Lauantai, 30.12.2006

Blogi, lauantaina 30.12.2006

30. joulukuuta ja talvinen lomapäivä Lapissa edessä. Upeat talvikelit ovat suosineet lomaamme ja on ollut mukava hiihtää ja lasketella. Tänäänkin päivä kuluu ulkoilun merkeissä.

….

Tänään aamulla saimme tiedon, että Irakin entinen presidentti Saddam Hussein on hirtetty. Saddamille ja hänen kanssasyytetyilleen langetettiin kuolemantuomio shiia-asukkaiden murhasta Dujailissa vuonna 1982 ja ainakin aamulla vielä oli epäselvyyttä kahden muun tuomitun kohtalosta. Husseinin hirttotuomio sai ristiriitaisen vastaanoton maailmalla. Mm. meidän ulkoministeri Erkki Tuomioja, totesi, että EU vastustaa kuolemanrangaistusta myös aamulla teloitetun Saddam Husseinin tapauksessa. Tuomioja muistuttaa lisäksi, että Husseinin oikeudenkäynnin tasapuolisuutta vastaan esitettiin epäilyjä.

Toisaalta Tuomioja totesi, että sinänsä ei varmasti ole epäilyjä siitä, etteikö Hussein ole syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Mutta se ei perustele tässäkään tapauksessa kuolemanrangaistuksen hyväksymistä.

Itse olisin ollut EU:n yleisen linjan kannalla. Esimerkiksi Ruotsin kokoomuslainen ulkoministeri Carl Bildt pahoitteli tapahtunutta ja olisi toivonut, että kuolemantuomio olisi muutettu elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

Yksi aikakausi kuitenkin päättyi tähän ja on toivottavaa, että rauha Irakiin saataisiin aikaan mahdollisimman pian. Sitä ei väkivallalla saada aikaan sen on osoittanut nämä vuodet vaan se vaati uudenlaisia toimia. Kuka tässä kysymyksessä löytää ratkaisun ansaitsee aikanaan suuren kiitoksen ja arvostuksen.

….

Jälleen mäkipäivä takana. Tänään päivä meni rennoissa merkeissä mäessä. Hieman enemmän pakkasta ja tunturin ylärinteillä pientä lumisadettakin. Mukava oli päivää mäessä viettää ja illalla olisi tarkoitus mennä syömään jälleen ulos ystävien kanssa. Vuoden loppu lähenee.

Tänään sain viestiä, että Aamuposti tämän päivän numerossa käsitteli lähestyviä eduskuntavaaleja. Mielenkiinnolla odotan mitä lehti tarkasti ottaen kirjoitti. Sain vain sellaisen tiivistelmän tänne lomalle.

Nyt saunaan ja sitten syömään. Huomenna uuden vuoden aatto.

Kommentit