Lauantai, 29.10.2011

Blogi, lauantaina 29.10.2011

Nyt on julkinen kuntamme ensi vuoden budjettiesitys. Tai siis esitys mikä tulee kunnanjohtajalta kunnanhallituksen käsittelyyn ensi maanantaina. Siis jotain vielä varmasti muuttuu ja tarkentuu tässä ja vielä ennen joulukuutakin kun valtuusto sitten lopullisesti talousarvion ensi vuodelle hyväksyy.

Asetimme kesäkuussa budjetinlaadinnalle yleisen raamin, joka lähtee siitä, että kuntamme kunnallisverokertymä kasvaa ensi vuonna 2,5 prosenttia, yhteisöveron laskemme laskevan valtion tekemien muutoksien takia 18,2 prosenttia ja vastaavasti taasen kiinteistöverotuoton laskemme hieman kasvavan. Kokonaisuutena laskemme verotulojen kasvavan tämän vuoden budjettiin verrattuna 1,3 prosentilla. Valtionosuuksien kasvuarvio on 3,4 prosenttia ja palkkojen arvioimme nousevan 2,8 prosenttia nykytasosta ensi vuonna.

Kesäkuussa asetimme tämän jälkeen toimintakulujen kasvuraamiksi 2,9 prosenttia ja se tarkoittaisi vuosikatteena lähes 1,8 miljoonaa eiroa ja poistojen jälkeen yli 400 000 euron ylijäämää. Investointeihin laskimme ensi vuodeksi nettona reilun 1,4 miljoonaa.

Tämä oli siis tilanne kesäkuussa ja sen jälkeen budjetin laadinta alkoi eri hallintokunnissa. 

Nyt tämä työ on hallintokunnissa ja lautakuntakäsittelyssä tehty ja esitys on myös kunnanjohtajan allekirjoittama ja se tulee meille ensi maanantaina pitkään kunnanhallituksen talousarviopäivään läpikäytäväksi. Tässä kesäkuun ja nyt lokakuun välissä olemme pystyneet tarkentamaan myös verotulojen kehityskuvaa. Nyt tehty budjettiesitys perustuu kunnallisverotuksen osalta noin 0,9 prosentin kasvuun ja yhteisöveron 12,5 prosentin laskuun. Eli muutoksia on tullut ja tulee varmasti vielä ennen joulua mm. sitten kun valtionosuuksien tarkat määrät selviävät. 

Minulle kunnanhallituksen puheenjohtaja oli tärkeää, että esityksemme tulee perustumaan myös laskevaan velkamäärään. Näin siis tapahtuu ja kuntamme velkaantuminen on saatu katkaistua. Se on kova saavutus ja siitä iso kiitos kuntamme henkilöstölle ja ennen muuta talousjohtajalle Pekka Leppäselle joukkoineen. 

Nyt kunnahallitukselle tuotava kunnanjohtajan budjettiesitys on tulokseltaan 318 590 euroa ylijäämäinen. Investointiosaa olemme hieman kasvattaneet ja se pitää sisällään mm. kantatie 54:n ja Vähikkäläntien-Nyynäistentien -uuden risteysjärjestelyn kuntaosuuden. Muutama viikko sitten saimme tämän pitkän väännön lopulta ratkaisuun ja nyt tietojemme mukaan valtio aloittaa risteyksen korjauksen ensi keväänä ja kesällä. Se oli ison työn tulos, jota olemme odottaneet pitkään. 

Lisäksi investointiosaan lisäsimme myös hieman lisää rahaa. Läyliäisten koulu on hakenut ulkopuolista hankerahaa lähiliikuntapaikan rakentamiseksi koululle ja tätä hanketta olemme nyt osaltamme myös tasoittamassa. Läykkään on suunniteltu vastaavaa lähiliikunta/pelipaikkaa mitä olemme Riihimäelle nähneet eli kaukaloa koripallo, sähly ja jalkapallo -varustuksin. Tällaiseen hankkeeseen jos ja kun saamme valtion ja yksityisenkin puolen rahaa niin minusta kunnan kannattaa ehdottomasti olla mukana. 

Käy vielä hieman läpi tulevan vuoden muutoksia maanantain kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen, mutta sitä ennen totean, että emme tule Lopella korottamaan veroja. Olemme laatineet talousarvion entisille veroille ja siitä huolimatta pääsemme siis hyvään ja vahvaan tulokseen. Verot eivät siis Lopella nouse.

Maanantaina käymme läpi budjettiesityksen hallintokunnittain ja palaan sitten kun kunnanhallituksen esitys on valmis ja julkinen täällä tarkemmin yksityiskohtiin. 

Maanantaina kunnanhallituksessa myös muita mielenkiintoisia ja tunteitakin herättäneitä asioita. Isona mm. kunnanlausunnonanto räjähdeainevaraston sijoittamiseksi Läyliäisiin. Kunnanjohtajan esitys kunnanlausunnoksi on esityslistassa www.loppi.fi ja sieltä siis §325. Voin jo tässä todeta, että tulen itse esittämään lausuntoon selkeitä tiukennuksia ja lisävaatimuksia vielä kokouksessa. Palaan niihinkin.

Mutta nyt lauantaihin. Hieno aurinkoinen päivä Lopella. Nautitaan.

Kello 23.04 ja hetki sitten Hämeenlinnan Aulangolta kotiin. Juhlimme siellä maamme neljänneksi vanhinta ratsastusseuraa Hämeen Ratsastajia ja minulla oli kunnia pitää juhlassa juhlapuhe. Erittäin hieno ja juhlava tilaisuus ja upea yhteishenki. Yli 100 seuran jäsentä oli juhlimassa pitkää ikää ja tämän seuran toiminnassa ei ikä paina. Yksi maamme harvoista Nuoren Suomen Sinettiseuroista ratsastuksen parissa ja vireää toimintaa myös sennujen parissa. Itseasiassa tänään jo virittelimmekin hieman uusiakin kuvijoita ja lupasin Hämeen Ratsastajia ja Aulankoa auttaa hieman yhdessä isommassakin hankkeessa. Katsotaan miten saamme sen eteenpäin.

Mutta liitän puheeni tiistaina tänne blogiini. Siinä muuta avaus ratsastusalan ja toiminnan kehittämiseenkin. Jos kiinnostaa niin kurkatkaa tiistaina. Laitan sen myös tuonne Kynästä -sivulle missä muuten nyt myös muutenkin uutta ja tuoretta juttua.

 

Kommentit