Lauantai, 31.10.2009

Blogi, lauantaina 31.10.2009

Hieman hymyilytti, kun keskusta eilen risteilyllään julkaisi omat Suomi Talkoonsa. Tuli sellainen deva ju -tunne. Mutta onhan se niin, että Toivo Talkoot ansaitsevat seuraa. Mielenkiintoisia aikoja elämme politiikan kentällä nyt muutenkin kun presidenttipeli alkaa myös pikkuhiljaa saada kierroksia ja myös tietenkin EU:n tulevat kovat johtotehtävät puhuttavat. Katsotaan miten elämä tässä etenee.

Eilinen ilta meni siis useamman sadan yrittäjän kanssa Hämeenlinnan Yrittäjäjuhlassa. Juhlapaikka oli tuttu ja turvallinen Vanajanlinna ja tunnelma sopivan arvokas ja innostava. Työnteon nimeen siellä vannottiin useammassakin keskustelussa ja toivottiin maamme hallitukselta rakentavaa veropolitiikkaa vaikeina aikoina. Urpilaisen yllättävät pääomaveron korotuspuheet jo ensi vuoden alusta saivat sen sijaan täyslastillisen tyrmäystä kaikissa keskusteluissa. Logiikkaa ei näyttänyt ymmärtävän kukaan arjen yrittäjistä tai eilisen illan hengeen arjen onnistujista. Tuo onnistuja ”nimittely” sai alkunsa Vanajanlinnan isännän Pekka Vihvan avaussanoista, jossa hän kertoi oman juuri 10-vuotta täyttäneen Sami-pojan pohtineen, että ”isä miksi te olette yrittäjiä” ”Yritättekö te aina vaan?” ”Ettekö te ole onnistujia”. Juuri näin. Mainiota pohdintaan fiksulta pikkumieheltä. Mukava kaveri Sami muutenkin.

Hämeenlinnan Onnistajuhla tarjosi jälleen myös upeita tosielämän tarinoita yrittäjyydestä. Vuoden Yrittäjänä palkittiin lukuisten minunkin tuttavien suosima vuodesta 1994 toiminut 9,9 miljoonan euron liikevaihtoa nykyisin pyörittävä Suomen Rakennustarvikkeiden ylijäämävarasto eli nykyiset Ovimarket ja Keittiömarket. Yrittäjänä Jarmo Ylhäinen puolisoineen ja aiemmin veljensä kanssa isänsä jalanjälkiä seuraten ja suurennellen. Hieno liikeidea joka toimii tällaisessa paikassa hienosti. Ylhäinen kehuikin Hämeenlinnaan yrittäjänpaikkana ja erityisesti sitä miten maamme väestö on kaupungin ympärillä 100km sisällä niin Helsinki, Lahti, Tampere jne. Ylhäinen totesikin kiitos puheessaan, että ”otetaan rahat pois sieltä kuljeksimasta”.

Nuorten yrittäjien palkinnolla palkittiin uimayrittäjät Aki Helander ja Jari Roive-Viteli, jotka ovat nyt siirtämässä urheilumenestystään yrittäjyyteen. Upea juhla kaiken kaikkiaan ja menestyneitä onnistujia palkittiin paljon ja arvokkaimmalla eli Yrittäjien Timantti-ristillä Pekka Vekka.

Mutta nyt päivä vapaata ja sitten illalla töihin. Ajattelin suunnistaa mökille lapionvarteen. Tarkoitus kaivaa vielä hieman salaojia. Toivotaan, että maa ei jäässä liikaa.

….

Eilisen päivän parhaita uutisia oli EU-johtajien jumppa ilmastosovun löytämiseksi. Ja se myös löytyi ja siitä täytyy olla todella tyytyväinen. Ruotsin puheenjohtajatehtävä ei ollut aivan yksinkertainen taivutella länsi ja itä yhteisten tavoitteiden taakse ja jos jo tämä meidän sisäinen vääntö oli näin kova niin voi vain kuvitella mikä on tilanne kun kaikki maailman maat ryhtyvät joulukuussa samaan savottaan ilmastonmuutoksen hillinnän taakanjaosta. Ruotsin johdolla löytynyt kompromissi on hyvä ja osoittaa EU:n tiennäyttäjän roolia ja sen kanssa voidaan elää ja ennen muuta edetä nyt myös USA:n ja Intian ja Kiinan kanssa käytäviin kahdenvälisiinkin ilmastoneuvotteluihin. Tämä urakka alkaa jo ensi viikolla tapaamisella USA:n presidentin Barack Obaman kanssa ja silloin komission pj:llä Barrosolla ja Ruotsin pääministerillä Reindfeltillä EU:n puheenjohtajamaan ykkösenä näytön paikka.

Lähtökohtia tähän loppuvuoteen ja erityisesti Kööpenhaminan ilmastokokoukseen hahmottaa hyvin se, että esimerkiksi EU tuottaa maailman kasvihuonekaasupäästöistä vain vajaat 20 prosenttia. Mutta sen sijaan maailman BKT:stä sen osuus on noin 30 pinnaa. Vastaavasti Kiinan päästöt ovat noin 20 prosenttia myös, mutta sen BKT osuus vain viitisen prosenttia. Eli se kertoo tästä haasteesta paljon. Ei ole helppoa joulukuussa maailmallakaan.

….

Tänään päivä siis mökillä lapionvarressa. Vanhempieni avustuksella saimme vielä ruotaisen pinnan rikki ja salaojat paikalleen. Aikamoinen urakka, mutta kivassa syyssäässä se sujui mukavasti. Sitten ilta tänään Hämeenlinnassa Patria Areenalla vieraana HPK:n ja Jokereiden SM-liigaottelussa. Olin jo aikoja sitten lupautunut sinne mukaan ja hieno peli jälleen meille tarjoiltiinkin. Ainoa mikä hieman harmitti, että kutsu Hausjärven lukion ja yläkoulun Samixet -musikaalin ensi-ilta jäi väliin. Yritämme löytää nyt vielä sopivan illan jos saisimme kalenteriin mahtumaan. Olisi upea nähdä tuo nuorten juttu livenä. Yritetään parhaamme.

Nyt juuri kauniilta hautausmaaltamme kotiin. Kynttilät isovanhemmille, rakkaalle Helvi-tädille ja Pekka-enolle ja Tapio-enolle. Muistoja paljon.

Kommentit