Liikuntaneuvoston jäsen Timo Heinonen Kanervan linjalla – Maamme tarvitsee kuntoliikunnan rinnalla myös huippupaikkoja

Uutiset, sunnuntaina 17.02.2008

Kansanedustaja Timo Heinonen on tyytyväinen ulkoministeri Ilkka Kanervan ulostulosta koskien uuden stadionin ja monitoimihallin rakentamista. Liikunta- ja urheiluasioiden kanssa Valtion liikuntaneuvostossa mutta myös sivistysvaliokunnassa työskentelevä Heinonen toivoo asioiden etenevän. Vastaavaksi hankkeeksi hän nostaa lentomäen rakentamisen.

Lentomäkeä suunnitellaan samaan aikaan sekä Ylitornion Aavasaksalle ja Kemijärven Suomulle. Kahdelle lentomäelle ei uskota olevan mitään mahdollisuuksia toteutua.

– Erityisen mielenkiintoinen on Aavasaksan hanke, jossa lentomäki ja suurmäki olisivat katteen alla. Se takaisi erinomaiset olosuhteet näinä talvina ja tuulina. Aavasaksan hanke pitää sisällään monipuolisen kolmen mäen harjoitus- ja kilpailukeskuksen. Kemijärven Suomulle taas on syntymässä laajempi vapaa-ajan keskus 70 miljoonalla ja lentomäki olisi yksi osa tätä suurta kokonaisuutta. Mielenkiintoiset hankkeet kumpikin, kertoi Timo Heinonen.

Kumpikin hanke on etenemässä ja Suomen Hiihtoliitto ottanee kantaa hankkeisiin kevään aikana. Julkisuudessa olleiden kustannusarvioiden mukaan Aavasaksan hanke maksaisi noin 30 miljoonaa euroa. Suomun mäki syntyisi arvioiden mukaan kolmasosalla siitä osana suurempaa kokonaisuutta.

– Hiihtoliiton tuki on ennen muuta henkinen, mutta varmasti toteutumisen kannalta keskeisen tärkeä.

Kanervan stadion ja monitoimihalli tulevaisuutta

Heinonen totesi samalla ulkoministeri ja Olympiakomitean varapuheenjohtaja Ilkka Kanervan esille nostamien stadionin ja monitoimihallin olevan tervetulleita. Kanervan avaus lähti liikkeelle siitä, että paikoista rakennetaan arvokisojen normit täyttävät, mutta niin, että valtio olisi vain yksi rahoittaja yksityisen rahan rinnalla. Lisäksi paikkojen tulisi olla monipuolisessa urheilu- ja kulttuurikäytössä.

– Nämä ovat sellaisia keskusteluja, joissa täytyy aina pohtia haluammeko olla mukana järjestämässä 2000-luvun arvokilpailuja. Ei näitä asioita voi laittaa vastakkain kuntoliikunnan kanssa. Ei missään tapauksessa, kommentoi Timo Heinonen ja totesi itse hankkeille olevan varmasti tilausta.

Heinonen on itse puhunut pitkään huippu-urheilupaikkojen puolesta harrastus- ja harjoittelupaikkojen rinnalla. Heinonen laittaisi rahaa mieluummin kiinteisiin ratkaisuihin ja moderneihin rakennuksiin kuin parsien kilpailu kilpailulta vanhoihin tai joka vuosi rakennettaviin ratkaisuihin.

– Itse olen moottoriurheilun parissa tehnyt töitä pitkään ja tiedän ja tunnustan tulevaisuuden esimerkiksi siellä. Säädökset tulevat tiukkenemaan asutuksen myötä, mutta silloin tulisi miettiä nimenomaan niin, että lähellä ihmisiä oleva rata olisi vain käytössä huipputapahtumissa. Näin toimii lukuisat radat Euroopassakin. Sitten olisi erikseen harjoitteluradat ja -paikat. Tällaisissa hankkeissa ei radanrakennuskustannukset kuitenkaan hukkuisi ilmaan joka vuosi vaan parantaisivat paikkaa pitkälläkin aikajänteellä, kertoi Heinonen ja viittasi Helsingin Sörnäisten katukilpailuihin joissa rata rakennettiin joka vuosi erikseen.

– Tällaisia huipputapahtumien suoristuspaikkoja tarvitsemme jos haluamme saada jatkossakin maamme parhaita mainosmiehiä maailmalle ralliin ja F1:siin. Samaan nippuun menee myös motocross ja karting MM-tason radoilla. Näissäkin olisi selkeää tilausta modernille keskukselle lähellä ihmisiä.

Heinonen myöntää itse ymmärtävänsä ehdottoman hyvin sen, että asutus aiheuttaa paineita radoille, mutta uskoo kuitenkin parin tapahtuman mahtuvan hyvin vuoteen.

– Uskon, että se on tulevaisuutta ja sen eteen on syytä tehdä töitä. Totaalikielto ja ratojen alasajo olisi huonoin lopputulos. Sekin on vaarana.

Kunto- ja hyötyliikunta yhtä tärkeää

Timo Heinonen ei suostu laittamaan kunto- ja hyötyliikuntaa sekä kilpaurheilua vastakkaisiin kuppeihin. Hän toteaa panostuksia tarvittavan molempiin.

– On luonnollista, että tarvitsemme selkeästi lisää satsauksia kuntoliikuntaan väestön ikärakenteen muuttuessa. Esimerkiksi liikuntasaleille tulee koko ajan uusia ryhmiä myös päiväkäyttäjiksi kilpailemaan ajasta koulujen ja päiväkotien kanssa. Tähänkin haasteeseen tulee vastata.

– Kun hiihto ei enää Etelä-Suomessa näytä olevan mahdollista on syytä katsoa uusiin lajeihin kuten sauvakävelyyn ja vastaaviin. Myös vesi tullee näyttelemään entistä suurempaa roolia ja siksi nyt onkin tärkeää huolehtia uimahallien peruskorjauksista. Siellä tikittää ainakin osittain aikapommi.

Kommentit