Lauantai, 25.03.2006

Blogi, lauantaina 25.03.2006

Aamupalaa siis tänään Rovaniemellä. Luin tuossa samalla Lapin Kansaa (25.3.2006) ja etusivulla oli uutinen Pelkosenniemen kunnan yhdistysmisäänestyksestä. 1152 asukkaan kunnassa äänestettiin yhdistymisestä ja äänet menivät tasan. Puheenjohtajan äänellä kunta päätti sinnitellä itsenäisenä. Oli laskettu, että nykykustannustasolla Pelkosenniemi joutuu ottamaan joka vuosi miljoonan euron lisävelan pelkästään palveluiden pyörittämiseen. Kolmen vuoden kuluttua jokaista kuntalaista kohti velkää olisi 4000 euroa, mikäli säästöjä ei löydy. Pelkosenniemen vuosikate on viime vuoden tilinpäätöksen mukaan yli 620 000 miinuksella. Yhtenä vaihtoehtona mainittiin veroprosentin nostaminen 27!

Tuo vuosikate on juuri kuntatalouden keskeinen tunnusluku. Jos se on siis miinuksella, kunnantalous on heikko tai jopa kriisissä. Käytännössä silloin kunta ottaa ns. syömävelkaa eli rahoittaa palveluita velalla.

No se siitä. Aika hurjia tilanteita vaan maassamme tällä hetkellä on ja vaikeita päätöksiä pitää tehdä. Riihimäen seutukunnalla onneksi tulevaisuus näyttää valoisammalta. Muuttovoitto on hyvää, tontteja myydään ja yrityksiä tulee alueellemme. Mutta siitä huolimatta meidänkin alue tarvitsee yhteistyötä.

Nyt lähden Mäntyvaaran ravistadionille. Sieltä starttaa kello 12 Suopunkiralli. Aurinko ei paista, pikkupakkasta ja talvikeliä.

Päivän mittaa Lapin talvi näytti parhaita puoliaan. Aivan pikkupakkasta ja aurinkoinen kuulakas keli. Oli upeaa olla Mäntyvaaralla. Illan suussa alkoi sitten hienoinen lumisade.

Alenin Markku soitteli päivällä ja kertoi poikansa Antonin saaneen sopimuksen Italian Open -rallisarjaan täksi kaudeksi. Samalla Antton ajaa Subaru Cupin Saapasmaassa. Kuusi kilpailua SM-sarjan lisäksi. Hienoa, että nuoret ja lahjakkaat suomalaiskuljettajat raivaavat tietä maailmalle MM-sarjan murrosvaiheesta huolimatta. Tsemppiä Anttonille!

Suopunki-ralli nyt paketissa ja nyt suihkuun, syömään ja sitten nukkumaan. Aamulla lento Helsinkiin Motoforumia tekemään.

Sain muuten juuri myös Lopelta kuvia. Kokoomusväki oli Syrjässä ja Loppijärvellä ulkoilemassa kevättalven riehassa. Harmitti kun en mukaan päässyt, mutta ensi kerralla. Nämä ulkoilupäivät ovat hauskoja lisiä kokoomuksen muuhun toimintaan. Kiitos aktiiveille puuhaajille.

Kommentit