Lauantai, 30.10.2010

Blogi, lauantaina 30.10.2010

Itseasiassa täältä Hämeen sydänmailta aikanaan koko piiri- ja aluejärjestötoiminta sai alkunsa ja ideansa ja hämäläisten kokoomuslaisten esityksestä syntyi nykyäänkin käytössä oleva toimintamalli ja työnjako emopuolueen ja piirijärjestöjen eli kentän välille.

Kansallisen Kokoomuksen juuret ulottuvat syvälle Suomen yhteiskunnallisen elämän maaperään, itse asiassa niihin vaiheisiin saakka, joissa poliittiset puoluevirtaukset alkoivat viime vuosisadan jälkipuoliskolla hahmottua selviksi aatesuunniksi. Kansallisen Kokoomuspuolueen lähin edeltäjä oli vanhasuomalainen puolue. Tähän Kokoomusta yhdistää päätoimittaja Akseli Routavaara sanoin ”välittömän ajallinen ja aatteellinen silta, jonka tukipilareina ovat juurevasti kansallinen ja terveesti konservatiivinen elämänkatsomus”.” 

Kansallinen Kokoomus perustettiin joulukuun 9. päivänä vuonna 1918 Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla.

Ensimmäisen maailmansodan loppuaikoina voimistuvat toiveet maamme itsenäistymisestä. Valveutuneiden kansalaisten keskuudessa syntyi ns. Uuden Päivän ryhmä, johon liittyi jäseniä kummastakin suomalaisesta puolueesta.

Kutsu otettiin innostuneesti vastaan, ja kokoukseen saapui runsaasti yli 600 kansalaista maan eri puolilta. Ohjelmassa kuultiin alustuksia ja valmisteltiin uuden puolueen perustamista.

Nuorsuomalaiseen puolueeseen kuulunut Pankinjohtaja Hallio totesi puheessaan:

”Koska me kerran olemme tässä kokouksessa voineet sopia tärkeistä ohjelmakohdista, meidän niitten toteuttamiseksi ja läpiajamiseksi on vielä tänä iltana perustettava uusi puolue, johon me kaikki liitymme ja joka ryhtyy tarmokkaaseen puoluetoimintaan. Uutta puoluetta ajatellessamme tulee tietysti ensimmäiseksi vastaan kysymys, mikä on pantava lapsen nimeksi. Minusta tämä nimikin tällä kertaa tulee aivan kuin itsestään. Me olemme jo useita vuosia toivoneet kokoomusta, saada yhdistetyksi suomalaisten puolueitten ainekset yhdeksi puolueeksi. Tämä puolue, jonka me tänään toivottavasti päätämme perustaa, se jos mikään on tällainen kokoomus, sen on kokoomuspuolue. Tahtoisin sen eteen lisätä nimenomaan Kansallinen Kokoomuspuolue, koska me kaikki olemme yksimielisiä siitä, että puolueen toiminta tulisi perustumaan kansalliselle pohjalle.”

Kansallisen Kokoomuksen taival oli alkanut. Arvopuolue ei voinut eikä voi tänäänkään edustaa arvojaan ja toimia ilman vahvaa järjestöä. Puolueen perustamisen jälkeen 1918 toiminta aloitettiin maakunnissa välittömästi.

Etelä-Hämeessä voimien kokoaminen käynnistyi Hämeenlinnassa. Varsinainen perustamiskutsu julkaistiin Hämeen Sanomissa joulukuussa 1918. Ilmoitus kuului seuraavasti:

” Kehoitus. Siitä syystä, että puolueryhmitys meillä on jo pitkät ajat ollut aivan vanhentunut ja epäluonnollinen, ovatkin entiset porvarilliset puolueet, suomalainen, nuorsuomalainen ja kansanpuolue, lakanneet olemasta ja tilalle on muodostunut uusia. Jokaisen kansalaisen on siis nyt määrättävä kantansa ja valittava, keiden joukossa ja johdolla hän tahtoo tästä lähtien työskennellä isänmaan hyväksi. Pääkaupungissa ovat mainittujen kolmen puolueen edustavimmat ainekset kaikkialta Suomesta erittäin suurilukuisessa, harvinaisen yksimielisessä ja innostuneessa kokouksessa päättäneet, unohtamalla vanhat vihat, lyödä veljenkättä ja yhtyä suureksi kansalliseksi kokoomuspuolueeksi, jonka ohjelmaan kuuluu yhteiskuntamme säilyttäminen ja terve kehittäminen todella edistysmielisessä hengessä.

Kaikkia hämeenlinnalaisia, miehiä ja naisia, jotka haluavat liittyä valtiolliseen toimintaan kansallisen kokoomuspuolueen hengessä, pyydämme kokoontumaan lauantaina t. k. 28 p:nä klo 8 i. p. Raatihuoneelle perustamaan kaupunkiimme voimia yhdistävää kansallista kokoomuspuoluetta ja valitsemaan sille hallintoa.

