Lauantai, 28.05.2011

Blogi, lauantaina 28.05.2011

Perussuomalaiset tuomitsivat aivan oikein omien kansanedustajiensa rasistiset puheet ja antoivat myös aiheesta julkilausuman. Siinä soinilaiset tuomitsevat rasismin lisäksi erilaisen syrjinnän ja väkivallan. Hyvä hyvä.

Mutta sitten Perussuomalaisten julkilausuman ongelmat alkavatkin. Jussi Halla-ahon valmistelemassa kannantotossa todetaan, että ”Tuomitsemme kaiken etniseen taustaan, kieleen, kulttuuriin, uskontoon tai vastaavaan seikkaan perustuvan syrjinnän tai suosimisen työmarkkinoilla, koulutuksessa ja muissa yhteyksissä”. Halla-aho on tarkentanut tämän tarkoittavan ns. positiivista diskriminaatiota.

Positiivinen diskriminaatio siis tarkoittaa sitä, että jotain ryhmää tai vaikkapa yksittäistä henkilöä tuetaan erityistoimin, jos tämä tai tämä ryhmä on vaarassa jäädä eriarvoiseen asemaan. Linjaus on siis yllättävä ja kovaa kyytiä pitkien etäisyyksien Suomessa. Meillä esimerkiksi tuetaan maalaiskouluja ja pitkien etäisyyksien kuntien kouluja, jotta ne voivat ylläpitää pienempiä kouluja. Perussuomalaisten linjaus lopettaisi tällaisen tuen kyläkouluille. Ja muuten myös Helsingissä on käytössä tällaiseksi tueksti luettavaa tukea koulumaailmassa. Tietojeni mukaan peräti joka neljäs helsinkiläinen koulu saa tällaista tukea, jolla on tarkoitus ennaltaehkäistä sosiaalisten ongelmien kasaantumista ja koulutuksellista tasa-arvoa. Tällaiset tuet perussuomalaiset siis lopettaisivat.

Tai meillä tuetaan kouluissa erityistä tukea tarvitsevia oppilaita. Tai sotaveteraaneja. Puhumattakaan kehitysvammaisista tai muista erityistä tukea tarvitsevista. Haluammeko tällaisesta luopua positiivisen diskriminoinnin lopettamisella? 

Positiivinen diskriminointyi siis tarkoitta kaikkea sellaista toimintaa jolla tuetaan yksittäistä henkilöä tai jotain ryhmää eriarvoisuuden vähentämiseksi. Minusta näin pitää olla. Maatamme on rakennettu pitkään tasa-arvoisuuden varaan ja kyllähän suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnankin perusperiaate on, että heikompiosaisia tuetaan ja eriarvoistumista ja syrjäytymistä estetään. Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa pitää minusta jatkossakin rakentaa niin, että tunnustamme senkin tosiasian, että kaikilla ei vain ole yhtäläisiä lähtökohtia pärjäämiseen. Ja siksi kaikkien tietä pitää tasoittaa.

Minä siis irtisanoudun perussuomalaisten julistuksesta. Sanon tiukan ja ehdottoman ein rasismille ja syrjinnälle, mutta haluan tulevaisuudessakin tukea sellaisia ihmisiä jotka eivät ilman apua pärjää.

Tänään aiheesta onkin hyvä keskustella. Suuntaan aamusta Helsingissä Maailma on kylässä -tapahtumaan edustamaan kokoomusta. Maailma kylässä on jo vuodesta 1995 lähtien järjestetty koko perheen ilmaisfestivaali. Se on kaikille avoin kylä ja kohtaamispaikka, joka esittelee kulttuurin makupaloja ja yllätyksiä eri puolilta maailmaa. Tässä linkki tapahtumaan: Maailma on kylässä.

Iltapäivällä sitten Janakkalan Kissanpäiville ja illalla vielä Suomen Metsästäjäliiton 90-vuotisjuhliin.

 

 

 

 

Kommentit