Lauantai, 19.03.2011

Blogi, lauantaina 19.03.2011

Tänään todellakin taas erilainen ja uudenlainen kampanjapäivä. Tai oikeastaan ilta. Päivä menee tutun kiertueen parissa. Tällä kertaa saan kaverikseni erinomaisen ehdokkaamme Lahdesta, kun matkaan Lounais-Hämeeseen kanssani suuntaan Sari Niinistö. Niistöjen kanssa olen aiemminkin kampanjoita tehnyt aina presidentinvaaleja myöten ja toivottavasti teen jatkossakin. Uskon niin. 

Mutta tänään Sari Niinistön kanssa päivä Lounais-Hämeeseen. Aamusta kuitenkin ensin kello 10 aamukahvitarjoilut Riihimäen Vaalikahvilalla ja sitten sieltä Forssaan jne. Tuossa viereisessä ilmoituksessa aikataulumme.

Mutta erilaisen ja ennennäkemättömän tästä päivästä tekee sen ilta. Viime vaaleistakin tutut Timo – Mukana Hämeen yössä -kiertueet palaavat ja tänään ohjelmassa Riihimäen MainStreetillä rankempaa menoa. Lavalle kiipeää Dece bändinsä Anger Cellin kanssa. Iltaan on vapaapääsy eli olette tervetulleita.

Kysymyksiä on tullut myös paljon liittyen mm. valtiomme talouteen. Julkisen talouden tasapainottamiseen. Otan sen käsittelyyn tänä aamuana. Otsikoin aiheen vaaliohjelmassani tällaisella otsikolla: 

 

”Tehtävä – ei mahdoton” – Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen

2010-luvun keskeisin tehtävä on hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen. 2000-luvun lama ajoi maamme tilaan, joka vaatii vastuullista ja rohkeaakin päätöksentekoa. Julkisen talouden kestävyysvaje tulee korjata. Se vaatii toimia kaikilla eri osa-alueilla. Vastuullisesti ja välittäen.
Julkisen talouden kestävyysvajetta ei korjata vain puheilla. Ei myöskään heittäytymällä pelkän talouskasvun pelastusrenkaaseen. Eikä myöskään vain tekemällä kosmeettisia toimenpiteitä oikeudenmukaisuuteen vedoten.

Julkisen talouden kestävyysvaje korjataan määrätietoisin toimenpitein. Tässä on kestävä ja vastuullinen viiden kohdan työkalupakkimme.

1) Työurien pidentäminen; me suomalaiset valmistumme opiskeluista työelämään varsin pitkän opiskelu-urakan jälkeen. Samaan aikaan me jaksamme työelämässä keskiarvona noin 60,4 vuoden ikään. Työurat jäävät siis syystä ja toisesta kohtuullisen lyhyiksi. Tässä on mahdollisuutemme kuroa julkisen taloudenkin vajetta kiinni. Vuosi lisää kumpaankin päähän työuraa niin olemme jo ison siivun kestävyysvajeesta kuroneet kiinni. Tämä tapahtuu opiskeluun pääsemistä helpottamalla ja nopeuttamalla ja täysipäiväisen opiskelumahdollisuuden turvaamisella. Toisessa päässä työuraa lisävuosi saadaan kiinnittämällä työn tekemiseen ja johtamiseen huomiota. Jaksamiseen, työssä viihtymiseen ja kannustavuuteen. Ajatus pitää olla kummassakin päässä työuraa; porkkanaa, ei keppiä.

2) Rakenteet; julkisen talouden rakenteita pitää uudistaa niin, että käytössä olevat verorahat ovat tehokkaimmassa mahdollisessa käytössä. Hallintoon hukatut varat ovat poissa itse palveluista. Palveluiden käytön estäviä hallinnollisia rajoja tulee edelleen poistaa niin, että esimerkiksi hoitoketju on yhtenäinen ja joustava perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Tai päivähoidossa ja koulupuolella palveluiden pitää olla joustavasti saavutettavissa esimerkiksi kuntarajoista välittämättä.

 

Kuntarakenneuudistuksesta aitoon palvelurakenneuudistukseen

Palveluiden laadukkaaseen ja tasapuoliseen tarjoamiseen tähtäävä kunta- ja palvelurakenneuudistus on lähinnä jäänyt kuntarakenneuudistukseksi. Paras- hanke ei ole uudistanut ja luonut kunnille juurikaan parempia edellytyksiä palveluiden tuottamiseen. On kuitenkin kiistaton tosiasia, että kaikki suomalaiset haluavat kotikunnaltaan hyviä palveluja. Tärkeintä ovat laatu, saatavuus ja joustavuus. Olen vakuuttunut, että aivan toissijaista on palveluiden näkökulmasta kunnan rajat ja byrokratia.

