Lauantai, 22.05.2010

Blogi, lauantaina 22.05.2010

Eilen SDP:n johtaja Mikael Jungner haukkui varsin törkeällä tavalla sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän. Kuuntelin Ykkösaamua ihmeissäni. En voinut ymmärtää miten sivistynyt ihminen käyttäytyy tuollatavalla. Ehkä kyse ei ollutkaan tässä tapauksessa sivistyksestä vaan katkeruudesta. Kovin kritiikki nimenomaan kohdistui Hyssälän johtajuuteen, jota ei kuulemma kaikilla ole. Ehkä tässä älähti nyt se koira johon juuri kalikka kalahti. Juuri tästä syystähän Jungner joutui antamaan tilaa Ylessä ammattijohtajalle. Tarvittiin vahva osaaja ja johtaja.

Mutta tässä katkeruudenkin ilmapiirissä Jungnerin hyökkäys oli törkeä tai sitten lapsellinen. Ja niin kuin eilen totesin Kelan johtaja on yksi niistä harvoista tehtävistä joissa valinnan tekee yksin Tasavallan presidentti. Presidentti Halonen siis varmasti kävi läpi hakijat ja teki parhaan mahdollisen valinnan harkintansa ja pohdinnan kautta. Jos näin ei ollut niin voi kysyä, että miksi ei?

Olin myös hämmentynyt siitä miten Mikael Jungner edelleen liputti pimentoon jääneiden satojentuhansien AY-tukirahojen puolesta. Hänen mielestään tähän ei liity ”korostetusti” ongelmaa. Mutta joku ongelma siis kuitenkin? Jungner tosin kuvasi tätä työntekijöiltä puoluetaustasta välittämättä kerättyä ja ilman heidän ”lupaansa” vasemmistolle jaettua miljoonatukea ”sellaiseksi jaloksi rahaksi, jota on hyvä tavoitella”. Itse toivon, että tällaiset puolueista täysin ulkopuoliset jättituet nyt saadaan historiaan on sitten kyse yrityksestä tai ay-liikkeestä. Samanlaista rahaa. Onneksi uusi laki tuo tällaisiin jättitukiin nyt myös tulpan.

….

Tänään lauantaina meillä Kokoomuksen puoluehallitus ensi aamusta Espoossa ja sitten samassa paikassa Dipolissa, Otakaari 24:ssä puoluevaltuusto ja sen alussa avoin yleisötilaisuus kello 12.00 teemalla ”Vihreällä on ainakin viisi miljoonaa sävyä”. Keskustelijoina puheenjohtaja Jyrki Katainen, asuntoministeri Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Sari Sarkomaa. Olette kaikki lämpimästi tervetulleita keskustelemaan ympäristöfiksusta politiikasta ja toiminnasta. Mahdollisuuksia olla ympäristöfiksu ja osallistua talkoisiin on ainakin viisi miljoonaa.

…..

”Meillä epätäydellisilläkin on oikeus vihreyteen”

Tämä Jyrki Kataisen tämänpäiväinen lause kuvaa hyvin sitä mielipideilmastonmuutosta mitä maamme tarvitsee. On surullista ollut seurata miten Vihreä puolue on syyllistänyt kaikki ne jotka väistämättä tarvitsevat henkilöautoa. Joko julkisenliikenteen ulottumattomissa olevan työmatkan tai vaikkapa lasten jääkiekko tai jonkin muun harrastuksen takia. Ympäristöfiksu ajattelu lähtee siitä, että miksi emme me epätäydellisetkin – vihreille kelpaamattomat – voisi tehdä osuuttamme. Tämä järkivihreä ajattelu onkin ohjannut nykyisen hallituksen toimintaa. Olemme kokoomuksen johdolla uudistaneet autoilun verotuksen päästöperusteiseksi. Autoveron ja ajoneuvoveron olemme jo näin uudistaneet ja nyt vuoden vaihteessa voimaan tulee sitten uusi polttoaineverotus, jonka keskeisenä ajatuksena on myös luoda kannustimia siirtyä vähäpäästöisempiin ajoneuvoihin.

