Lauantai, 30.06.2007

Blogi, lauantaina 30.06.2007

Tänään kotikunnassamme Lopella vietetään yhtä kesän hienointa juhlapäivää. Viikonlopun aikana Joentaan kylän kykäraitti täyttyy vanhanajan myyntikojuista ja käsityöläisistä ja kylässä vietetään Krouvin kyläpäiviä. Itse olen paikalla joka vuosi pyrkinyt käymään ja niin teen tänäänkin. Yksi Lopen kesän hienoimmista markkinoista. Sitten illalla Lopen Kesäteatterissa vietetään ensi-iltaan. Toinen sellainen Lopen kesän must juttu tälläkin kertaa Sadun kanssa katsomoon menemme. Voin jo suositella – näkemättäkin – ei ole pettänyt koskaan. Tänä vuonna näytelmänä Maria Jotunin lähes satavuotta vanha Miehen Kylkiluu Taru Kivisen ohjaamana.

Aamun Hesarissa oli mielenkiintoinen tutkimus tai mielipideselvitys. Sen mukaan suomalaisisya valtaosa katsoo uuden sinivihreän hallituksen onnistuneen aloituksessaan erittäin hyvin tai melko hyvin. 69 prosenttia antoi kiitosta hallitukselle. Melko huonon arvosanan hallitukselle antoi alkumetrien mukaan vain 19 prosenttia ja erittäin huonona alkua piti ainoastaan kaksi prosenttia maamme asukkaista.

Kyselyssä myös selvitettiin sitä mitä me suomalaiset pidämme hallituksemme työlistalla tärkeimpinä asioina. Vastanneiden mukaan uuden hallituksen tärkeimmät tavoitteet ovat hyvinvointipalvelujen turvaaminen ja köyhyyden ja sosiaalisen eriarvoisuuden vähentäminen. Kolmanneksi ja neljänneksi olennaisimpina pidettiin ilmastonmuutoksen hillitsemistä sekä väestön ikääntymiseen varautumista. Verotuksen alentamisen tärkeimpiin aihepiireihin laski yhteensä 15 prosenttia vastanneista. Kannattaa lukaista koko juttu.

Nyt kuitenkin Krouvin Kyläpäiville.

…..

Hieno päivä kotiseutua takana. Joentaan kylän väki oli tehnyt jälleen upeaa jälkeä. Viidennen kerran järjestettävät Krouvin Kyläpäivät olivat laajentuneet jälleen ja tänä viikonloppuna alueella pääsee liikkumaan mm. Lopen Wanhojen Automobiilien kyydillä ja tutustumaan Kittilän pappilaan Ruustinan kahvilassa. Upeita uutuuksia ja hieno oli myös Timjamin sisämyynti missä myynnissä oli vanhaa tavaraa laidasta laitaan ja esillä mm. maankin laajuisesti osittain jopa ainutlaatuinen Erkki Kaupin asenäyttely ja joukko vanhoja puhelimia ja soittimia. Mäelle sitten päreiden tekoa ja punamullankeittoa ja tervanpolttoa. Kylänväki tavan mukaan pukeutuneina lapsia myöten vanhanajan tunnelmaan. Hienoa. Kiitokset Malinin Annelle ja kylän väelle hienosta työstä. Tämä parasta kotikuntamme markkinointia. Siinäkin mielessä valtuustonpuheenjohtajana olen tyytyväinen.

No hyvää ja sitä parasta markkinointia on sitten tottakai kesästä toiseen myös Lopen kesäteatteri. Mari Jotunin ikivanha teksti on upea ja täytyy todeta, että erityisesti Katja Lappi oli tehnyt loistavaa työtä nuottivihon kanssa. Vanhat sanoitukset olivat saaneet loistavan sävelen ja sovituksen. Niitä tullaan kuulemaan takuuvarmasti jatkossa muuallakin. Taru Kivisen ohjaus oli takuuvarmaa kamaa ja mielenkiinnolla saamme odottaa ensi kesää, kun silloin Taru ohjaa Satumaan Lopelle. Roolisuoritukset tuttua Lopen Teatterin harrastajien huippuammattitasoa. Jukka Ranta apteekkarina loistava ja erityisesti nuori Henna Turtiainen teki säväyksen apteekkarioppilaana. Hennassa on ainesta vaikka mihin. Kaunis lauluäänikin eli ensi vuonna toivottavasti tangon taivutuksissa mukana. Kaikenkaikkiaan hieno näytelmä. Kiva oli nähdä myös jälleen entinen työkaverini Hännisen Rity lavalla. Hyvä rooli ja nappisuoritus, kuten myös kilpakosija Hannele Ilmonenkin ja Sanna Laiho. Kari Tuominen Lopen teatterin nykyinen uusi vakiokasvo ja ei petä. Ei kaikkein helpointa ja tutuinta kesäteatterien ”rillumarei-huumoria”, mutta upea teksti ja vakuuttava esitys. Salosen Aarnen ja Wilskan Jarin lavasteet eivät pettäneet. Eivätkä petä. Voin siis hyvin suositella.

Nyt mökille ja huomenna Ypäjälle Finnderbyyn.

Kommentit