Lauantai, 15.12.2007

Blogi, lauantaina 15.12.2007

Eilen saimme vahvistuksen, että Heikki Kovalainen ajaa ensi kaudella McLarenilla. Ajatukseni ja puheeni osuivat nappiin ja toivotaan, että nyt myös se haave, jonka jo tämän kauden alla sanoin. Uskoin, että kaudella 2007 näemme jo kaksoisvoiton suomalaisittain. Kovalaisesta se ei tänäkään vuonna jäänyt kiinni ja eikä jää ensi vuonnakaan eikä Räikkösestä. Joten nyt on sen aika. Kovalainen on tuttu kartingajoiltaan ja aina ollut kuljettajana sellainen jota on ollut ilo ihailla. Uskon, että hänelläkin edessään upea menestys vielä F1:ssäkin.

Viikolla sain osallistua mielenkiintoiseen ruokapöytäkeskusteluun. Hieman Itsenäisyyspäivän tunnelmissa ja Tuntemattoman Sotilaan tunnelmissa. Yksi seurueestamme vertasi Kimi Räikköstä veteraanisukupolveen. Kysyi tai pohti… miettikääpä jos hän olisi syntynyt 20-luvulla. Millaisen kylmähermoisen puolustajan maamme olisi saanut hänestä tiukassa paikassa. Määttä ainesta. Upea vertaus – kunnianosoitus kummallekin osapuolelle.

Aamulla uutiset kertoivat viikon yhdestä kuumasta eduskuntakeskustelun aiheestakin. MTV3:sen uutisten mukaan suurin osa maamme asukkaista uskoo, ettei valtion budjettirahoitukseen siirtyminen heikentäisi Ylen riippumattomuutta. Jopa 65 prosenttia olisi valmiita luopumaan tv-lupamaksusta ja vain 23 prosenttia säilyttäisi tv-lupamaksut. Tiedot ovat peräisin Aamulehden Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Tämä ei aivan näin yksiselitteinen asia ole. Suoraan budjettirahoitukseen siirtyminen voisi olla haastava puolueettomuuden kannalta. Toki siitä voi nytkin keskustella onko Yle sitä. Mutta tämä yksi tärkeä näkökulma joka tulee selvittää ja keskustella jos tämän suuntaiseen kansantahtoon halutaan mennä. Itse olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että järjestelmä vaatii uudistamista yleisemmällä tasolla. Näistä näkemyksistäni puhuinkin viikolla eduskunnassa ja kirjoitin myös täällä. Olen vakuuttunut, että keskustelu jatkuu.

Tänään Vaahteramäen Ratsutallin päivä eli kauden viimeinen estekilpailu. Nyt aamusta Lopen torille Kirkonkylän koulun joulutorille ja sitten ratsutallia kohden.

Suurella mielenkiinnolla ja hämmennyksellä luin tänään Aamupostista uutista koskien Riihimäen kaupungin päätöstä myydä Allinna. Lehdessä kerrottiin, että asia ei vielä ole loppuunkäsitelty ja lehden mukaan valtuuston tekemä päätös olisi syntynyt väärässä järjestyksessä. Kyse siis siitä, että asialla ei ollut hallituksen käsittelyä pohjalla ja asia nousi esille valtuuston kokouksessa. Tämä linja loisi minusta täydellisesti uuden käytäntötavan maahamme. Esimerkiksi meillä Lopella esitettiin valtuustossa Länsi-Lopen koulun perustamista. Jos Riihimäen linja nyt otetaan käyttöön niin tällaisia esityksiä ei enää valtuustossa voisi tulla. Ei myöskään uusia virkoja tai muutakaan. Tällä ratkaisulla valtuuston korkein päätäntävalta siirtyisi kohtalokkaalla tavalla hallitukselle.

