Liikenneministeri Merja Kyllönen, nyt on tekojen aika.

Blogi, tiistaina 03.07.2012

Jälleen elämme niitä kauniiden kesäoiden aikaa. Valoisaa ja kaunista. Mutta niin kovin vaarallista. Viime päivinäkin olemme saaneet lähes koko ajan uusia uutisia nuorten ajamista onnettomuuksista. Tieltä suistumiset ovat usein seurausta kovasta, yli kovasta, vauhdista ja siihen usein syy löytyy täpötäyden auton yllyttävästä kaverilaumasta. Joskus valitettavasti myös alkoholista. Kokematon kuljettaja ajaa siis liian lujaa tai/ja on humalassa.

Tähän autoilla tapahtuvien onnettumuuksien joukkoon on nyt tullut kasvavalla määrällä myös mopoauto-onnettomuudet. Niissä on muuten hyvinkin paljon samoja piirteitä kuin juuri 18-vuotta täyttäneiden auto-onnettomuuksissa. Nuorille ja kokemattomilla kuljettajilla ei pelit pysyt hanskassa. Liiallinen tilannennopeus kurveissa ja siinä se on. Ajotaidot eivät riitä ja se näkyy tieltä suistumisten kasvuna. Vakuutusyhtiöiden tilastojen mukaan jopa noin 70 prosenttia mopoauto-onnettomuuksista sattui nimenomaan nuorille 15–17-vuotiaille kuljettajille. 

Itse tein jo aikoja sitten esityksen jossa nimenomaan kannetaan huolta näistä nuorten onnettumuuksista. 

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) on ajanut pitkään liikenteen rattijuopumusrajan alentamista nykyisestä 0,5 promillesta 0,2 promilleen. Hänen tavoitteensa sai talvella uutta pontta kun Liikenneturvallisuusasian neuvottelukunta esitti samaa. Itse en ole ajatukselle lämminnyt eikä lämpene oikeusministeriö eikä oikein polisiikaan. Liikenneministeri onkin myöntänyt, että promillerajan laskeminen on hänen oma ”henkilökohtainen agendansa”. 

Ajattelin, että aihe kuitenkin ansaitsee hieman tarkempaakin pohdintaa ja tein oman esitykseni kevättalvella nuorten liikenneonnettumuuksien vähentämiseksi.

On nimittäin kiistatta totta, että rattijuopot aiheuttavat vuosittain vakavia onnettomuuksia. Usein uhrina on täysin sivullinen niin kuin lehtien otsikot ovat viimekin aikoina kertoneet. Ylen uutinen kertoi viime syksyllä kuinka ”Rattijuoppo ajoi yli suojatiellä, 11-vuotias kuoli” ja lehdet samoihin aikoihin toisaalta miten ”autot väistelivät rattijuoppoa nelostiellä”. 

Olen liikenneministeri Kyllösen kanssa täysin samaa mieltä, että yhteiskunnan tulee nyt lähettää kansalaisille vahva humalassa ajamisen vastainen viesti. Rattijuopumusonnettomuuksissa kuolee maassamme vuosittain lähes sata ja loukkaantuu keskimäärin noin 1 000 ihmistä. Vuodessa ratista kärähtää noin 21 000 rattijuoppoa ja kun väitetään, että kiinnijääneiden osuus on puoli prosenttia kaikista niistä, jotka joskus ajavat humalassa niin tilanne on erittäin vakava. Mutta en usko, että promillerajan laskeminen on siinä tehokkain ja edes oikea keino. 