Hämeenlinnassa 23 p. jouluk. 1918″

Kokouskutsun allekirjoittajina oli joukko aiemmin eri leireissä toimineita vaikuttajia, ja se herättikin laajaa huomiota. Kokouksen alkaessa oli raatihuoneen juhlasali täyttynyt Hämeenlinnasta ja lähipitäjistä saapuneista osanottajista.  Kokous päätti yksimielisesti perustaa Hämeenlinnaan Kansallisen Kokoomuspuolueen. 

Kysymyksessä ei kuitenkaan ollut puolueen paikallisen osaston perustaminen, vaan enemmänkin sellaisen organisaation luominen, joka huolehtisi toiminnasta koko Hämeen eteläisen vaalipiirin alueella.

Eli itseasiassa hyvät kokoomuslaiset – Kokoomuslaisen piirijärjestötoiminnan juuret ovat syvällä hämäläisessä maassa. Koko maan kattava järjestörakenteemme syntyi täällä ja levisi täältä läpi koko Suomenmaan.

Tavallaan Hämeen piirin toiminta alkoi siis lähes välittömästi Kansallinen Kokoomus rp:n perustamisen jälkeen. Jo heti puolueen perustamisen jälkeen, vuodesta 1918 alkaen Kokoomuksen puoluetoiminta on ollut Hämeessä järjestäytyneellä ja vahvalla pohjalla, ja  varsinainen Etelä-Hämeen Kansallisliitto hyväksyttiin puolueen ensimmäiseksi piiriliitoksi 25.8.1920. 

Juuri siis Hämeen esityksestä syntyi 90 vuotta sitten myös Kokoomuksen järjestötoiminnan yksi peruskivistä, yhdistysten ja piirien välinen yhteistyö ja työnjako. 

Piiriliiton perustavassa kokouksessa Hämeenlinnassa oli läsnä 13 osanottajaa 11 kansallisseurasta, muun muassa Urjalasta, Lopelta, Sääksmäeltä, Hämeenlinnasta, Janakkalasta, Matkusta, Kalvolasta, Forssasta, Hämeenlinnan maalaiskunnasta ja Vanajan kansallisseurasta. Toiminta-alue on siis vuosien saatossa hiukan muuttunut, mutta aatteen voima on pysynyt. 

Hämeessä on oltu aktiivisia puolueen alkuaskeleista lähtien. Kansallisen Kokoomuspuolueen toukokuussa 1920 lähettämästä kirjeestä selviää, että Etelä-Hämeessä oli tuolloin eniten Kansallisseuroja, 28 kappaletta, kun niitä koko maassa oli vain 163.

Nykyään Hämeen Kokoomukseen kuuluu 51 kokoomusyhdistystä, joista 5 on naisten liiton yhdistyksiä, 10 nuorten liiton yhdistyksiä ja 1 opiskelijaliitto Tuhatkunnan yhdistys.

Tänään juhlimme 90-vuotiasta tai jo toiminnan näkökulmasta 92-vuotiasta Hämeen Kokoomusta. Päivällä ensin järjestöseminaari ja sitten illalla hieno juhlava juhla. Juhlapuhujana puolueemme varapuheenjohtaja, ministeri Henna Virkkunen. Upea päivä tulossa.

Mutta tänään haluan ennen muuta kiittää kaikkia Hämeen Kokoomuksen järjestöaktiiveja 90 vuoden varrelta. Ilman tekijöitä ja toimijoita ei olisi myöskään kokoomusta. Ja aina ei muuten ole ollut kovinkaan helppoa olla Suomessa kokoomuslainen. Onneksi tänään on toisin. Arvomme ovat säilyneet ja pysyneet. Niihin luotetaan ja niitä arvostetaan.

 

….

Kello 16.38 ja hetki sitten piirihallituksemme kokous ja Hämeen Kokoomuksen Syysseminaarikin päätökseen. Erittäin hyvä seminaari jälleen ja kiitokset siitä kuuluu piiritoimistomme väelle Mika Airiselle ja Pasi Nykäselle ja tietenkin vierailleille alustajille Hanna Laineelle ja Minttu Vilanderille. Paljon saimme ja paljon pohtimisen aihetta. Näillä opeilla jälleen parempi suunnata kohti ensi kevään eduskuntavaaleja. 

Kiitokset myös kaikista onnitteluviesteistä liittyen piirimme 90-vuotiseen taipaleeseen. Niistä valtaosa kuuluu siis aivan muille kuin minulle, mutta piirin puheenjohtajana ne eteenpäin välitän ja muistamme myös jo edesmenneitäkin hämäläisiä kokoomustekijöitä. Kohta upea iltajuhla ja paikalla juhlapuhujana siis opetusministerimme Henna Virkkunen ja vieraiden joukossa mm. ministeri Iiro Viinanen ja ex-kansanedustajamme Ritva Vastamäki ja ennen muuta täysi juhlasali kokoomuslaisia aktiiveja ja tekijöitä. On juhlan aikan. Ja uskallan itse sanoa, että myös ansaitun juhlan.

 

 

 

 

 

 

Kommentit