Kotikunnan valtuuston strategiaseminaaria – Onko omassa kunnassa kaikki aina huonommin kuin muualla?

Blogi, maanantaina 23.10.2017

Olen saanut olla mukana oman kotikuntani Lopen kunnanvaltuustossa lähes puolet elämästäni. Yli 20 kunnanvaltuustovuoden aikana olen ehtinyt nähdä ja kokea monenlaista, mutta myös kasvanut ja muuttunutkin ihmisenä. Edelleen mun koti on siellä, missä mun sydän on ja itseasiassa olen koko elämäni saanut asua Lopella. Opiskeluaikoina oli Hämeenlinnassa pieni kämppä kolmisen vuotta, mutta jo silloin kunnanvaltuusto ja Lopen asiat toivat Lopelle lähes joka ilta ja ihan joka viikonloppu.

Näiden reilun kahdenkymmenen vuoden aikana on Lopella tapahtunut paljon. Elmola oli rakennettu hieman ennen, mutta näiden vuosien aikana on rakennettu kolme isoa päiväkotia kolmeen taajamaanme, esikoulutalot Kirkolle, Launosiin ja Läyliäisiin, hoivatiloja ja koteja ikäihmisille ja kehitysvammaisille, uusia asuntoalueita kunnallistekniikoineen, uusi terveystalo, kymmeniä yrityksiä ja yrityshalleja ja taloja ja paljon muuta. Mutta on toki menetyksiäkin tullut. Lopen kunnasta ja meidän päättäjistä riippumattomista syistä olemme menettäneet lääkärivastaanoton ja myös hyvän toimivan jätehuollon. Uskon että lääkäriasema saadaan takaisin yksityisen toimijan toimesta toivottavasti jo lähikuukausina ja myös jätehuollossa on tehty valtuuston toimesta jo päätöksen niin, että voimme palata hyvää ja toimimaan kiinteistökohtaiseen jätehuoltoon muutaman vuoden siirtymäajan jälkeen.

Aika monta Shellin ja Nesteen Parlamenttia olen tässä vuosikymmenten aikana istunut ja monta tori- ja ruokakauppakeskustelua käynyt. Kiitosta on tullut, mutta myös moitteita ja haukkuja ja uhkailujakin. Mutta elossa ollaan edelleen. Varsinkin sosiaalinen media ja nimettömät kommentoijat lehdissä ja netissä ovat usein nostaneet esille kaikkea negatiivistä ja usein täydellisen väärilläkin tiedoilla. Mielenkiintoista kuulla miten ihmiset kehtaavat kertoa aivan keksittyjä juttuja jos jonkinlaisista salaliittoteorioista missä koskakin on mukana meistä kuntapäättäjistä joku. Aika usein se ikävä juoru on mukavinta kertoa siitä Heinosesta tai sitten oman puolueen kilpakumppaneista. Enkä siis nyt tarkoita omaa kokoomusryhmäämme.

Mutta loppupelissä aika monta asiaa meillä Lopellakin on vallan mainion hyvin. On mukava hieman eteemmältä kuntaamme seuraavilta kuulla kerta toisensa jälkeen miten hyvin se ja se asia Lopella on. Tänään esimerkiksi yksi yrittäjä kertoi miten Lopella hänen ottamansa yhteydenoton jälkeen jo parin päivän päästä asia eteni. Ja viime viikolla toinen kertoi miten hyvin meidän lupapuoli oli toiminut rakennuslupaa haettaessa. Ja ei siitä kauaa ole kun kiitosta sain myös siitä, että lapselle löytyi hoitopaikka heti ja isä ja äiti olivat saaneet yhteisen hoitopaikan elämän viimeisiksi vuosiksi. Ja näissä muuten kiitoksen oikea kohde en ollut minä vaan kiitokset välitettiin eteenpäin meidän kunnan viranhaltijoille ja työntekijöille. Loppupelissä ainakin kaikessa hyvässä se kunta on meidän hyvät työntekijät ja tilat. Ne moitteet voin kyllä hyvin kantaa minäkin. Ammatinvalintakysymys.

Tai kannattaa esimerkiksi katsoa kuntamme taloutta 2008 alkaen. Silloin kuntamme kynti syvimmällä ja takana oli lukuisia negatiivisiä tilinpäätöksiä. Nyt kriisikuntamittarit eivät huuda enää punaisella ja positiivisia tilinpäätöksiä on tehty toinen toisen perään. Nyt meillä periaatteessa kaikki kiinteistöt kunnostettu ja peruskorjattu ja rakennettu paljon samaa aikaan. Ja tästä huolimatta velkamäärä on saatu pidettyä kurissa ja jopa velkaa vähennettyä ja nyt voimme sanoa olevamme jopa sisäilmaongelmavapaa kunta. Ja olen luvannut, että tässä asiassa olen tuntosarvet höröllään jatkossakin eli puuttutaan epäilyihin heti eikä vasta sitten kun kiinteistöt on pakko laittaa käyttökieltoon tai lapset, vanhukset tai työntekijät ovat sairastuneet. Eikö tämä lupaus kuulostaisi aika hyvältä mainoslauseelta kunnalle? Ja kun meidän kohdalla se ainakin tänään pitää paikkansa.

Antoisa päivä laajakaista-asioiden, kotikunnan soten ja kuntastrategian parissa. Loppi on rautaa!

 

 

 

Kommentit