Olemme siirtäneet verotuksen painopistettä tietoisena arvovalintana työnteon verotuksesta kulutuksen verotukseen. Olemme halunneet siis ohjata myös ihmisiä itse tekemään. Jos ja kun henkilöauto on pinta-alaltaan laajassa Suomenmaassa usein välttämättömyys niin ei siitä pidä syyllistävää vaan pitää kannustaa hankkimaan mahdollisimman järkevä auto. Ei vihreän puolueen ”julkinenliikenne ja pyöräily” -ideologia valitettavasti toimi kuin heidän kanta-alueellaan Helsingissä. Tällainen syyllistävä linja on turhaa vastakkain asettelut. Sellaista, jossa itse koetaan olevan aitoja ympäristönsuojelijoita ja me muut olemme sitten epätäydellisiä ja meitä pitää syyllistään ympäristön tuhoamisesta. En usko, että tuollaisella linjalla maailma pelastuu.

Jyrki Katainen totesikin ”Vihreällä on ainakin viisi miljoonaa eri sävyä” -tapahtumassamme, että me haluamme kannustaa meitä ihan tavallisia ympäristöfiksuja suomalaisia tekemään ympäristön kannalta hyviä tekoja joka päivä.

Olen itse ehdottoman vahvasti uusiutuvan energian kannattaja. Me tarvitsemme valtavasti lisää uusiutuvaa energiaa. Mutta myös perusnergiaa, jotta hiilidioksidipäästöjä saadaan merkittävästi vähennettyä.

Espoon Dipolissa järjestetty avoin keskustelutilaisuus vihreydestä ja ympäristöfiksuudesta. Kataisen lisäksi äänessä tänään alustajina myös asuntoministeri tai pitäisikö sanoa maamme ilmastoministeri Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Sari Sarkomaa. Ja sitten alustusten jälkeen tottakai sali joka innolla keskusteluun lähtikin.

Espoossa järjestimme myös kevään puoluehallituksen missä esillä mm. tulevan puoluekokouksen asiat ja sitten yleisötilaisuuden jälkeen vielä puoluevaltuusto. Tällaisia avoimia puoluevaltuuston ja -hallituksen sekä kansalaisten välisiä keskustelutilaisuuksia pitää järjestää lisää. Uutta Suomessa ja toimivat.

….

Dipolista sitten lähdimme Ben Zyskowiczin kanssa Laakson ratsastuskentälle seuraamaan loppilaisen DTT:n eli Dressage Team Traversin järjestämään kouluratsastuskilpailua. Sää suosi ainakin vielä tätä tapahtumaa ja väkeä hienosti paikalla ja mukavaa oli sekin, että meidän hevosihmisten lisäksi myös koiraväelle oli omaa ohjelmaa. Emmi Autio ja Sir Carlos voittivat nuorten ratsastajien luokan ja Umeslä Kur Trophyn kokonaiskilpailun. Hieno tapahtuma ja väki Benkin hevosen 🙂

Nyt jo siis ilta ja Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivän sekä meidän epätäydellistenkin ympäristöfiksujen päivän kunniaksi päätin tehdä illalla jotain. On sanottu, että ”kun istutat omenapuun, et ole elänyt turhaan”. Myönnän, minä olen hurahtanut puihin. Tänään oma pieni arboretumini sai kynäjalavan ja saarnin. Nuo omenapuut ja kirsikat ja luumut jo upeassa, poikkeuksellisen runsaassa, kukassa. Ja myös omat suosikkini tuomet. Se tuoksu.

YK:n yleiskokous julisti vuonna 2000 tämän päivän, toukokuun 22. kansainväliseksi luonnon monimuotoisuuden päiväksi. Päivän tarkoituksena on nimenomaan lisätä meistä jokaisen tietoisuutta ja myös ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja olennaista on myös tehdä tutuksi ympäristönsuojelua, kestävää luonnon monimuotoisuuden hyödyntämistä ja hyötyjen tasapuolista jakoa. Siis sitä ympäristöfiksuutta. Maailma nimittäin muuttuu nopeammin kuin koskaan. Väestönkasvu ja lisääntyvä kulutus asettavat paineita ja lisäävät uhkia luonnon monimuotoisuudelle. Siksi meistä jokaista tarvitaan nyt – meitä epätäydellisiäkin.

Kommentit