogi, lauantaina 16.02.2019

Meitä kaikki huolettaa ainakin kesäisin Itämeren tila, kun se vihreänä kukkii. Tuntuu, että ainakin osa unohtaa Itämeremme ja järvemme talvella.

Meillä nimittäin ainakin maamme pääkaupunki Helsinki kippaa edelleen puhdistamattoman lumen – tuhat kuormaa joka päivä – suoraan mereen.

Kun muutama vuosi sitten tehtiin selvitys mitä kaikkea näissä kuormissa mereen menee niin selvisi, että lumen sulettua jäljelle jäi mereen yhteensä yli 500 kuorma-autollista likaista hiekoitushiekkaa ja peräti 225 kuorma-autoa puhdasta jätettä. Nämä kaikki siis meren pohjassa ja vedessä kellumassa.

Meressä siis lumirallin jälkeen valtava määrä asfalttia, öljyä, rengaspölyjätettä, tiemerkintämassoja ja maaleja. Lisäksi muovia, tupakantumppeja ja kaikkea mahdollista roskaa. Kaikki kipattuna suoraan mereen.

Jo vuonna 1997 Tampereella käytiin samasta aiheesta vakavaa keskustelua. Siellä Pyhäjärveen tuli sellainen määrä roskaa lumen mukana, että se näkyi myös kalastajien verkoissa. Sellaista puhdasta lunta. Veteen joutui mm. maantiesuolaa, hiekkaa ja raskasmetalleja liikenteen päästöistä edellä kerrotujen bitumin ja tupakantumppien ja muiden lisäksi. Ja jos jossain näette maalle kasattuja kaupunkien lumikasoja niin tiedätte, että lumi ei todellakaan ole siis puhdasta. Kasat jopa haisevat.

Puheet siitä, että mereen kipattava lumi olisi siis aina vain puhdasta ei siis ole todellakaan totta. Eihän puhtaasta lumesta tulisi tuollaisia määriä jätettä mereen kuin edelle tutkimuksen pohjalta kerroin. Homma on siis aivan selvä, että vesistöt kärsivät vakavasti tästä piittaamattomuudesta.

Ruotsi onkin jo jätelumen dumppaamisen mereen lailla kieltänyt. Meilläkin Jätelaissa on jo nyt säädetty roskaamiskielto. Mutta ainakin Helsinki toimii toisin.

Jätinkin hallitukselle esityksen siitä, että kaduilta kerätyn, siis aina näin ollen likaisen, lumen mereen tai muihinkin vesistöihin kippaaminen kiellettäisiin kiireisellä lailla. Esitykseni allekirjoitti myös moni kollegani. Espoo esimerkiksi toimii jo toisin ja sulattaa lumet ja kerää näin roskat yms pois. Vaihtoehtoja on siis olemassa.

Toinen ongelma on sitten yleisesti sulavien lumien pääsy eri puolilla maata, riittämättömin, jätevesijärjestelmiin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla oli ainakin vielä viime keväänä jopa viitisenkymmentä putkea joista jätevedet tulivat puhdistamattomina Itämereen silloin kun viemäreihin tuli ns. hulevedet. Samat ylijuoksutusongelmat kiusaavat vesistöjä varmaan monessa muussakin paikassa Suomessa.

Kun jätevesien puhdistuskapasiteetti ei siis riitä niin puhdistamattomat vedet pääsevät ylijuoksutuksina vesistöihimme ja tätä kautta mm. Itämereen. Tämä sama tapahtuu tänäkin keväänä kun lumet sulavat ja viemärit täyttyvät.

Tällaiset vastuuttomat ylijuoksutukset ja puhdistamattoman jäteveden juoksutukset ojiin, järviin ja mereen pilaavat sen mitä kesäisin koitetaan korjata. Tiedätkö sinä miten oma kotikuntasi tai kaupunkisi ylijuoksutusten kanssa toimii? Annetaanko jäteveden mennä suoraan vesistöihin?

Itämeri ja monet järvemme voivat huonosti talvellakin. Ollaanhan silloinkin huolissamme eikä suljeta silmiämme?

Tänään yllättäen aamusta kalenteriin hieman tyhjää ja se käytettiin hankikannoilla järvellä. Upea jo aika keväinen sää ja linnut lauloivat, mutta kaipasivat toki vielä lisää ruokaakin.

Kiitos vielä lähes 1500 onnittelusta eilen ja oli mukava illalla vielä piipahtaa ystävien kanssa ns. paikallisessa. Siitä olikin aikaa kun sinne olin ehtinyt ja ohjelmakin hyvää kun lauteilla itse Aarne Tenkanen.

Nyt lauantai-päivän ohjelman pariin ja jos illalla vielä ehtisi lasten kanssa vaikka BioRexiin katsomaan se legendaarinen Risto Räppääjä. Uusi leffa juuri ensi-iltaan.

Kommentit