Lauantai, 25.09.2010

Blogi, lauantaina 25.09.2010

Tänään Lotto juhlii 70 vuotista taivaltaan laittamalla illan arvontaan kaikkien aikojen ennätys potin 7,4 miljoonaa euroa. Eilen iltapäivällä me suomalaiset olimme jo pelanneet iltaa varten lottoa 8,4 miljoonalla eurolla ja varmasti tänään vielä vilkkain lottoamispäivä. Hyvä niin. Näillä rahoillahan rahoitetaan hyvin pitkälle maamme urheilua ja kulttuuria. Olemme tällä hallituskaudella voineet jakaa taiteelle ja urheilulle ennätys paljon rahaa ja syy siihen on meidän suomalaisten ahkera pelaaminen. Tälltä tavalla suomalainen voittaa aina. Itseasiassa juuri paraikaa käymme sivistysvaliokunnassa läpi ensi vuoden budjettia myös tältä osin ja tarkoitus tällä kertaa paneutua myös erityisen tarkasti juuri tähän veikkausvoittovarojen jakoon ja myös mm. siihen miten suomalainen huippu-urheilu niiden avulla voi. Mielenkiintoinen kuuleminen siis edessä.

Tänään sitten alkaa myös periaatteessa koko maassa hirven- ja peuranmetsästys. Yli 100 000 metsästäjää lähtee jälleen jahteihin ja tavoitteena noin 70 000 hirveä. Lupia siis myönnettiin noin 17 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. 70 000 kaatoon päästään 60 000 luvalla kun yhdellä pyyntiluvalla on mahdollista ampua yhden aikuisen sijaan myös kaksi vasaa. Valkohäntäkauriin lupia myönnettiin tälle jahtikaudella saman verran kuin viime syksynä eli 26 500. 2000-luvulla hirvien talvikantaa ollaan vakiinnutettu noin 80 000-100 000 välille, kun aiemmin kanta saattoi nousta yli 140 000. Kannan koolla on suora yhteys myös liikenneonnettomuuksiin ja myös metsätuhoihin. Itseasiassa tällä kannan 2000-luvulla tehdyllä muutoksella on saatu pudotettia hirvikolarien määrä puoleen. Mutta ollaan siis myös liikenteessä tänä viikonloppuna tässäkin mielessä erityisen valppaina. Eläimet lähtevät liikkeelle jahtien alettua ja saattavat käyttäytyä normaaliakin yllättävämmin.

Tänään lauantaina aloitan päivän Lopen torilta perinteisiltä Lopen Maalaismarkkinoilta. Sieltä sitten Riihimäen kautta Hyvinkäälle, mistä tänään starttaa rallin SM-kauden päätösosakilpailu. Monenlaista siis luvassa. 

….

Tänään päivä alkoi Lopen torilta. Maalaismarkkinoilla aamulla jo kohtuullisesti väkeä liikkeellä ja hyviä juttutuokioita monen kanssa. Reilu tunti meni hetkessä ja sitten olikin jo suunnattava eteenpäin. Valtaosa päivää meni tänään selostustöissä Hyvinkäällä. Olen vuosien ajan selostanut rallin SM-sarjan tärkeimpiä kilpailuja ja jälleen tänään oli luvassa kauden huikea finaaliosakilpailu. SM Finnsco ralli keräsikin Hyvinkään Vauhtipuistoon hyvin väkeä ja tunnelma oli korkealla koko päivän. Uusi oheiskisa rallisprinttinä toi päivään kivaa lisää ohjelmaa ja pääsimme Hatakan Jarnon kanssa oikein kunnolla selostamaan ja hiukan jo hehkuttamaankin. Huomenna sitten kisat jatkuvat ja edessä kauden 2010 loppuhuipennus. Nyt autot vielä menossa illan viimeiselle erikoiskokeelle mikä starttaa vasta yhdenksän jälkeen Patojalla. Suomenmestarit olivat jo selvillä ennen finaalia, kun Juha Salo ja Kalle Pinomäki olivat varmistaneet mestaruudet jo edellisessä kisassa, mutta taistelu muista SM-mitaleista on sitäkin tiukempaa. Voin muuten paljastaa nyt, että ensi talvena menemme kuusinkertaisen rallin Suomenmestarin Juha Salon kanssa kovaa kun olemme lähdössä mukaan F-Cupin avauskilpailuun helmikuussa. Kaloppirallissa siis hanaa.

Mutta Hyvinkäältä sitten Lopelle ja vielä illaksi jännittämään LFT:n pelejä salibandyn mestaruussarjakarsinnassa. Kaksi makeaa voittoa päivän saldona ja Elmolakin viimeistäkin penkin päätä myöten täynnä. Ääntä riitti ja maaleja. Onnea pojille ja tsemppiä jatkopeleihin. Nyt näyttää tavan mukaan hyvältä. 

Mutta lottoa jännittämään yli 2,5 miljoonan muun lottoajan kanssa. Jos kohdalle osuu niin jokaista kokoomuksen nuorta ehdokas tulen tukemaan ensi keväänä myös taloudellisesti. Se on lupaus nyt.

Kommentit