Lauantai, 16.09.2006

Blogi, sunnuntaina 17.09.2006

Puolueemme julkisti oman varjo talousarvionsa ensi vuodelle loppu viikosta. Kommenttejani siitä on jo odotettu ja tässä ne tulevat. Tämä oli niin laaja asia, että sen tutustuminen vaati aikaa ja mietintään, mutta nyt…

Puolueemme nosti selkeänä kärkenä esille sen, että tehottomia työllistämisvaroja tulisi nyt suunnata uudelleen ja erityisesti lapsiperheiden ja senioreiden hyväksi sekä suomalaisen osaamisen vahvistamiseksi. Esityksessä kritisoidaan erityisesti sitä, että nykyisen hallituksen politiikka ei edistä riittämiin talouskasvua ja aiemmin ja nykyisin vahvaa suomalaista osaamista.

Näihin haasteisiin vastatakseen puolueemme olisi valmis lisäämään yliopistojen toimintamenoja 50 miljoonaa euroa. Tämä summa riittäis myös opetuksen kehittämiseen. Ehkä kuitenkin tärkein on lisäsatsaus opetuksen perustaan eli peruskouluihin. Peruskouluille riittäisi rahaa enemmän 21 miljoonaa euroa. Tämän summa on säästynyt ikäluokkien pienenemisestä ja se pitäisi käyttää perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen.

Tässä ollaan minusta ongelmien ratkaisun lähteellä. Aiemmin olen kritisoinut nykyisen opetusministerin mielestäni tietynlaista temppupolitiikkaa. Kouluille luodaan erilaisia ohjelmia, velvoitetaan tekemään suunnitelmia ja päivittämään niitä jatkuvasti. Erilaisia kampanjoita ja hankkeita laitetaan pystyyn ja yleensä vielä aikalailla raflaavista aiheista, kuten viimeksi koulukiusaamisesta ja kouluviihtyvyydestä. Toisaalta hyvä niinkin, mutta miksi ei puututa ongleman peruslähtökohtaan. Kaikki lähtee liian suurista opetusryhmistä. Kun opetusryhmien kokoa pystytään pienentämään niin opettajien – alansa ammattilaisten – aika oppilasta kohden kasvaa jne. Ymmärrät varmasti mitä tarkoitan. Tehdään Kalliomäki ensin tämä ja sitten muuta. Puolueemme avaus siis juuri niin kuin olen puhunut. Hyvä!

Toinen mielestäni onnistunut avaus on vanhempainvapaiden kehittäminen. Kokoomuksen mallissa äitiyspäivärahaa nostettaisiin ensimmäisen 72 päivän ajalta 100 prosenttiin, samoin kuin työnantajien saama korvaus. Näin vanhemmuuden kustannukset jakautuisivat tasaisemmin. Uudistus maksaisi 70 miljoonaa euroa.

Vanhasen hallitus esittää 25 miljoonan euron leikkausta kansallisen terveysprojektin rahoista, jotka se on luvannut kunnille. Meidän mielestä hallituksen olisi peruuttava esityksensä. Lapsilisät pitäisi samalla sitoa indeksiin.

Kansaneläkkeen saajille puolueemme olisi valmis korottamaan erityishoitotukea 15 eurolla kuussa. Huonoimmassa kunnossa oleville eläkkeensaajille hoitotukea, korotettua hoitotukea ja erityishoitotukea olisi kutakin nostettava 20 eurolla kuussa. Tämän lisätuen kustannusvaikutus olisi 40 miljoonaa euroa.

Varsin erikoista toimintaa löytyy työministeriöstä. Tarja Filatovin toimia on arvosteltu, mutta jälleen hallitus esittää 10,2 miljoonaa lisäeuroa työllistämiseen. No mikä esityksestä tekee kummallisen on se, että viime vuoden määrärahastakin jäi käyttämättä 35 miljoonaa euroa. Nykyinen työministeriö ei siis osaa kohdistaa rahoja oikein ja tehokkaasti. Puolueemme siirtäisikin noin 122 miljoonaa euroa tempputyöllistämisestä kotitalousvähennyksen laajentamiseen, työpajatoiminnan vakinaistamiseen ja oppisopimuskoulutuksen lisäämiseen ja laadun parantamiseen. Näin saataisiin syrjäytyneitä nuoria aktivoitumaan työelämään. Tässä minusta juuri oikeita toimenpiteitä temppujen sijaan.