Ymmärrän hyvin peruskysymyksen. Kysymys siis siitä, että valtuusto ei voi ottaa käsittelyynsä asioita kuin poikkeustapauksissa ilman hallituksen käsittelyä ja esittelyä. Eli asiat aina tulevat valtuustoon hallituksen kautta. Mutta budjetti, talousarviokäsittely, on minusta oma lukunsa. Se on iso kokonaisuus jossa linjataan kunnan tulevaisuutta ja siinä on mahdollista valtuuston tehdä myös ratkaisuja joilla ei ole hallituksen käsittelyhistoriaa muuten kuin budjettina yleisesti. Olen ehdottomasti tätä mieltä ja mielenkiinnolla jään seuraamaan mitä Riihimäellä päätetään. Asialla on merkittävät vaikutukset ottamatta kantaa siihen onko Allinnan myyminen järkevää tai ei. Minusta voi yhtähyvin kysyä eikö kaikki muutkin muutosesitykset näin ollen ole syntynyt väärässä järjestyksessä??

Itse olen valtuustonpuheenjohtajana näitä asioita selvittänyt ja ainakin niissä kysymyksissä Kuntaliiton lakimiehet ovat varsin yksiselitteisesti antaneet sen vastauksen, että valtuusto käyttää ylintä päätöksentekovaltaa. Kyse esimerkiksi joskus ollut valtuustoaloitteesta jonka vastaus ei ole valtuustoa miellyttänyt. Hallituksen esitys siis ei ole ollut riittävä tai oikean suuntainen. Tällaisessa tilanteessa jotkut ovat väittäneet, että valtuusto voisi vain hyväksyä tai hylätä tai lähettää aloitteen uudelleen valmisteluun. On kuitenkin niin, että valtuusto voi myös tehdä päätöksen – oman päätöksen asiasta. Se on valtuuston oikeus ja valta. Ja pitää olla tulevaisuudessakin kuntalaisten valitsemana korkeimpana päätöksentekoelimenä. Hallitustahan ei valitse kuntalaiset. Sekin on tärkeää muistaa.

Hevostelupäivä näin takana. Voi, että miten minulle tärkeäksi paikaksi tullut tuo ratsutalli ja sen väki. Sellaista hoitoa, mitä kiireen keskellä itsekukin tarvitsee. Suosittelen, vaikka et koskaan hevosen selässä vielä olisi ollutkaan. Harrastuksista jaloin ja tällainenkin voi nauttia siitä. Tänään siis kisasimme kauden viimeisen kilpailun. Christmas Tree Challenge päättää aina Vaahteramäen Ratsutallin vuoden ja tänään perinteisen jouluglögin ja pipareiden voimalla terästetty päivä keräsi jälleen katsomot täyteen. Oli kisaajia, ratsastajia, vanhempia ja ystäviä, tallin naapureita ja muita kumppaneita ja tunnelma mainio. Tallinväki Thelma, Okku, Minna ja Jari esittivät jälleen väliaikaohjelmaa ja mestaruuksista kisattiin kahdessa luokassa junnuissa ja sennuissa.

Ai miten kävi? Nii no… Krista ratsasti kisan alkupuoliskolla nappisuorituksen ja Grönholmin Saija veti vielä tiet oikosiksi ja otti selvän piikkipaikan. Niin mitäs muuta oli tehtävissä kuin iskeä ja pelata upporikasta ja rutiköyhää. Otin tietoisen riskin. Pieni virhe ratsastajalta lähestyttäessä uusinnan kakkosestettä. Liian kovaa. Yli kuitenkin, mutta vauhti kostautui seuraavassa jossa hain sitten voittotietä uusinnan esteelle kolme. Päinhän sen meni ahtaassa raossa ja uusinta hylkyyn ja Heinonen pihalle 🙂 Saijalle voitto – toinen jo peräkanaan Joulupuukisassa ja upea nousu Tallin Vuoden Trophyssa kakkoseksi. Koulupuolella loistaneelle Kempin Katriinalle riitti estekisasta perusvarma ratsastus koko kauden voittoon. Katriinalle historian ensimmäisen kerran jaettu Trophy – Vuoden Ratsastaja -palkinto. Ansaitsi ehdottomasti, mutta ensi vuonna uskon, että kisa vieläkin kovempaa. Paulat, Heini ja kumppanit iskevät varmasti ja lupaan minäkin jälleen pikkuaskeleen eteenpäin urallani ottaa. Kiitos Vaahteramäen tallin väelle upeasta kisasta ja hienosta hermolepovuodesta. Jatkan.

Kommentit