Lauantai, 21.11.2009

Blogi, lauantaina 21.11.2009

Maamme poikkeuksellisen voimakas ja varhain aloitettu elvytys sai eilen erittäin kovan luokan kehuja, kun maamme eturivin ekonomistit pohtivat ja kommentoivat tehtyjä ratkaisuja. Palkansaajien Jakko Kiander, elinkeinoelämän Jussi Muston, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Sixten Korkman ja Suomen Pankin Antti Suvanto ovat ehdottomasti maamme arvostetuimpia talousasiantuntijoita ja he kaikki antoivat kehuja maamme toimille mm. veronkevennyksille, joita he kaikki pitivät tärkeä ja oleellisena osana elvytystä. Mutta he myös tehellisesti totesivat, että nämä eikä mitkään talouspoliittiset toimet eivät ole kokonaan pystuneet poistamaan ongelmia, jotka aiheutuvat maallemme maailmanlaajuisen kriisin myötä ja ovat erityisen vaikeat maamme vientivetoiselle taloudelle.

Suomen Pankin osastopäällikkö Antti Suvanto antaa hallitukselle tunnusta ”merkittävästä määrästä toimenpiteitä” ja vasemmisto-opposition kritisioimia veroalennuksia Suvanto ei missään tapauksessa pidä vääränä elvytyksenä viitaten mm. siihen, että erilaisten tutkimuksen myötä on syntynyt laaja yhteisymmärrys siitä, että korkea verotus vähentää työn tarjontaa.

Samlla linjalla on sitten myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman, joka kehuu myös tehtyjä ratkaisuja: ”Finanssipolitiikka on Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa ollut oikea-aikaista, oikeansuuntaista ja järkevää mittaluokkaa. Yleisarvioni on ilman muuta positiivinen”. Ja EK:n Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Jussi Mustonen totesi, että elvytyksestä osa on suunnattu ostovoimaa lisääviin verokevennyksiin ja osa rahoitusmarkkinoille valmiutena antaa esimerkiksi takuita, jotka ovat olleet tarpeellisia. Mustonen vertasi tilannetta 1990-luvun laman katukuvaan. Hän totesi, että nyt tehdyt veronkevennykset näkyvä katukuvassakin ja kuluttajien luottamus on palautunut ja rahaa myös käytetään. Mustonen vertasi, että ”1990-luvun laman aikana kaupungilla kävellessä näki, että maassa on todella jotain pielessä”.

Ja kiitoksiin ja kehuihin yhtyi myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander, joka antoi tunnusta nimenomaan verojen alennuksen oikea-aikaisesta ajoituksesta. Kiandet totesi Verkkouutisille, että ”veronalennukset ovat olleet varsin mittavia, ja siinä mielessä hallitus on onnistunut. Kritiikkiä Kiandet antaa kuntien tilanteesta. Kiander totesi, että osa elvytyksen tehosta on hukkunut siihen, että kunnilla ei ole riittävästi rahaa. Kuntien talousongelmiin Kianderin mukaan pitäisikin nyt suhtautua laman ongelmien vuoksi erittäin vakavasti.

Olen täysin samaa mieltä edellisten talouden asiantuntijoiden kanssa. Nyt on myös nimenomaan tärkeää pitää huoli, että kunnatkin selviävät tämän taantuman yli jonka julkisentalouden pahin aika on varmasti vielä edessä. Meidän tullee huolehtia, että kunnilla on rahaa kantaa vastuuta peruspalveluista ja myös siitä, että kunnilla on mahdollisuus tehdä investointeja juuri nyt. Sellaisia investointeja voidaan ja pitääkin jopa aikaistaan jotka ovat välttämättömiä ja joka tapauksessa edessä. Niillä on tässä vaiheessa erittäin tärkeä työllistävä vaikutus ja siksi tuon yhteispelin on syytä toimia kuntien ja valtion välillä hyvin. Tarvitaan riittävästi tukea investointeihin.

Aamun uutiset vetivät myös yhteen meille kansanedustajille tehdyn ydinvoimaselvityksen tuloksia. Turun Sanomien, Kalevan ja Väli-Suomen Sanomalehtine kysely vahvistaa käsitystä siitä, että eduskunnasta löytyy vahva enemmistö lisä ydinvoimalle. Yli puolet vastaajista ilmoitti kannattavansa rakentamista eli jo 135:kin kansanedustajan otoksella päästiin lähelle määräenemmistöä. 83 vastanneista ilmoitti kannattavansa lisärakentamista. Tästä puuttuu lisäksi mm. moni julkisesti lisärakentamista tukenut ministeri. Lisärakentamista vastusti 37 kansanedustajaa.