Mitä sitten tulee muuttoavustuksiin. Työvoiman liikkuvuutta puolueemme olisi valmis myös parantamaan, mutta mallimme lähtee kannustavuudesta. Mallissa kahdella paikkakunnalla työn vuoksi asuvalle myönnettäisiin uusi 3000 euron vähennys tuloverotuksessa. Tämä maksaisi noin 10 miljoonaa euroa. Oppisopimuksena suoritettavan ammatillisen lisäkoulutuksen yksikköhinnan valtionosuutta pitäisi nostaa 4000 euroon, minkä kustannusvaikutus olisi 21,6 miljoonaa euroa. T

Puolueemme esittää viinaveroon ja tupakkaveroon tarkennuksia rahoituksen varmistamiseksi. Lisäksi Valtiovarainministeriö on puolueemme talousasiantuntijoiden mukaan järjestelmällisesti alibudjetoinut arvonlisäveron kertymän. Oikealla arviotarkkuudella kertymä olisi ensi vuonna noin 190 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän. Tämä siis auttaisi osaltaan rahoittamaan vaihtoehtobudjetissa esitettyjä parannuksia.

Täytyy sanoa vaikka omaa kehunkin, että hyviä päänavauksia puolueemme johdolta. Verotarkennukset vaativat minusta vielä selvityksiä. Tilannetta tulisi tarkastella laajemmalla alueella eli huomioida Pohjoismaat ja myös Baltia. Hätiköity korjausliike esimerkiksi viinaverossa voisi aiheuttaa toisenlaisia ongelmia. Mutta selvityksiä varmasti on aiheellista tehdä.

Yksi asia minkä itse haluaisin vielä nostaa vahvasti esille on terveydenhuoltopalvelut. Lääkäripula on akuutti. Vaikka määrärahoja lääkäreihin olisi niin työntekijöitä ei löydy ja muu hoitohenkilökunta tekee työtään sietorajoilla ja usein sen ylittäen. Nyt olisi tärkeää ottaa tämäkin asia vakavasti. Kunnilla ei enää ole mahdollisuuksia vastata haasteeseen vaan tarvitaan valtion toimia. Hoitotakuu ei toteudu!

Tässä siis muutamia ajatuksiani ja selvitystä tuosta puolueemme varjobudjetista ensi vuodelle. Toivotaan, että esitykset kelpaavat. Asioista olisi syytä keskustella myös silloin kun esitykset tulevat hallituksen ulkopuolelta. Ainakin itse olen oppinut sen, että hyviä esityksiä ei pidä torpata vain sen takia, että esittäjä on väärä. Näinkin valitettavan usein tapahtuu – Eero hyvä 🙂

Tänään Lopella vietetään Keskustan Suomessa toimimisen 100-vuotisjuhlaa. Paikalla on mm. uusi keskustan puoluesihteeri ja minäkin sain kutsun. Mielenkiintoista mennä mukaan. Aamusta kuitenkin ajattelin mennä ensin hieman uudelle kodille siivoustöihin.

Tänään puheenaiheina Ruotsin parlamenttivaalit ja talousasiatkin vahvasti. Pohjalaisessa Sauli Niinistö ottaa vahvasti kantaa uutisten mukaan Vanhasen hallituksen talouspolitiikkaan ja toteaa, että Suomi on nykyisen hallituksen aikana ollut mallioppilas vain siinä, miten taloutta hoidetaan hyvinä aikoina väärin.

Lehdessä Niinistö ripittää hallitusta kovin sanoin todeten: ”Pääministeri on todennut, että Suomi on talouspolitiikassa Euroopan mallioppilas. Suomi on Vanhasen hallituksen aikana ollut mallioppilas korkeintaan siinä, kuinka taloutta hoidetaan hyvinä aikoina väärin.”

