Lauantai, 29.04.2006

Blogi, lauantaina 29.04.2006

Lauantai 29.4. Aurinkoinen aamu ja niinhän nyt lähempänä on luvattukin, että koko vappuviikonloppukin olisi aurinkoinen ja aika lämminkin.

Aamun uutiset kertoivat, että Keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ei kannata EU:n perustuslain ratifioimista Suomessa. Sanomalehti Kaleva kertoo, että europarlamentaarikon ja entisen Keskustan puheenjohtajan mielestä Suomen kannattaisi ennemminkin pohtia, miten perustuslakisopimusta korjataan. Euroopan Unionissa Jäätteenmäen mukaan on nyt menossa tuumaustaukovaihe ja tämän takia ei perustuslakia tulisi ratifioida, kun se ei tule kuitenkaan sellaisenaan hänen mukaan voimaan.

Loppuviikosta kuitenkin Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta kehotti hallitusta tekemään esityksen sopimuksen ratifioinnista ennen Suomen EU-puheenjohtajuuskautta ja selkeyttämään näin peliä ja näyttämään esimerkkiä.

Itse olen ulkoasiainvaliokunnan näkemyksen kannalla. Minusta Suomen olisi nyt näytettävä, että tästä maasta löytyy tahtoa viedä asioita eteenpäin. Se on varmasti totta, että korjauksia lakiin tulee ennen kuin se lopullisesti voidaan kaikissa EU-maissa hyväksyä, mutta lähtökohtana mahdollisimman monen maan hyväksyntä nyt esitetylle olisi signaali muutosten suuruustarpeesta.

Lämmin sää on nyt saanut kasvukauden vauhtiin Etelä-Suomessa. Lämmin sää aloitti niin sanotun termisen kasvukauden. Sen ensimmäisiä merkkejä ovat vihertävä ruoho ja puiden silmujen pullistuminen.

Kylmästä alkukeväästä huolimatta kasvukausi alkoi eteläisessä Suomessa kuitenkin aika tyypilliseen aikaan. Kasvukausi alkoi nyt 28. maaliskuuta.

Vaikka siis aluksi onkin tuntunut kovin viileältä niin siitä huolimatta nyt kuluvan viikon lämpötilat ovat Etelä- ja Länsi-Suomessa ollut 6-8 astetta keskimääräistä korkeampia. Ja pitkäaikaisen seurannan mukaan Lapissa kevät alkoi parisen viikkoa normaalia aikaisemmin.

Terminä tuo terminen kevät eli kasvukausi siis alkaa kun vuorokauden keskilämpötila nousee nollaan tai yli.

Niinpä… näin taas nenä vähän on hämännyt. Ja niinhän siinä kävi, että loppujen lopuksi nuo järvetkin aika normaaliin aikaa jääpeitteestä vapautuivat. Kevät siis keikkuen tulevi… Ihanaa.

Tänään vapaapäivä. Teen kuitenkin muutamia kirjoitustöitä tulevia töitä varten nyt heti aamusta. Tämän päivän ohjelma vielä hieman avoinna. Vappupäivänä veljeni avovaimonsa kanssa on kutsunut Helsinkiin Vappupäivää viettämään. Muuten vielä siis hieman suunnitelmat auki.

Nyt Lauantaiseuran pariin. Vieraana peruspalveluministeri Liisa Hyssälä. Varmasti mielenkiintoisia aiheita pinnassa.

Lauantaiseurassa aika tuttuja ja odotettujakin aiheita. Kunta- ja palvelurakenneuudistus puhutti ja erityisesti se miten peruspalvelut voidaa tulevaisuudessa hoitaa laadukkaasti.

Peruspalveluministeri Hyssälä totesi, että hallituksen pitäisi lisätä kuntien ohjausta ja oli harmissaan siitä ettei valtiovallalla ole mahdollisuuksia puuttua kuntien peruspalvelujen järjestämiseen.

