Lauantai, 26.05.2007

Blogi, lauantaina 26.05.2007

Eilen saimme tietoa siitä, että puolueemme hyvä nousukierre jatkuu. Kuukaudessa on kokoomuksen kannatus noussut jälleen prosentilla ja nyt olemme MTV3:senkin tutkimuksen mukaan Suomen suurin puolue tasaluvuin keskustan kanssa. Samaan aikaan demarien kannatus on selvästi laskussa. Tuon Maikkarin selvityksen mukaan jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt keskustaa äänestäisi 23,4 prosenttia suomalaisista. Me saisimme 23,3 prosentin kannatuksen. Jos näitä lukuja vertaa maalisvaalien tulokseen niin silloin keskustan kannatus oli 23,1 prosenttia ja kokoomuksen 22,3.

Mutta mielenkiintoista on myös se, että oppositioasema ei ole auttanut demareita katkaisemaan alamäkeään. Räksyttävä oppositiopolitiikka ja minusta tietyllä tavalla hosuva oppositiopolitiikka ei ole kääntänyt kelkkaa ja nyt demarien kannatus on laskenut 20,8 prosenttiin, kun se eduskuntavaaleissa oli 21,4 prosenttia.

Mielenkiintoista seurata näitäkin ja verrata niitä eduskunnan ja valtakunnan politiikan muihinkin tapahtumiin. Hyvä noste hallituksella siis jatkuu. Myös Vihreitä hallitusasema on tsempannut nousuun ja vain RKP on hallituspuolueista hieman menettänyt kuitenkin tavanomaisesti hyvin stabiilia kannatustaan. Eli kokonaisuutena hallitus nauttiin erittäin vahvaa – vielä vaalejakin vahvempaa kannatusta. Se on hyvä tuki arvokkaalle ja suurelle työlle mitä nyt joudumme tekemään.

Tänään Helsinkiin. Puoluevaltuustomme kokoontuu päivällä ja tämän jälkeen hieman töitä ja asioita. Nyt liikkeelle.

Kello 17.07 ja juuri Helsingistä kotiin. Puoluevaltuuston kokouksessa oli tyytyväinen tunnelma. Väki oli tyytyväistä hallitusneuvotteluihin, kehysneuvotteluihin ja luonnollisesti siihen, että puolueemme myönteinen kannatuskehitys jatkuu. Vastuulliseen toimintaamme luotetaan.

Puheenjohtajamme Jyrki Katainen kertoi hallituksen alkutaipaleesta ja korosti mm. sitä, että tämä uusi sinivihreä hallitus ei mene siitä missä aita on matalin – helpomman kautta – vaan vastuullisesti. Uuden hallituksen työssä näkyy vahvasti panostukset ja halu kehittää koulutusta ja sivistystä ja uusi hallitus tuleekin investoimaan näihin merkittävästi. Koulutusta Katainen halusi alleviivata ja totesi erityiskohteena olevan perusopetuksen. Lisäksi tullaan panostamaan myös mm. oppisopimuksiin, työpajatoimintaa, innovaatiyliopistoon ja yliopistoihin yleisesti sekä ammattikoulujen aloituspaikkoja tullaan lisäämään työvoimapulan helpottamiseksi.

Tärkeää oli myös minusta se, että Katainen korosti ja oikoi jälleen kerran opposition virheellistä tiedonlevitystä. Varsinkin demarien leiristä ollaan levitetty huhua, että uusi hallitus on leikkaamassa päivähoidon subjektiivista oikeutta. Tämä on täysin tuulesta temmata väite. Nyt on siis vain puhuttu siitä, että kotona olevat vanhemmat eivät saisi automaattisesti ilmaistatäyspäiväistä hoitopaikkaa vaan ns. nollamaksuluokka säilyy osa-aikahoidossa ja kokopäiväisestä paikasta maksettaisiin jatkossa pieni maksu. Lisäksi jäisi elämään toki sosiaalisten perusteiden mukaan myös mahdollisuus ilmaiseen täysipäiväiseenkin hoitoon jos lapsen etu sitä vaatii.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on muuten kokoomuslaista alkuperää. Aikanaan Maija Perho ministeriaikanaan oikeuden loi ja sitä ei olla poistamassa eikä karsimassa. Oikeus päivähoitoon säilyy kaikilla jatkossakin.

Itseasiassa nyt esillä olevan asian yksityiskohtia ei ole vielä sovittu ja varmasti tilanne tullaan hoitamaan niin, että siitä ei lapsen etu tule kärsimään.

Myönteistä hallitusohjelmassa on myös se, että tiemäärärahoja kohdennetaan nyt jatkossa joka vuosi noin 3 miljoonaa yksityisteihin lisää. Itse olen näiden puolesta puhunut pitkään ja on hyvä, että yksityistiet saavat muiden teidän rinnalla lisää rahaa. Perustienpitoon tulee satsata jatkossakin ja sen tien hallitus onkin oikein ottanut. Suuremmat hankkeet Lusi-Mikkeli ja Kehäratakin toteutuvat. Lusi-Mikkeli -tieosuus vuoden myöhemmin kuin alkuperäinen suunnitelma oli ja Kehärata on saanut nyt uuden hallituksen toimesta myös ensimmäistä kertaa aikataulukirjauksen valtion puolelta. Työt alkavat Vantaan osalta todennäköisesti ensi vuonna ja valtio tulee mukaan peliin 2009. Tärkeät satsaukset, joista niistäkin hieman värittynyttä tarinaakin levityksessä. Sellaista se on.

Puoluevaltuuston jälkeen kävimme Sadun kanssa keskustassa hieman viettämässä kesäpäivää. Yön sade oli raikastanut ilmaa ja olikin oikein lämpimän kostea ilma sateen jälkeen. Nyt kotona ja vapaailta. Huomenna Viroon.

Kommentit