Leipiin ja leivonnaisiin tarvitaan myös alkuperämerkinnät

Kynästä, maanantaina 18.03.2019

Seitsemän vuotta sitten aloitin aikamoisen kohun saattelemana uuden Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -kampanjan. Kaikki lehdet kirjoittivat siitä ja mm. siitäkin kuinka päätöksenteon ytimessä eduskunnan kakkoskerroksessa istuntosalissa puhuttiin kauniita suomalaista ruuantuotannosta ja puolustettiin sitä ja lasioven takana toisella puolella syötiin lähes yksinomaan ulkomaalaista ruokaa salaattipöydästä lihaan ja lisukkeista leipiin. Sama tilanne oli lähes kaikissa työpaikkaruokaloissa ja myös monissa lounasruokapaikoissakin.

Myös ruokakaupasta oli vaikea löytää suomalaista ruisleipää tai leipää yleensäkään pieniä erinomaisia paikallisleipomoja lukuunottamatta. Leikkeleet oli myös pakattu kauniisiin kansallismaisemiin ja sisällä oli sitten pahimmillaan ulkomaalaisesta lihasta tehtyä kinkkua tai makkaraa. Ruokaa siis pestiin suomalaiseksi.

Kahden viikon vain suomalaisen ruuan -testijakso oli hyvin vaikea selvittää läpi ilman valtavaa työtä ja tarkkaavaisuutta. Kaikki löytyi kuitenkin silloinkin suomalaista, mutta vain työllä ja vaivalla.

Nyt seitsemän vuotta myöhemmin tilanne on onneksi jo aivan toisenlainen. Omasta lähikaupasta saa aivan varmasti suomalaista ruokaa leivistä maitoihin ja juustoihin sekä lihasta leikkeleisiin asti. Hyvä takuumerkki suomalaisuudesta on Joutsenlippu-merkki mikä varmistaa, että leijonanosalta, tai siis ainakin lihan ja maidon yms. osalta tuote on kotimaisista raaka-aineista tehty. Jos kaikki käyttäisivät edes tätä ehtoa ruualleen niin kotimainen ruuantuotantomme pärjäisi jo paljon paremmin ja työpaikkoja syntyisi ruokaketjuun merkittävästi lisää. Kymmenen euroa lisää suomalaisiin tuotteisiin antaisi leivän 10 000 työntekijälle. Kotimainen ruuantuotanto on myös huoltovarmuuskysymys.
Nyt toukokuussa ruuan alkuperämerkinnät ulotetaan koskemaan myös ravintola- ja työpaikkaruokaloiden lihaan. Seuraava tavoite mikä minulla on, on saada alkuperämerkinnät myös leipiin ja leivonnaisiin. Leivän tuoteselosteessa pitäisi ehdottomasti olla aina kyseisen raaka-aineen esim. rukiin tai kauran perässä kansallisuustunnus kertomassa mistä kyseinen raaka-aine tulee. Ei siis todellakaan olisi tila- tai muukaan tämän estävä kysymys vaan vain ja ainoastaan tahtokysymys. Leipapaketissa olisi tuoteselosteissa kaiken muun mukana esimerkiksi ruis (FI) tai ruis (KZ). Siitä heti tietäisi että toisen leivän rukiit on Suomesta ja tuovat leipää myös suomalaiselle viljelijälle ja toisen taasen kaukaa Kazakstanista kuskattua. Jokainen voisi sitten itse päättää kumman leivän ottaa.

Ensi vuonna maaliskuun kahtena ensimmäisenä viikkona jälleen katsomme mihin suuntaan on menty. Vaikka varsinainen kaksiviikkoinen kampanja nyt loppuikin niin, eikös me jatketa ympäri vuoden vähintään vain Joutsenlippu-ruokaa ostaen ja syöden. Se olisi hyvä seuraava yhteinen askeleemme!

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)
suomalaisen ruuan ystävä

Kommentit