Niinistön kokemuksella julkistaloutta pitäisi nyt tasapainottaa, mutta suunta näyttää olevan täysin päinvastainen. Niinistön mukaan hallitus hyrisee ja suitsuttaa Suomen olevan julkistalouden tilaa mittaavissa vertailuissa huipulla, vaikka julkistalouden tasapaino Suomessa on heikentynyt ja kenties nopeinta vauhtia koko Euroopassa. Alaspäin mennään tahtia, jota ei voida jatkaa pitkään.

Sauli Niinistön osaamista maassamme siis tarvittaisiin ehdottomasto. Tapasin yhden Uudenmaan kansanedustajaehdokkaan ja puhuimme tulevista vaaleista. Hän sanoi, että lista on valmis, mutta lisäsi, että jos Niinistö lähtee niin… Kysyin sitten kuka väistyy tai antaa tilaa? Tähän asioista hyvin perillä oleva ehdokas ei antanut selkeää vastausta, mutta antoi ymmärtää, että tilanteen varalle on suunnitelma. Itse uskon edelleen ja toivon edelleen, että Sauli Niinistö lähtisi ehdokaaksi ensi maaliskuun eduskuntavaaleihin. Hänen talousosaamiselle ja kokemukselle olisi kiistattomasti käyttöä seuraavassa hallituksessa. Itse toivoin alkuviikosta Jyrki Kataiselta aktiivisuutta asiassa ja kuin tilauksesta puheenjohtajamme ottikin kantaa Niinistön ehdokkuteen ja kertoi tehneensä parhaansa. Itse en vielä antaisi periksi ja uskon ja minulla on sellainen olo, että Niinistö on ehdokkaana maalisvaaleissa.

Tänää Ruotsissa valitaan uusi parlamentti ja siellä suunta näyttää oikealta. Porvaripuolueet on voittamassa vaalit ja demari pääministerin Göran Perssonin uralle annetaan piste. Hyvää alkusoittoa muutokselle Pohjoismaissa ja se muutos jatkuu ensi maaliskuussa Suomessa.

Sitten arkipäivään vaikka pyhä onkin. Aamun aloitin kylpyhuoneen pesulla ja nyt lähdemme Sadun kanssa siivoamaan uutta kotiamme rakennusrojuista. Tänään valetaan kylpyhuoneen korotettu lattia ja ensi viikolla koti saa uudet keittiökaapit. Siitä se…

….

Kello 13.40 ja nyt koti siivottu. Äitini tuli auttamaan ja urakka etenikin kivasti. Pölyä ja sellaista tulee varmasti vielä monta kertaa lisää, mutta nyt yksi kerros pois pyyhitty. Mökille ajaessani hain onnittelukukat Lopen keskustalle ja nyt tummaa pukua päälle ja juhlaan.

Lopen keskusta oli järjestänyt erittäin tyylikkään ja kauniin juhlan Loppisaliin. Esiintyjät olivat juuri oikein loppilaisia maankuulu naiskuoro Timotei, Lopen Mieslaulajat ja upeat kappaleet esittänyt Lopen Puhalliorkesteri. Paikallisuus sopi tähän tilaisuuteen hyvin.

Oli mukava mennä tilaisuuteen. Ensin muutamat pitkänlinjan keskustalaiset kyselivät, että ”Onko se Heinonen nyt puoluetta vaihtanut kun tänne eksyi?” Pyysivät vielä samaan pöytää ja siinä maailmaa ehdittiin parantaakin kivasti ennen juhlan alkua. Ainakin tässä ryhmässä oli aitoa halua keskustan ja kokoomuksen yhteistyölle. Miehet harmittelivat Niinistön tiukkaa tappiota viime talven presidentinvaaleissa.

No juhlassa oli sitten valitettavasti täysin toinen ääni kellossa. Palataan siihen kohta. Istuin kunnanjohtajamme kanssa salin toisella penkkirivillä ja edessämme istui Keskustan Hämeen piirin toiminnanjohtaja. Mies kääntyi ja tervehti ja totesi, että ”Emme ole useinkaan tavanneet, mutta olen minä sinun kotisivuillasi käynnyt”. Tuntuipa erikoiselta. Keskustan Hämeen ykköstoimihenkilö on käynyt eduskuntavaalien ensi kertalaisen Timo Heinosen kotisivuilla. Mitäs se sitten oikein kertookaan???

