Liikuntapaikkarakentamisjaoston puheenjohtajaksi.

Blogi, torstaina 17.01.2013

Urheiluministerin sijaisena opetusministeri Jukka Gustafsson oli nimittänyt minut viime viikolla liikuntapaikkarakentamisen jaoston johtoon. Valtion Liikuntaneuvoston Rakentamisjaoston puheenjohtajan tehtävä oli eilen hieno ottaa vastaan ja päästä johtamaan tärkeää linjaajaa. Valtion Rakentamisjaosto valmistelee mm. strategiset linjaukset liikuntapaikkarakentamisen avustuspolitiikalle ja käsittelee liikuntapaikkarakentamiseen liittyviä laajakantoisia kysymyksiä. 

Itse toivon, että pystymme jatkossa ohjaamaan valtion liikuntarakentamisen tukea vastuullisesti niin, että se tukee vahvasti lasten ja nuorten ja aikuistenkin harrasteliikuntaa. Mutta minusta samalla tärkeää on ylläpitää maassamme myös sellaista liikuntapaikkojen verkostoa, joka tukee myös huippu-urheilua. Tasapainon pitää olla oikea. Ja edelleen peruskorjaustarve mm. liikuntasaleissa ja uimahalleissa on läpi maamme mittava. Siihen on pakko ja järkeväkin ohjata valtion tukieurojakin.

Mutta samalla ottaisin sellaisen ”liikunnallisen arjen” ohjenuoraksi laajemminkin kaikkeen julkiseen rakentamiseen ja tekemiseen. Pidän tärkeänä, että esimerkiksi uusia kouluja ja päiväkoteja rakennettaessa liikunnallinen arkipäivä huomioitaisiin suunnittelussa. Entisenä opettajana tiedän hyvin mikä merkitys on virikkeellisellä koulupihalla tai päiväkodin pihalla lapsille ja nuorille. Ja hyvä piha innostaa myös liikkumaan murrosikäisiäkin kun koulupihassa on mahdollisuus esimerkiksi pihakorikseen tai vaikkapa skatetaamiseenkin. Tällaista toimintaa ja sellaista huomaamatonta arkiliikuntaa kannattaa tukea oikeanlaisilla ratkaisuilla.

Nimittäin kun koulupihassa on mahdollisuus liikkua ja tehdä, niin silloin myös lapset ja nuoret niin toimivat. Toivon, että liikunta tuotaisiin takaisin lasten ja nuorten päiviin myös liikuntatuntien ulkopuolellakin. Se tapahtuu muuten ihan kuin huomaamatta kun pihat suunnitellaan huolella. Hieman samaa sukua on pyöräteiden rakentaminen. Ne ovat parhaita arjen liikuntapaikkoja. Tällaista ajattelua perinteisen liikuntapaikkarakentamisen rinnalle.

Mutta hieno uusi tehtävä nyt viikkokalenteriini ja toivottavasti käden jälki näkyy maamme liikunta- ja urheilupaikkarakentamisessa aikanaa. Tarvitsemme lisää uima-halleja, liikuntahalleja, palloiluhalleja, jäähalleja, mutta myös ajanmukaiset paikat esimerkiksi moottoriurheilun tapahtumille. Siitä se lähtee.

Tänään torstaina istun aamusta täällä kotini työhuoneessa. Papereita aikamoinen kasa edelleen tuossa vaikka kovaa vauhtia olenkin siirtymässä kohti paperitonta työskentelyä. Eduskunnassa olemme jo tämän ratkaisun tehneet ja nyt samanlaista ratkaisua viedään eteenpäin monessa muussa paikassa. Kyllä se tulevaisuus tulee olemaan aikalailla tämänsuuntainen monessa.

Kello 22.32 ja ja ennen ysiä kotiin. Tänään aamun kotipaperitöiden jälkeen vapaapäivä ja hieman aikaa lapsillekin. Se teki hyvää. Ja illallakin vain yksi kokous ja sen aiheesta julkisuuteen huomenna lisää. Mutta nyt ajattelin vielä hetken napata omaa aikaa kun talo jo hiljentynyt. Oma hetki tästä.

Huomenna sitten Matkamessuille vieraaksi ja jälleen päivä ohjelmaa täynnä.

Kommentit