Oikeusministeriö vastusti promillerajan laskua mm. siksi, että alle 0,5 promillen alkoholipitoisuudet veressä eivät aiheuta sellaista onnettomuusriskiä, että niihin olisi syytä kohdentaa mm. poliisin yhä niukkenevia voimavaroja. Toisaalta ei myöskään ole olemassa näyttöä siitä, että promillerajan alentaminen vähentäisi 0,5 promillen ylittäviä veren alkoholipitoisuuksia tai alkoholionnettomuuksia. Ja on myös erittäin vaikea löytää sellaista seuraamusten määräämismenettelyä, jossa 0,5:ttä alhaisemmat promillet eivät aiheuttaisi kohtuutonta lisätyömäärää jo nyt ylityöllistetyille poliisille ja oikeuslaitokselle. Lakimuutos asettaisi siis poliisin mahdottomaan tilanteeseen töiden ja kustannusten lisääntyessä ilman, että todelliseen ongelmaan voitaisiin puuttua. Voi siis aiheellisesti kysyä, että olisiko ratkaisu vain näennäistä asioiden hoitoa joka aiheuttaisi itseasiassa enemmän ongelmia? 

Promillerajan lasku vaatisi lisäksi nimittäin kalliita lisälaitteita kaikkiin poliisiautoihin. Jokaiseen autoon tulisi asentaa nykyisten seulontalaitteiden sijaan tarkkuusalkometrit. Promillerajan ollessa 0,2 ei seulontalaitteiden käyttö enää toimisi ja olisi resurssien hukkaamista ja käytönnössä jopa mahdotonta lähettää heitä kaikkia verikokeeseen. Perillepäästyä ”mittari” näyttäisi varmastikin jo nollaa. Lisäksi tarvittaisiin aivan uudenlaisia langattomia tietoliikenneyhteyksiä poliisiautoihin, jotta ajo-oikeuteen liittyvät seuraamukset ja rangaistukset voitaisiin antaa poliisiautossa puhallutuspaikalla. 

Ja vaikka poliisiautoihin hankkisimmekin kalliit tarkkuualkometrit ja tietoliikenneyhteydet niin näilläkin voitaisiin ratkaista vain osa rattijuopumuksista. Jopa puolet rattijuopumuksista on vahvistettava verikokeella tarkkuusalkometrin sijaan tulevaisuudessakin. 

Tiedän, että nyt joku jo miettiin, että enkö sitten itse kannata toimenpiteitä rattijuopumusten estämiseksi. Voin todeta, että kannatan. Mutta kannatan vain järkeviä ja tehokkaita toimenpiteitä. Ja sellaisiakin on olemassa. 

Ja tässä tuli talvella esittämäni ratkaisumalli:

Olen itse valmis määrittämään uusille kuljettajille promillerajaksi täyden 0 promillea. Alhaisempi rattijuopumusraja uusille ja nuorille kuljettajille on voimassa mm. Saksassa ja Itävallassa. Tutkimuksetkin osoittavat että uusilla kuljettajilla on nimenomaan muita suurempi onnettomuusriski jo silloin, kun alkoholia on nautittu vain vähän. Ja samaan aikaan voisi miettiä sitäkin, että nuoren ajamassa autossa olisi myös alkoholinkäyttö kiellettyä matkustajiltakin. Voisiko tämä olla yksi toimenpide ehkäisemään valoisien kesäöiden yllytyshölmöilyjä? 

Ja kun muistamme miten muutama vuosi sitten tehdyssä kyselyssä jopa puolet 18-24-vuotiaista kuljettajista oli sitä mieltä, että heidän oma ajotaitonsa ei heikkene yhtään yhden oluen juomisen jälkeen niin uudistukselle on entistä enemmän aihetta. Sillä fakta on kuitenkin se, että nuorten omasta uskosta huolimatta rattijuopoista on nuoria noin kymmenes, mutta kuolemaan johtaneissa rattijuopumusonnettomuuksissa nuorten osuus on jopa neljännes. 

Viestimme nuorille kuljettajille pitää olla siis selvä. Heidän kohdalla nollatoleranssi olisi selvä viesti ”jos otat, et aja”. 

