Launosten Suojeluskunta perustettiin tasan 100 vuotta sitten – Tanner kehotti myöhemmin myös sosiaalidemokraatteja liittymään järjestöön

Blogi, sunnuntaina 22.10.2017

Tänään tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta siitä kun kotikuntaani Lopelle perustettiin ensimmäinen Suojeluskunta. Launosten Suojeluskunta perustettiin Kormun Kartanossa 22.10.1917 huolehtimaan osaltaan maamme yhteiskunnallisen rauhan säilymisestä. Samana päivänä siis tänään tasan 100 vuotta sitten perustettiin suojeluskunta myös Hämeenlinnaan.

Myöhemmin keväällä sisällissodan tapahtumien myötä 25.4.1918 perustettiin Lauri A. Yrjö-Koskisen johdolla Lopen Suojeluskunta myös ns. keskipitäjälle. Pari päivää aiemmin Riihimäen valtauksen jälkeen 23.4.1918 oli perustettu Launosten uusi suojeluskunta.

Suomen laillinen hallitus julisti suojeluskunnat myös viralliseksi sotavoimiksi. Niitä johti kenraaliluutnantti Gustav Mannerheim. Vaikka ne alkujaan perustettiin yksityisinä kansalaisjärjestöinä, vuonna 1918 Suojelus­kunta­järjestön organisaatio ja tehtävät vahvistettiin erityisellä asetuksella ja vuonna 1927 lailla. Järjestön ensisijaisena tehtävänä oli maamme turvaaminen ulkoiselta uhalta, mutta sillä oli myös sisäisiä tehtäviä, kuten virka-avun anto ja laillisen järjestysvallan turvaaminen. Suojeluskunnat toimivat tärkeänä runkona myös nykyiselle reserviläistoiminnalle ylläpitäessään rauhan aikana reservin koulutusta.

Surullisten ja kaikkien kannalta julmien ja anteeksiantamattomien sisällissodan tapahtumien jälkeen tilanne onneksi Suomessa tasaantui. Kansakunta yhdistyi pikku hiljaa ja yhtenäisyys oli monessa mielessä jo hämmentävän vahva kun Talvisota 1939 syttyi. Yhteinen vihollinen ja rakkaus kotimaahan yhdisti suomalaiset. Kansallisen yhtenäisyyden nimissä myös SDP:n puheenjohtaja Väinö Tanner antoi lausunnon, ettei sosiaalidemokraattisilla työläisillä ollut enää mitään syytä olla kuulumatta suojeluskuntiin.

Suojeluskuntajärjestö toimi siis maassamme vuosina 1918–1944. Järjestö lakkautettiin Liittoutuneiden valvontakomission määräyksellä syksyllä 1944. Suojeluskuntien historian aikana niihin ehti kuulua 150 000 suomalaista.

Suomi 100 juhlavuoden jälkeen ensi vuonna on aika muistella lähihistoriamme vaikeimpia hetkiä. Siitä kun ”veljet” sotivat Suomessakin toisiaan vastaan ei ole kulunut kuin vasta sata vuotta. Onneksi maamme kesti tämänkin ja tänään olemme yksi maailman turvallisempia ja vakaimpia maita ja monessa asiassa myös maailman paras maa. Kiitos siitä kuuluu menneille sukupolville.

Sunnuntai-päivää kaikille!

….

Tänään suuntaan Helsinkiin International Horse Showta katsomaan. Tämän vuoden pääkilpailupäivä luvassa! Hevosten juhlaa!

Hollannin Jur Vrieling ratsasti tänään Helsinki Horse Show’n pääluokan voittoon hevosellaan Glasgow. Esteratsastuksen maailmancupin voitto irtosi puolentoista sekunnin erolla Ruoysin Henrik von Eckermanniin, joka kisasi upealla Mary Loulla. Brasilian Marlon Zanotelli oli Celenan kilpailun kolmas uusinnan jälkeen. Ja neljäs uusinnankin ilman virheitä ratsastanut Iso-Britannin Robert Whitaker oli Catwalk IV:lla neljäs.

Maailmancupin ainoa suomalaisratsastaja Juulia Jyläs ratsasti myös hienosti perusradan, mutta kaksi pientä loppuradan virhettä jättivät hänet vielä tällä kertaa voittotaistelun ulkopuolelle.

Mahtava hevospäivä Helsingin Jäähallilla siis takana ja oikeastaan koko loppuviikko. Upeaa työtä jälleen Tom Gordinilta joukkoineen. Tällaista suomalaisen ratsastus ja hevosmaailma tarvitsee. Nostetaan siis hevosenmalja!

Huomenna sitten taas arki koittaa ja aamusta vetämään kotikunnan valtuustoseminaaria pariksi päiväksi.

Kommentit