Mielenkiintoinen selvitys ja vahvistaa sitä käsitystä mikä minullakin ollut eduskunnasta. Valtaosa ymmärtää sen, että pelkällä säästämisellä ja tuulivoimalla emme yhtälöämme saa toimimaan emmekä varsinkaan niin, että mm. työvoimainen teollisuuteemme saisi jatkossa kilpailukykyiseen hintaan perusenergiaa. Olen siis tyytyväinen siihen, että lopulta vain noin pieni joukko on valmiita tekemään kaikkensa kalliin energian eteen. Sitä pelkkään tuulivoimaan ja uusiutuvaan energiaan tukeutuminen tarkoittaa. Ja toisaalta en ymmärrä sitäkään miksi meidän pitää tuoda energiaa ulkomailta. Nythän esimerkiksi tuomme yhden ydinvoimalan verran sähköä Venäjän ydinvoimaloista ja on varmasti parempi, että tuotamme tuon ainakin omissa laitoksissamme. Tarvitsemme myös uutta kapasiteettiä vanhentuvien ja käytöstä poistuvien laitosten korvaamiseen. Ja hieman myös lisää kapasiteettiä energiakulutuksen kasvun tyydyttämiseksi ja tässä esimerkiksi mukana omissa ajatuksissani se, että jatkossa autot tulevat liikkumaan sähköllä bensan ja dieselin sijaan ja silloin tarvitsemme lisää energiaa vaikka sähköautojen tehokkuushyödyn tiedämmekin.

Summasummarum siis itse kannatan juuri yhtä paljon uusiutuvaan energiaan panostamista kuin vihreätkin. Kannatan tuulivoimaa, haketta, pellettejä jne ja jo valjastettujen vesienkin energian hyödyntämistä paremmin. Lisäksi näen erittäin tärkeäksi, että uudistamme lainsäädäntöämme niin, että omakotirakentamisessakin erilaiset energiamuodot tulevat mahdollisiksi ja helpoiksi. Ei kaikkia taloja tarvitse ”pakottaa” kaukolämpöön vaan kannattaa kannustaa maalämpöön, aurinko- ja tuulienergian hyödyntämiseen, ilmalämpöön jne. Mutta ymmärrän senkin, että yhtälö ei näin yksin toimi ja siksi itse kannatan myös maltillista lisäydinvoiman rakentamista ja erityisesti venäläisen ydinsähkön korvaamista sillä. Tämä tarkoittaa siis aikaväliä tästä päivästä aina vuoteen 2050. Eli ei ydinvoimaloita ensi vuonna kukaan ole lisää rakentamassa.

Tänään tarkoitus mennä päivällä Vaahteramäen Ratsastuskoululle. Olenkin jälleen odottanut hevostelemaan pääsyä. Itseasiassa ensi viikolla hevosalan asiat laajemminkin esillä kun menemme Hennan Virkkusen kanssa tutustumaan Ypäjän Hevosopiston toimintaan ja koulutustarjontaan. Olemme Henna kanssa kumpikin ratsastajia ja hevosihmisiä ja näin pitkäaikainen yhteinen suunnitelmamme toteutuu ja tutustuminen tietenkin tapahtuu ratsain. Odotan jo tuota. Mutta viikonlopun työt ja puuhat nyt muutenkin edessä.

….

Aivan upea päivä takana. Ratsastustallille suunnistin jo aamupäivällä hyvissä ajoin, sillä tiesin, että tänään tallilla monta sellaista ratsastusystävää joita en pitkään aikaa olekaan nähnyt. Jouluisia pipareita matkaan ja vauhdikkaan estetreenitunnin jälkeen olikin kiva istua tallituvan tunnelmissa glögin ja pipareiden ja hyvien ystävien seurassa. Tuo uusi hevonen Sabrina alkaa nyt olla kyllä aikalailla mun juttu. Yhteistyö alkaa sujua – ei se vielä saumatonta ole – mutta kuitenkin ja sellainen tunne, että meistä voisi tulla pidempi aikaisetkin ystävät. Tänään siis estetreenejä joulun kisoja silmällä pitäen ja enteili ihan hyvää.

Viikolla jäi kommentoimatta täällä tuota erikoista kapinaa eduskunnan uudistuksia vastaan. Muutamat kansanedustajat nyt ovat ryhtyneet erikoiseen muutosvastarintaan ja julkisuuspeliin, kun hieman vanhoja, ei aina aivan tätä päivää olevia ja huonosti tätä päivää kestäviäkin tapoja ja toimintoja on ryhdytty uudistaamaan. Tuossa talossa on näköjään totuttu siihen, että talouden taantumat ja säästökuurit eivät sitä koskisi ja siellä kaikki voisi jatkua aina juuri ennallaan ja hieman vielä kermavaahdolla kuorruttaen vaikka samaan aikaan muuten joudutaan elämään tiukan euron aikaan. Itse annan täyden tuen tuolle ryhdikkäälle työlle mitä kansliatoimikunta on puhemies Sauli Niinistön johdolla tehnyt. Näyttää siltä, että osa puhemiehistöstäkin keräilisi mieluummin irtopisteitä ja politikoisi tällaisella asialla. Jokainen tehkööt tyylillään. Mutta tiedän todella hyvin jo kahden ja puolen vuoden edustajaurani jälkeen millaisia kermakakkuja talo pitää sisällään ja vielä herkkua jää jäljelle senkin jälkeen vaikka hieman suurimpia etuoikeuksia karsittaisiinkin. Itse siis annan Niinistön ja kansliatoimikunnan kovalle työlle täyden tukeni ja olen valmis uudistamaan kankeaa ja byrokraattista ja kallista taloa 2000-luvulle. Se tarkoittaa sitä, että kohtuuttomista eduista on päästävä eroon ja vähintäänkin kaikkia pitää olla valmiita niitä karimaan. Täysi tuki.

Kommentit