No sitten tuohon ihmetyksen aiheeseen. Juhlapuhujana oli keskustan tuore puolusihteeri Jarmo Korhonen. Mies aloitti puheensa asiallisesti. Kehui Lopen järjestelyt ja Hämeen toimijat, mutta sitten mies ajautui kyllä pahasti harhateille. Keskittyi juhlapuheessaan parjaamaan Sauli Niinistöä. Ehkä se tupaillassa olisi ollut paikallaa, mutta tällaisessa tilaisuudessa ja vielä ontuvi argumentein. Ihmettelin.

No ihmetystä aiheutti kyllä Korhosen eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan liittyvätkin kommentit. Ei näytä Korhosella olevan minkäänlaisia haluja keskustan ja kokoomuksen yhteistyölle?? Jouduinkin juhlan jälkeen kommentoimaan miehelle puhetta ja toivomaan, että puoluesihteeri nyt aidosti pitäisi esillä myös keskustan ja kokoomuksen hallitusvaihtoehtoa maassa missä vasemmiston kannatus on noin 30 prosenttia ja keskusta-oikeiston 60 prosenttia. Mallia täytyisi ottaa Ruotsista.

No kolmas todella hämmästyttävä aihe puheessa oli Korhosen tapa vierittää vastuu opiskelijoista ja eläkkeistä muiden niskaan. On se nyt kummallista, että pari viikkoa budjetin nippuun lyömisen jälkeen Korhonen on jo unohtanut, että oma puolue Matti Vanhasen johdolla unohti opiskelijat ja eläkeläiset omassa ensi vuoden budjetissaan. En ymmärrä, että nyt mies nostaa aiheen vaaliteemaksi – aiheen minkä puolue olisi halutessaan voinut korjata jo nyt budjettiriihessä, missä se olisi ollut taloudellisestikin mahdollista. Käsitykseni mukaan Vanhanen ei asiaa halunnut korjata – ei kumpaakaan – vain Tanja Saarelalla oli halua korjata edes opiskelijoiden tilannetta.

No jos nyt keskustan mieli on muuttunut Korhosen sanojen suuntaan niin uskon, että asiat voidaan vielä korjata eduskunnassa. Kun keskustalta löytyisi nyt aitoa halua korjata eläkeläisten ja opiskelijoiden tilannetta niin olen varma, että tukea löytyy oppositiosta riittämiin asian hoitamiseksi. Korhonen – se taitaa olla kuitenkin siitä omasta halusta nyt kiinni.

Erittäin heikko esitys Korhoselta. Puhetta tuli taukoamatta, mutta ilman sen suurempaa mietintään. Valitettavasti.

Juhlan jälkeen kävin nopeasti vaihtamassa vielä työvaatteet päälle. Kannoimme kavereiden kanssa keittiökaapit uuteen kotiimme ja nyt jo mökillä ja eilisen SRC-tv-ohjelman käsikirjoituksen kimpussa.

Työt valmiit ja aika uutisten ja sitten nukkumaan. Huomenna kunnanhallituspäivä. Päivällä eduskuntavaalikampanjani talousryhmä käynnistää työnsä ja itse teen päivällä vain muutamia kampanjatöitä. Illanaikana tänään saamme vielä jännittää minkälaisen askeleen ja mihin suuntaa Ruotsi ottaa. Ruotsalaiset kävivät vaaliuurnilla tänään. Viimeisimmän mielipidetiedustelun mukaan pitkään vallassa olleet sosialidemokraatit olisivat häviämässä vaalit ja neljän porvaripuolueen allianssi olisi saamassa enemmistön Ruotsin valtiopäiville. Tämä tietäisi sitä, että pääministeriksi nousisi lahjakas kokoomuslainen Fredrik Reinfeld. Tämä tulos tekisi varmasti hyvää myös maidemme suhteille. Perssonin ja Lipposen aikana tilanne hieman jumittui. Perssonin on ainakin julkisuudessa kerrottu olleen kateellinen Lipposelle ja kilpailutilanne olisi vaikeuttanut maittemme suhteita. Mene ja tiedä.

Kommentit