Palvelutarve tulee kasvamaan väestön ikääntyessä lähes kaikissa maamme kunnissa. Vaikutukset ovat jonkin verran erilaisia johtuen mm. maamme sisäisestä muuttoliikkeestä, yhdyskuntarakenteesta, mutta myös esimerkiksi maahanmuuttajien keskittymisestä.

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa tulee siirtyä aidosti palvelurakenteen uudistamiseen. Rajojen ja niiden poispyyhkimisen sijaan on tärkeintä, että kunnat ja alueet pystyvät toimimaan joustavasti yhdessä. Luontaisia toiminta-alueita ovat työssäkäyntialueet ja niiden sisällä palveluiden tulee olla kaikkien saavutettavissa.

Kuntaliitoksissa ei pidä edetä pakkoliitoksien kautta. Kuntaliitos on hyvä ja kannatettava toimintamalli vain silloin, kun kaikki osapuolet sen näin kokevat.

On tärkeä kuitenkin tunnustaa ja myöntää, että yhtenäinen palvelurakenne ei pysty syntymään ilman yhtenäistä hallintoa. Uutta väliportaan hallintoa ei pidä luoda enää lisää, vaan tavoitteena tulee olla toimintamalli, missä päätöksenteosta vastaavat suoraan kuntalaisten vaaleilla valitsemat luottamushenkilöt.

Kannatettavaa on myös työssäkäyntialueiden yhtenäinen maapolitiikka, joka ottaa huomioon koko alueen kehittymisen. Maapolitiikkaa tuleekin tehdä ennen muuta kokonaisuuden näkökulmasta niin, että se on toimiva myös kymmenien vuosien päästä ja tukee osaltaan myös peruspalveluiden laadukasta ja alueellista toteutumista. Maapolitiikka on myös ylivoimaisesti tehokkain keino vaikuttaa ilmastonmuutokseen sekä joukkoliikenteen myönteiseen kehittymiseen. Riittävä väestöpohja on ainoa tie luoda edellytykset toimivalle seutuliikenteelle.

 

3) Talouskasvun turvaaminen; hyvällä talouskasvulla julkisen talouden kestävyysvajeesta korjataan helpolla suuri osa. Se kuitenkin vaatii sitä, että talouskasvua on. Tämä vaatii oikeita ratkaisuja mm. verotuksessa. Työnteon ja työnteettämisen tulee olla aina kannattavaa ja verotuksen painopistettä on syytä siirtää työverotuksesta haitta- ja kulutusverojen suuntaan. Myös yritysverotuksen tulee olla tulevaisuudessakin sellainen, että se kannustaa yrittämään, työllistämään ja investoimaan Suomeen.

Miten hyvin näissä kolmessa ensimmäisessä talouden tervehdyttämistoimenpiteessä onnistumme, ratkaisee sen, miten paljon tarvitsemme työkalupakin kahta jäljellä olevaa tointa.

 

4) Veronkiristykset; julkisen talouden tasapainottaminen vaatii varmasti myös veronkiristyksiä. Veronkiristykset ovat järkevintä kohdentaa niin, että niillä on rahan keruu– filosofian lisäksi myös ennen muuta kulutusta ja ihmisten käyttäytymistä ohjaava vaikutus. Työnverotusta ei siis tule kiristää. Eikä työnteettämisestä Suomessa tehdä mahdotonta. Verotusta tulee siis jatkossakin ohjata työverotuksesta haitta- ja kulutusverojen suuntaan. Verotusta uudistettaessa on syytä muistaa verotuksen oikeudenmukaisuus-periaate, mutta sen nimissä ei pidä tehdä ratkaisuja jotka esimerkiksi luovat maahan työn sijaan työttömyyttä tai vievät yrityksiltä kasvumahdollisuudet ja työntekijöiltä työpaikat.

5) Leikkaukset ja menokuri; tarvitsemme varmasti jatkossa tiukkaa menokuria, mutta myös leikkauksia. Mahdollisia leikkauksia ei pidä tehdä niin että ne koskettavat kaikista heikoissa asemassa olevia suomalaisia. Noin 50 miljardin euron valtion budjetista löytyy varmasti paljon ”rönsyjä” joista järkevästi pohtimalla on löydettävissä reilustikin säästövaraa. Ohjenuorana pitää olla se, että jokaisen suomalaisen on mahdollista pärjätä tämänkin jälkeen Suomessa. Myös koulutus ja korkea osaaminen tulee rajata tällaisten mahdollisesti edessä olevien säästötoimenpiteiden ulkopuolelle. Panostukset osaamiseen ovat panostuksia huomisen menestymiseen.

