Keskiviikko, 04.07.2012

Blogi, keskiviikkona 04.07.2012

Kirjoitukseni liittyen nuorten kesäöiden liikenneonnettumuuksiin sai varsin hyvän vastaanoton. Kiitos kaikista viesteistä ja palautteesta. Arvasin, että osa haluaisi yleisesti laskea liikenteen rattijuopumusrajan 0,2 prosenttiin ja jotku esittivät jopa täydellistä nollalinjaakin. Mutta muutama oli sitäkin mieltä, että näiden rajojen kanssa tekeminen on puuhastelua. Ja kaikkea siltä väliltä. Mutta kyllä ehdottomasti suurin osa teistäkin oli sitä mieltä, että jotain on tehtävä ja erityistoimenpiteitä nuorten liikennekuolemien vähentämiseksi tarvitaan. Sitä siis tässä nimenomaan olenkin pohtimassa. Ja toivon, että liikenneministeri Merja Kyllönenkin pohtii. Surullisia kesäöiden uutisia ulosajoista on jo tältäkin suvelta aivan liikaa. 

Tuo minun esittämäni malli siis löytyy eilisen päivän blogista. Seison edelleen sen takana ja uskon, että se olisi erittäin tehokaskin keino puuttu ainakin erilaisten hölmöilyjen aiheuttamiin onnettomuuksiin. Jokainen onnettomuus on liikaa.

Tänään jälleen mukava vapaapäivä. Ajattelin aamusta suunnata ulkohommiin. Jos vaikkapa lapion ottaisin käteen ja ryhtyisin hiekan levitykseen. Kyllä näilläkin käsillä jotain saa aikaan. Ainakin hissunkissun.

Miksi ihmeessä?

Lueskelin tässä vapaapäivän kunniaksi oikein pitkään ja hartaasti paikallislehdet. Hämeen Sanomissa osui silmääni uutinen jossa kerrottiin Hämeen Markkinoinnin tuoreesta tv-mainoksesta. Yllätys ja suurin uutinen olikin se, että maakuntaamme markkinoidaankin videolla joka on kuvattu Sastamalassa. Siis Pirkanmaalla. Mainoksessa on kuulemma Sarkola, Valtatie 12, Ellivuorentie ja Packalenin kartano. Ja kuulemma mainostoimiston mukaan mainos on pääasiassa kuvattu Turun seudulla.

Hei mitä ihmettä? Mitä järkeä tässä oikein on?

Ei minusta mitään. Katsokaa nyt itse…

 

Eikö meiltä muka Hämeestä löydy sellaisia maisemia joita kelpaisi esitellä? Tuon mutkittelevan tien olisi voinut napata vaikkapa Kormusta. Upeaa maisemaa olisi myös lisäksi Hämeenlinnan Aulangontien varrelta jne. Hausjärveltä Lammille menevä tie kelpaisi hyvin ja moni muu.

Itse olen sitä mieltä, että tällainen mainos kannattaisi nyt laittaa uuteen tekoon. Häme on Häme ja sitä markkinoidaan Hämeen omilla maisemilla. Suomen kauniimmilla.

Jotenkin tässä tuli sellainen fiilis kuin olisi ostanut suomalaisen tuotemerkin alta ulkomaalaista tuontilihaa.

….

Samaisessa Hämeen Sanomissa oli muuten myös erinomainen juttu suomalaisesta ruuasta. Ja se jotenkin jäi mieleen tämän Häme-markkinoinnin parina. Kummassakin hieman sellaista fiilistä, että markkinoidaan hieman kyseenalaisin keinoin.

Siis pääjuttuna kerrottiin EU:n lainsäädännöstä mikä poistaa suomalaisilta makkaroilta A-luokka-merkinnän. Samalla poistuu velvollisuus kertoa kamaran eli sian nahan määrän käytöstä makkarapaketeissa. Jatkossa kuulemma riittää, että kerrotaan pelkkä lihan osuus makkarasta. Tämä tullee lisäämään ainakin houkutusta lisätä nahkaa lihan sijaan yhä enemmän makkaroihin. Niin se vaan menee.  

Meillähän on vakiintunut tapa, että A-luokan makkarassa on vähintää 63 prosenttia lihaa ja usein paljon enemmänkin ja muissa makkaroissa sitten 45 prosenttia. Nyt tämä A-luokka-merkintä siis kielletään. Elintarviketurvallisuusviraston asiantuntijan mukaan tämä on ”heikentänyt ulkomaisten makkaroiden kilpailumahdollisuuksia Suomen markkinoilla”. On siis väärin, että kerrotaan helpolla ja selkeällä tavalla, että suomalaisessa A-luokan makkarassa on aina takuuvarmasti tuhdisti lihaa. Uskomaton juttu tämäkin ja tämänkin siis meille tarjoaa EU. Pakkausmerkintöjen muutos siis johtuu maamme omien säädösten ja EU-säädösten yhtenäistämisestä ja yksinkertaistamisesta.

Niinhän se siis varmaan on EU-virkamiesten mielestä, että on parempi syödä ”vaan makkaraa”. Välittämättä siitä mitä paketissa on.

Mutta minä en tähän alistu. Atrian tuotemerkin alla saa aina vain suomalaista lihaa. Se on siis takuu. Ja toisaalta toinen hyvä ja varma merkki on Snellman. Snellmanhan aikanaan jo pakotti muutkin luopumaan turhan natriumglutamaatin käytöstä ja aloitti myös työn kamaran syönnin lopettamiseksi. Snellmannin makkaroissa ei siis lihan seassa tarvitse syödä hienoksi jauhettua sian nahkaa. Vaikka toisaalta eihän se kamara niin pahaksi ole. Sitä on kautta sivun edullisissa grillimakkaroissa ja niin on varmasti jatkossakin. Mutta minusta olisi ainakin reilua aina kertoa selvästi minkä verran makkarassa on lihaa (se on pakko jatkossakin), mutta myös reilusti mitä muuta makkarassa on ja minkä verran.

Tutkin asiaan ja jatkan työtä sen eteen, että hyvän suomalaisen ruuan tunnistaisi aina helposti ja takuuvarmasti paketista ilman suurenlasiakin. Ja onhan sillä suomalaisella hyvällä ruualla myös iso työllistäväkin vaikutus. Tehdään siis valintoja hyvän maun ja työllisyyden puolesta.

Nyt syntyi idea, että taidan yrittää päästä tässä joskus vaikkapa tutustumaankin johonkin makkaratehtaaseen. Olisiko ideoita?

Nyt päivä paketissa. Tänään mukava vapaapäivä ja käsissä rakot lapioinnista. Päivällä toki piipahdin kahvilla Lopen Maakylässä. Sieltä mukaan kuntavaaleihin yksi mielenkiintoinen loppilainen. Ja samalla matkalla muuten hain suuren kassillisen ruokaa Mikkolan Suoramyyntitilalta. Sieltä pussissa kotiin loppilaista mansikkaa ja hernettä, oman uunin ruisleipää ja moniviljaa, sipuleita ja muitakin kasvimaan tuoreita ja puhtaita herkkuja. Ja Mikkolalla myös mukava kahvila samassa. Suosittelen.

 

 

Kommentit