Lauantai, 15.01.2011

Blogi, lauantaina 15.01.2011

Tänään edessä upea rallikilpailu. Ensimmäistä kertaa istun uuteen Super2000-luokan ralliautoon. Eli käytännössä samanlaiseen autoon kuin millä nyt MM-sarjaa ajetaan. Meillä ei turboa, mutta toisaalta kaksilitrainen kone MM-sarjan 1,6 sijaan. Kyyti siis tulee olemaan hurjaa.

37. Riihimäki Ralli starttaa tänään kello 12 Riihimäen Raviradalta. Me matkaan noin 2,5 tunnin päästä tästä eli numerolla 151 Ari Laivolan kanssa.

Vaikka kilpailu onkin siis virallisesti Historic Rally Trophyn –sarjan avaus niin meillä Arskan kanssa täysiverinen uusinta uutta oleva ralliauto ja kilpailu testikilpailu silmällä pitäen Ruotsin MM-rallia. Kotikilpailu antaa hyvät mahdollisuudet testata auton toimivuus. Peugeot on nyt käynyt läpi täyden koneremontin ja se on päivitetty jälleen tälle vuodelle. Ari ajaa siis tällä kaudella yksittäisiä ralleja Suomessa ja rallin MM-sarjassa.

Moottoriurheilua en siis ole siis unohtanut ja sydän sykkii edelleenkin tiukasti urheilun hyväksi ja myös alkanut vuosi on minulla täynnä moottoriurheilua niin tv:ssä, selostajana kuin kilpailuja seuraten penkoilla. Usein olen joutunut myös vastaamaan kysymykseen miten eduskunnassa pystyy hoitamaan esimerkiksi moottoriurheilun asiaa ja myös siihen miten moottoriurheilu ja ilmastonmuutos -keskustelu sopivat yhteen. Voi kertoa, että vastaaminen on ollut helppoa.

Itseasiassa lähes kaikki siviililiikenteen turva- ja myös ympäristöjutut on kehitetty juuri moottoriurheilussa. Näin on kehittyneimpien dieselmoottoreiden kohdalla kuin myös turvavöistä aina lukkiutumattomiin jarruihin ja luistonestoon ja myös ympäristöinnovaatioihin. Moottoriurheilu on siis tärkeä kehityskenttä yhä turvallisemmalle ja vastuullisemmalle siviililiikenteelle.

Toisaalta ihan sellaisia suoria ”moottoriurheilulakeja” ei eduskunnassa luonnollisestikaan ole ollut, mutta moneen lakiin sisältyy aina vivahteita jotka toteutuessaan voivat olla kohtalokkaitakin yhteiselle harrastuksellemme.

Yksi hyvä esimerkki oli autojen rekisteröinticase. Alkuun näytti pitkään, että malli uhkaa jokkista ja rallisprintiä ja autoharrastajia. Pidin asiaa esillä ja sitten löytyi ratkaisu jossa auton saa nyt kätevästi tekstiviestillä pois vakuutuksesta eikä suunniteltua romutustodistusta heti vaadita. Toinen esimerkki missä ennen kansanedustajaksi tulemistani olisi tarvittu valvontaa oli järjestyksenvalvonnan uudistaminen. Nyt on aivan kohtuutonta, että rallin erikoiskokeille vaaditaan järjetön määrä järjestysmiehiä. Se tarkoittaa tuhansien eurojen lisälaskua kilpailujärjestäville UA:lle. Asia pitää nyt nostaa esille kun muutaman vuoden voimassa olleen lain toimivuutta tarkastellaan laajemminkin.

Mutta tärkeää on muistaa, että myötäelämisen taito ratkaisee nyt motorsportin tulevaisuuden.

Moottoriurheilu elää nimittäin alati kasvavien paineiden alla maailmalla ja niin myös Suomessakin. Greenmotorsport on vahvassa kasvussa, kun erilaiset ympäristövaatimukset tiukkenevat koko ajan.

Olenkin itse kannustanut siihen, että meidän tulee toimia vastuullisesti. Se on ainoa tie turvata upea harrastuksemme. Meidän tulee osata asettua muiden ihmisten paikalle ja myötä elää. Ymmärtää myös heitä. Mutta tätä myötäelämistä kyllä odottaisi toiseltakin puolelta.

Olenkin harmissani, että mm. perintteikkäiden moottoriratojemme tulevaisuus ja toimintamahdollisuudet on nyt laitettu jopa kohtuuttomien ympäristölupien paineeseen. Esimerkiksi Motoparkin ja yrittäjän tulevaisuus on Vaasan hallinto-oikeuden käsissä. Uusi ympäristölupa määräisi maksimidesibelimääräksi 60 db. Kovaääninen keskustelu on juuri tuon 60 db ja diskon meluraja 85 db. Telakka tai katupora noin 100 db. Tämä kertoo paljon suunniteltujen lupien tiukkuudesta. Voi vain kysyä miten tällaiset melurajat turvaavat yhteiselon.

Voi siis hyvin todeta, että myös rallin parissa eletään ratkaisevia aikoja. Upeimpien varsinkin Etelä-Suomalaisten sorateiden saanti rallikäyttöön ei ole enää itsestään selvää ja ralliväen pitääkin toimia entistä vastuullisemmin.

On nimittäin niin, että jo yksikin hölmöily voi aiheuttaa sen, että että tuo kotikulmien upein ouninpohja ei enää ensi vuonna kisakäytössä olekaan, totesi Heinonen ja jatkoi, että – Ollaan me siis vastuullisia ja myötäeletään. Ja toivottavasti saamme samanlaista kohtelua myös osaksemme moottoriratojen ja sorateiden lähialueiden asukkailta.

Kyllä tässä on syytä osoittaa iso kiitos näiden teiden varsien asukkaille. Meillä on lukuisia upeita esimerkkejä miten yhdessä on toimittu ja pärjätty hyvin. Uskon, että tästäkin Riksu Rallista moni tiehoitokunta ja kylätoimikunta saa tärkeää apua talouteensa. Erityisen hatunnoston ansaitsevat myös sadat rallin vapaaehtoiset talkoolaiset rallin järjestelyjen eri tehtävissä.

Mutta nyt ajohaalaria päälle ja kohta Hanaa. Tavoitteena yksinkertaiesti Riihimäki Rallin voitto ja nimi pitkään listaan mm. legendaarisen Antero Laineen ja kumppaneiden seuraksi. Katsotaan miten meidän käy.

Kello jo yli 23 ja juuri Riihimäeltä takaisin koti-Lopelle. Fantastinen rallipäivä takana ja tavoiteltu makea yleiskilpailun voittokin takataskuun Ari Laivolan upean ajon jälkeen. Viimeisellä erikoiskokeella hieman jännitystäkin kun Peugeotin vikavalot alkoivat vilkkua, mutta kesti kuin kestikin tekniikka maaliin vaikka auto jo käskikin pysäyttämään. Viimeinen siirtymän hiljaa autoa kuunnellen Riihimäen Hyrian maaliin ja sitten vasta onnittelut toisillemme. Voitto! Mutta palaan huomenna aiheisiin. Nyt hyvää yötä.

 

 

 

Kommentit