 

Alkavan hallituskauden 2011-2014 keskeisin tehtävä on siis tässä. Tämä on tehtävämme – vaikea, mutta ei mahdoton. Tehtävän tulee näkyä kaikessa muussa päätöksenteossa ja olla ohjenuorana kohti hyvinvointiyhteiskunnan pelastamista. Kohti parempaa.

….

Koko vaaliohjelmani löytyy täältä. Se käsittelee laajasti koko elämänkirjon ja paljon isoja ja pieniä asioita. Kurkatkaapa: Timo Heinonen: Tulevaisuuden Linjat.

….

Mutta nyt Hämeen Sanomat ja Aamuposti. Ulkona sataa ulta. Tässä tulee aivan viime eduskuntavaalit mieleen kun kampanjaa tehtii kuukautta aiemmin. Silloin tosin monta kertaa yli 30 asteen pakkanen. Yhdenkin kerran Lahden torilla kauheassa paukkupakkasessa. Vartti torilla ja vartti sisällä -tahtiin. Se kannatti ja nyt jo hymyilyttääkin. Mutta tänään siis Lounais-Hämeen kiertuepäivää. Jälleen kerran.

….

 

Kello 20.51 ja mukava kolme tuntia kotona. Päivä siis tänään lahtelaisen ehdokkaamme Sari Niinistön kanssa ensin Riihimäellä ja sitten tuhti päivä Lounais-Hämeessä. Väkeä mukavasti liikkeellä heti aamusta ja erityisesti Forssan Kahvila Pikku-Antti oli täynnä ja hyvin oli väkeä myös Jokioisten Kokoomuksen teltalla S-Marketilla. Marja-Leena Puntila oli joukkoineen laittanut pystyyn yllätyskahvit ja juttua piisasi. Lounais-Hämeestä tänään aivan superhyvä palaute. Näyttää siltä, että aika moni on nyt valinnut uudessa tilanteessa minut ehdokkaakseen ja sehän sopii hyvin. Mielelläni olen käytettävissä 🙂 Tänäänkin esitteitä otettiin jakoon niin Forssaan, Jokioisille kuin Ypäjällekin. Ja Tammelasta myös isompi joukko ilmoittautui mukaan talkoisiin. Kuvat kertokoon kuitenkin enempi tästä päivästä.

Huolestuneena olen koko päivän seurannut Libyan ja edelleen Japaninkin tilannetta. Toivotaan, että molemmissa tilanne saadaan rauhoittumaan. Erilaiset kriisit, mutta todella huolestuttavat molemmat. Pitkittyä ei Libyan kriisi saa ja toivottavasti ei pahin pelkoni toteudu.

Hyviäkin uutisia päivään mahtui Lounais-Hämeen kiertuepäivänkin lisäksi. Iltalehti nosti upeasti esille Riihimäen aktiivisuuden kouluasioissa. Olen Riihimäen koulutoimen ja koulutoimenjohtaja Esa Santakallion kanssa tehnyt paljon yhteistyötä ja tänään kaupunki sai ansaitsemaansa kiitos ja huomiota lehdessäkin. Nettijuttuun tästä.

Mutta nyt hevimpään vaali-iltaan. Eli tänään Riksun MainStreetissä Anger Cell Mukana Hämeen yössä -kiertueellani. Nähdään siellä jos rankempi musiikki uppoaa. Ja huomenna sitten Tuhatkunnan Talvikorkeakouluun puhumaan aamusta ja päivällä minun ja Hausjärven Kokoomuksen järjestämä Talvitapahtuma Hausjärvellä kello 12-15. Tuunaa pulkkasi ja tule mukaan koko perheen voimalla! Upeat palkinto parhaalle pulkalle.

Kello jo kohta kaksi ja aika laittaa pitkälleen. Neljän vuoden takainen ”Mukana Hämeen yössä” -kiertue sai tänään jatkoa ja menestys oli taattu. Mika Dece Harri toi lavalle Anger Cell -bändinsä ja menoa ei voinut hillitä mikään. Paljon tuttuja ja paljon uusia. Ja se yleisin palaute oli, että ei tällaistäkään kukaan kansanedustaja ole koskaan tätä ennen tehnyt. No mene ja tiedä, mutta mehän tehtiin. Kiitokset Anger Cellin jätkille ja kaikille mukana olleille. Erilainen tapa tehdä. Aaargh 🙂

 

 

Kommentit