Törkeisiin rattijuopumuksiin ja voimakkaassa humalatilassa ajettuihin onnettomuuksiin liikenneministeri Merja Kyllösen ajamalla promillerajan laskulla ei juurikaan nähdä voitavan vaikuttaa. Ongelmana ovat nimittäin ihmiset, jotka rankan ryyppäämisen jälkeen lähtevät rattiin. Näihin kuljettajiin puuttuisin promillerajan laskemisen sijaan kovemmin sanktioin ja myös auttamalla näitä ihmisiä hoitoon. Yksi tehokkaimmista olisi alkolukon tekeminen pakolliseksi tällaisella henkilölle heti ensimmäisestä rattijuopumuksesta kaikkiin autoihin joita hän jatkossa käyttää. Ja myös auton menettäminen valtiolle yhä helpommin on tehokas keino. 

Toisaalta myös ajokortin menettäminen pidemmäksi ajaksi ja jopa pysyvästi odottamaan uutta autokoulua ja ajotutkintoa voisi olla kannatettava keino. Tätä ennen olisi syytä olla myös vaatimus hakeutua hoitoon. EU-lainsäädäntö on nimittäin määrännyt jo vuodesta 1996 lähtien, ettei ajokorttia saa myöntää tai uudistaa päihderiippuvaiselle. 

On totta, että aina jostain rattijuoppo voisi auton itselleen löytää. Mutta ehkä meidän tehtävä olisi kuitenkin yhdessä tehdä siitä mahdollisimman vaikeaa. Ja toisaalta antaa myös selkeä viesti siitä, että rattijuoppoudesta seuraa aina kova rangaistus. 

Onhan meillä yleisesti yhteinen käsitys siitä, että rattijuoppous on rikos, jota ei sovi vähätellä. 

Mitä mieltä te olette? Pitäisikö jotain tehdä? Ja onko esittämäni malli kannatettava?

….

Kello 22.04 ja Kymmenen Uutiset. Jatketaan siis kohta. 

Tänään mukava kesäpäivä. Päivällä piipahdin Hämeenlinnan Kokoomuksen teltalla Hämeenlinnan Kuukausimarkkinoilla. Oli mukava kun minua siellä jo muutama odottikin kun paikalle ehdin. Kokoomuksella hyvä draivi Hämeenlinnassa nyt päällä ja hienoja uusia ehdokkaitakin. Ja niinhän se menee, että nämä kuntavaalit ovat hyvä esivaali tuleviin eduskuntavaaleihinkin ja hienoa, että Hämeenlinnasta on nyt nousemassa uusiakin nimiä mukaan. Ehdokaslista on todellakin mielenkiintoinen. Palaan siihen ja muihin ehdokaslistoihimme tässä loppukesästä laajemminkin.

Mutta torilla keskusteluissa tänään esillä tottakai Euroopan talouskriisi ja myös maamme taloustilanne tässä tiukassa paikassa. Onneksi ihmiset varsin hyvin tietävät sen, että Kreikan ja Espanjan päästämine konkurssiin ajaisi myös meidät hyvin syvään kriisiin ja lamaan. Ja siksi onkin nyt järkevää pyrkiä mahdollisuuksien mukaan tilannetta vakauttamaan. Vaikealta tämä nyt kuitenkin näyttää ja pahimpaankin on syytä varautua. Itse tosin olisin valmis siihenkin, että heikoimmat pankit annettaisiin tällaisessa tilanteessa mennä. Uskon, että niin tullee vielä tapahtumaankin.

Mutta mukavat Kuukausimarkkinat jälleen ja Kesäkiertueeni jatkuukin jo tulevana lauantaina kun perinteinen Benin ja minun Kesärundi etenee nyt Heinolaan. Heinolan Maalaismarkkinoilla olemme Ben Zyskowiczin kanssa lauantaina 7.7.2012 klo 10-13 eli tervetuloa juttusille.

Hämeenlinnasta sitten takaisin Lopelle ja ratsutallille. Siis sellaista parasta kesälomaa. Ja illalla vielä kuorma-autollinen uimarantahiekkaa mökille. Jos vaikka huomenna saisi näihinkin käsii rakot.

 

Kommentit