Liikennejaoston Timo Heinonen: Oy Suomen Rata Ab varmistaa pääradan remontin etenemisen

Uutiset, perjantaina 01.02.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäsen Timo Heinonen on tyytyväinen, että ratkaisu uudesta hankeyhtiöstä ratojen kehittämiseksi saatiin nyt perustettua. Oy Suomen Rata Ab alle tulee oma hankeyhtiö viemään eteenpäin pääradan remonttia ja tähän valtio osoitti samalla 16 miljoonan euron pääomituksen.

-Olen tyytyväinen, että nyt tämä saatiin julkiseksi. Iso kokonaisuus ja tärkeä päätös. Pelkän budjettirahoituksen turvin näin valtavien hankkeiden nopea eteenpäin vieminen olisi ollut hyvin vaikeaa. Kiitos liikenneministeri Anne Bernerille ja valtiovarainministeri Petteri Orpolle, että ratkaisu saatii ja nyt työt saadaan liikkeelle, kiittelee Timo Heinonen.

Rautatietoimialan kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi ja suurten raideliikenneinvestointien edistämiseksi perustetaan valtion kokonaan omistama osakeyhtiö. Perustettava osakeyhtiö, Oy Suomen Rata Ab muodostaa konsernin perustamalla tytäryhtiöt: Hankeyhtiö Suomi-rata, Hankeyhtiö Turun tunnin juna, Kalustoyhtiö, Kiinteistöyhtiö ja Rail Baltica –yhtiö.

-Kaupunkien sitoutuminen on edellytys hankeyhtiöiden perustamiselle. Nyt on erittäin tärkeä, että tässä olisi mukana myös Hämeenlinnan ja Riihimäen kaupungit. Pitää olla niissä pöydissä missä sitten päätöksiä tehdään, toteaa Timo Heinonen ja toteaa, että myös Lahden seudulla on tässä omat tärkeät intressinsä.

Suomi-rata pitää sisällään pääradan laajan kehittämisen ja sen osana niin lentoradan kuin yhteyksien nopeuttamisenkin. Kokonaiskustannukset ovat alustavien arvioiden mukaan noin 5,5 miljardia euroa ja ennustettu matkustajamäärä 6,5 milj. matkaa vuodessa.

-Lentorata lähtee Keravalta lentokentälle. Näin tämä palvelee koko Suomea ja myös Lahdesta Oikorataa tulevia junia. Ja samaan aikaan pitää saada lisäraidekapasiteettiä Riihimäeltä Hämeenlinnaan ja siitä pohjoiseen Tampereen kautta. Pääradan toimivuus on koko maamme menestyksen kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Suomen valtio siirtää Oy Suomen Rata Ab:n taseeseen yhteensä 100 milj. euron arvosta omistamiaan osakkeita. Emoyhtiö Oy Suomen Rata Ab pääomittaa edelleen Hankeyhtiö Suomi-rataa 16 milj. eurolla.

-Tärkeä päivä meille pääradan varren asukkaille. Nyt kun tämä saatiin julkiseksi niin toivottavasti se osaltaan hieman hillitsee turhia huhuja ja huoliakin. Päärata on maamme tärkein yhteys ja sen kertoo jo sen nimikin, totesi Heinonen.

Kommentit