Jatkosodan päättymisestä tasan 80 vuotta – Pidämme huolen, että tuolloinkaan ei taisteltu turhaan

Blogi, torstaina 19.09.2024

Tänään tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta jatkosodan päättymisestä.

Jatkosodan päättänyt Moskovan välirauha solmittiin tasan 80 vuotta sitten.

Sotilaamme lopettivat sotatoimet 4. syyskuuta 1944 ja neuvostoliittolaiset päivää myöhemmin. Rauhanehdot oli saatu jo elokuun lopussa ja Neuvostoliiton ehtona aselevolle oli Suomen suhteiden katkaiseminen Saksaan.

Edeltäjämme eduskunnassa äänestivät 2. syyskuuta Saksan suhteiden katkaisemisen puolesta äänin 113–43 ja ”Neuvostoliitto oli valmis aloittamaan aselevon 4. syyskuuta 1944 kello 8.00 sillä edellytyksellä, että Suomi tiedottaa suhteiden katkaisemisesta Saksaan. Suomalaiset lopettivat sotatoimet tuona ajankohtana, mutta neuvostoliittolaiset jatkoivat tulitusta vielä vuorokauden, mikä ilmeisesti johtui tiedotteen julkaisun viivästymisestä.”

Neuvostoliitto ei kuitenkaan suostunut solmimaan heti lopullista rauhaa ja vasta 19. syyskuuta 1944, eli juuri tasan 80 vuotta sitten, Moskovassa allekirjoitettiin välirauha. Välirauhan ehtoina oli, että Suomi luovutti Neuvostoliitolle talvisodassa menetettyjen Karjalankannaksen, Suomenlahden ulkosaarten ja Sallan–Kuusamon alueen lisäksi Petsamon alueen ja ”vuokrasi” Neuvostoliitolle Porkkalanniemen 50 vuodeksi ja ja lisäksi saksalaiset piti riisua aseista ja saattaa oma armeijamme 2,5 kuukaudessa rauhanajan kannalle. Lisäksi maallemme langetettiin kohtuuttoman kovat sotakorvaukset. Välirauhasopimuksen mukaan Suomi joutui maksamaan sotakorvauksia kuudessa vuodessa yhteensä 300 miljoonaa dollaria. Maksuaikaa pidennettiin vuoden 1945 lopussa kahdeksaan vuoteen. Maamme maksoi sotakorvaukset viimeistä penniä myöten. Myöhemmin Suomen ja Neuvostoliiton välinen rauhansopimus uusittiin lähes sellaisenaan Pariisin rauhassa vuonna 1947.

Jatkosodassa kaatui tai katosi noin 66 000 suomalaista sotilasta ja 1500 siviiliä. Lisäksi lähes 190 000 suomalaista haavoittui. Jatkosota

ei kuitenkaan jäänyt maamme viimeiseksi vaan saksalaisten riisumiseksi aseista syttyi Lapissa Lapin sota. Lapissa aseet vaikenivat vasta seuraavana keväänä 27. huhtikuuna 1945.

Tänään aamusta perinteinen minun yhden miehen Valkoisen Ruusun kunniakäynti Veteraanikivellä. Kiitos ja kunnia. Sieltä sumun keskeltä sitten Helsinkiin ja aamusta Reserviläisliiton aamukahvit. Hyvä tilaisuus ja paljon yhteisiä asioita. Me emme luovuta.

….

Kello 20.40 ja kämpillä. Illalla vielä puhumassa Helsingin Kokoomuksen tilaisuudesta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja vähän myös taloudesta. Pitkä päivä ja huomenna aikainen herätys ja jatkoa. Palaillaan aiheisiin.

Kommentit