Keskustalainen peruspalveluministeri ei näytä siis luottavan kuntapäättäjien taitoon huolehtia omista asioistaan vaan hän näyttää haluavan laittaa sormensa jokaisen kunnan asioihin.

Ministeri olisi valmis jopa miettimään sitä, että osa kuntien valtionosuuksista korvamerkittäisiin tiettyihin kohteisiin käytettäväksi.

No joopa joo…. ehkäpä kuitenkin olisi tärkeämpää, että valtiovalta kantaisi taloudellistakin vastuuta kunnille sysäämistään velvoitteista. Hieman lisää rahaa peruspalveluiden tuottamiseen eikä aina vain uusia velvoitteita. Korvamerkitty valtionosuus on silloin paikallaan kun uusia velvoitteita asetetaan ainakin siirtymäkautena, mutta kyllä kunnilla tulee säilyttää omaakin harkintavaltaa. Olen sitä mieltä, että nykytasoisilla valtionosuuksilla ei ongelmia ratkaista vaikka kuinka korvamerkittäisiin tai Hyssälä jokaista kuntaa hoitaisi. Tarvitaan rakenteellisiakin muutoksia.

Tänään 29.4. klo 12.10 tuo 4667 kävijän raja sivuillani rikkoutui. Miksi sen nyt esille nostin niin oikeastaan siksi, että siitä sai hauskan aasin sillan hieman tarkastella edellisten vuoden 2003 eduskuntavaalien tulosta.

Äänimäärällä 4667 nimittäin meni läpi viimeinen kokoomuslainen ehdokas Eduskuntaan edellisissä vaaleissa. Kokoomus sai Hämeen vaalipiiristä läpi tuolloin vain kolme ehdokasta. Lahtelainen Tuija Nurmi keräsi eniten ääniä 6220, Jari Koskinen Hauholta oli kakkonen 6037 äänellä ja kolmas läpimenijä oli hollolainen Timo Seppälä ja hänen äänimääränsä oli juuri tuo 4667. Ensimmäinen ulos jäänyt ehdokkaamme keräsi 4421 ääntä ja hän oli Viljasen Ilkka joka on siis mukana varmasti myös ensi vuoden vaaleissa.

Lopella edellisissä vaaleissa äänioikeutettuja oli 5820 ja heistä äänesti 4091. Riihimäellä vastaavat luvut olivat 20481 ja 13627 ja Hausjärvellä 6190 ja 4198. Koko maan äänestysprosentti oli 69,7 ja Kanta-Hämeessä 67,0.

Että sellainen aasin silta siis löytyi kotisivujeni laskurista. Laskuri siis käynnistetty 25.2.2006 ja tänään 29.4. sivuilla oli puoleen päivään mennesä vieraillut 4667 kävijää.

Tänään siis vietin päivän lopulta ulkoillen. Kävin ostamassa Sydänmaan Laurilta Riihimäeltä syysomenapuu Harlowskin ja erilaisia sireenejä ja yhden pähkinäpensaan ja ne mökille Pekkalaan istutin. Aika kului kivasti aurinkoisessa kevätsäässä.

Nyt kummipoikani isä soitti käymään. Oli saunan lämmittänyt ja sovimme, että olisi mukava hieman jutella kaikenmoisista asioista. Illalla myöhemmin vielä olen luvannut ajella hakemaan vanhempani laivalta eli siinä illaksi ohjelmaa.

Huomenna vappuaattona menemme Sadun kanssa Helsinkiin ja olemme siellä sitten aina Vapunpäivän iltaan asti. Veljeni avovaimonsa kanssa kutsui käymään Vapunpäivänä ja ajattelimme viettää aaton kaupungin elämää katsellen.

Kimmolla saunoimme ja puhuimme politiikkaa ja paransimme maailmaa ja sieltä sitten ajelin vielä illalla hakemaan vanhempani laivalta. Olivat päivämatkalla Tallinnassa ja lupauduin ajomieheksi, kun vapaailta oli.

Kommentit