”Putin Is Under Pressure to Call Up More Troops for War of Attrition”
The Wall Street Journal kirjoittaa, että ”Putinilla on paineita kutsua lisää joukkoja pakkosotaan”. Lehden mukaan Venäjän puolustusministeriön virkamiehet jopa olisivat Vladimir Putinia tähän painostamassa. Ennen uuden kautensa virkaanastujaisia Putinin kerrotaan tavanneen virkamiehiä, jotka vaativat uutta liikekannellepanoa rekrytoidakseen lisää venäläisiä tappioiden korvaamiseksi Rintamalla Ukrainassa. Yhä useammat näkevät nimittäin uuden mobilisaation olevan keino saavuttaa Putinin asettamat tavoitteet Ukrainassa. Tästä huolimatta Putin kerrotaan hylänneen ehdotuksen ja sanoneen haluavansa käyttää vain niitä, jotka allekirjoittivat vapaaehtoisesti sotilassopimuksia.
Meduza, venäläinen oppositiomedia kertoi, että presidentinhallin harkitsemaa liikekappalepanoa olisi vastustaneet nimenomaan Putinin nukkehallinnon ministerit ja liikemiehet eli oligarkit. Hyvin ymmärrettävää. Itse uskon, että Putin ja hänen lähipiirinsä pelkäävät nyt koko ajan enemmän Venäjän kansan syvien rivien reaktioita.
Yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW, Institute for the Study of War, kertoi 19.9.2024, että ”mobilisaatio Venäjällä on edelleen epätodennäköistä lähi- ja keskipitkällä aikavälillä, koska Putin pelkää, että mobilisaatio on suora uhka hänen hallintonsa vakaudelle” ja, että ”Venäjän hallitus luottaa edelleen säännöllisten sotilasjoukkojen, mobilisoidun henkilöstön ja petettyjen lyhytaikaisten vapaaehtoisten joukkoihin jatkaakseen Venäjän hyökkäysoperaatioita Ukrainassa”. Putin on välttänyt siis julistamasta uutta reserviläisten osittaista mobilisaatiokutsua sen jälkeen, kun hän päätti mobilisoida 300 000 sotilasta syyskuun 2022 lopussa vastauksena onnistuneisiin Ukrainan vastahyökkäysoperaatioihin. ISW toistikin huomion siitä, että tuo syksyn 2022 liikekannallepano järkytti venäläistä yhteiskuntaa ja nyt Putin pyrkii todennäköisesti välttämään yhteiskunnallista vastareaktiota vastauksena uuteen mobilisaatioaaltoon.
Tilanne on nimittäin Venäjällä räjähdysherkkä? Ukraina on onnistunut hyvin iskemään omin aseinsa Venäjän maaperälle sotilastukikohtiin ja lentokentille. Sota on siis tullut valtavin räjähdyksin jo tavallisten venäläisten iholle ja tämä luonnollisesti nostaa Putinin otsalle hikikarpaloita.
Liikekannallepanon sijaan ISW kertoo viranomaisten antaneen venäläisille joukoille tehtäväksi työntää Ukrainan joukot Kurskin alueelta lokakuun 2024 puoliväliin mennessä ja perustaa ”puskurivyöhyke” Ukrainan raja-alueille Venäjän kansainvälisen rajan varrelle Koillis-Ukrainassa lokakuun loppuun mennessä. ISW:n arvio on, että ”Venäjän armeija tuskin onnistuisi näin lyhyessä ajassa”.
Samaisessa ISW:n raportissa on huomionarvoista sekin, että dronet ovat tässä sodassa koko ajan vain suuremmassa roolissa. Molemmat sodan osapuolet pyrkivät massiivisiin dronetuotantoihin ja nämä aseet myös kehittyvät koko ajan. Olenkin varma, että myös tätä kehitystä Putin ja hänen hallintonsa pelkää? Ukrainan kyky iskeä yhä pidemmälle ja yhä kovemmin kasvaa kuukausi kuukaudelta. Rintamalla jo kauan nähty dronekauhu alkaa olla pikku hiljaa arkipäivää myös Moskovan, Pietarin ja Murmanskin alueen ihmisille. Ja tämä toki tarkoittaa yhä rajumpaa GPS-häirintää lähialueillamme ja se säteilee kasvavia ongelmia meillekin. GPS-häirinnässä siis pää häirinnän kohde lienee juuri Ukrainan dronet eikä siis halu ensisijaisesti häiritä meitä ja muita Nato-maita. Toki sekin varmasti sopii Putinille ihan hyvin?
Toivotaan, että Yhdysvallat antaa pian Ukrainalle täyden luvan puolustaa itseään ilman rajoituksia. Ja toivottavasti se tapahtuu salaa ja yllättäen. Paras tiedotuskanava tästä olisi onnistuneet tehokkaat iskut Venäjän sotilastukikohtiin ja lentokentille. Eilenhän Euroopan parlamentti kehotti jo kaikkia jäsenvaltioitaan poistamaan rajoitukset Ukrainan mahdollisuudesta käyttää lännen toimittamia pitkän kantaman järjestelmiä iskeäkseen sotilaskohteisiin Venäjällä. Päätöslauselmassaan EU-parlamentti rohkaisi jäsenmaita sallimaan Ukrainan käyttää lännen toimittamia aseita iskeäkseen ”laillisiin sotilaskohteisiin” Venäjällä. Samalla Euroopan parlamentti kehotti kaikkia Euroopan unionin ja Naton jäsenmaita sitoutumaan antamaan Ukrainalle vuosittaista sotilaallista tukea, joka on vähintään 0,25 prosenttia jäsenmaan bruttokansantuotteesta.
Venäjällä siis huoli kasvaa ja varmasti myös kansankin epäusko ja epätoivo. Liikekannallepano saisi kansan varmasti reagoimaan entistä vahvemmin ja ehkä liikkeelle jopa vallanvaihdon? Tätä luonnollisesti Putin, hänen epäilevä, kyräilevä ja pelkäävä lähipiirinsä ja rahojensa perään katsovat oligarkit pelkäävät. Eli toivotaan, että tätä painetta voidaan kaikin toimin yhdessä tukea.
Voisi siis sanoa, että….
Eläköön vapaa Venäjän kansa!
Slava Ukraini!
….
Kello 22.28
Eduskunnan työviikko takana ja mukava viikonloppu edessä. Ystävän 40-vuotisjuhlat muun muassa ohjelmassa.
Eduskunnassa tänään mielenkiintoinen UTP-selontekokuuleminen tutkijoiden kanssa. Äärimmäisen mielenkiintoinen ja palaan aiheeseen, kun työmme valmistuu.
Nyt vähän urheilua, mutta vain sohvalla katsellen 🙂