Lauantai, 14.08.2010

Blogi, lauantaina 14.08.2010

Kesäkiertueemme jatkuu siis tänään. Nyt aamusta olen sopinut Benin kanssa treffit ensin Riihimäelle ja sitten sieltä Asikkalaan Anianpellonmarkkinoille. Asikkalassa olemme Kokoomuksen teltalla 11.30-12.30. Päijät-Hämeestä sitten siirtyminen Kanta-Hämeeseen ja Hämeenlinnan Elomessuille. Siellä Kokoomuksen teltalla olemme Benin kanssa paikalla kello 14-16. Eli näin Zyskowicz & Heinonen KESÄRUNDIMME etenee ja uusiakin päiviä kiertueellemme on vielä tullut eli jatkamme vielä syksylläkin. 

Mutta näin se kesä etenee. Upea hellepäivä kuulemme tänäänkin luvassa ja kyllä aamun auringonnousu täällä Loppijärven rannalla sellaista lupaileekin. Nyt aamupalaa, uutisia ja sitten matkaan. Näemmehän.

….

Kello 20.56 ja vajaa tunti sitten kotiin Kesärundiltamme. Olen Ben Zyskowiczin kanssa tehnyt tänä kesänä uudenlaista KESÄRUNDIA Hämeessä ja täytyy todeta, että on ollut aikamoinen suksee. Tänään jatkoimme aamusta Riihimäeltä ja sitten Asikkalan Anianpellon markkinoille ja iltapäivä ja ilta Hämeenlinnassa Elomessuilla. Asikkalassa hieman ukkossade kampanjaamme sotki niin kuin aamun starttiakin. Helsingin junat olivat sekaisin sateen ja ukkosen takia ja junien myöhästymisen jälkeen starttimme viivästyi puolisen tuntia. Aika kivasti sen päivän aikana kiinni kirimme ja paljon ehdimme nähdä ja kokea. Kymmeniä ja kymmeniä juttutuokioita niin Asikkalassa kuin Hämeenlinnassakin. Kiitos myös kaikille tapahtumien järjestäjille ja Hämeenlinnan ja Asikkalan Kokoomuksille järjestelyistä. Oli hieno saada sellainen vastaanotto ja tulla valmiiseen pöytään. Tästä on hyvä tsempata kohti vaalivuotta.

Päivän aikana myös siirtymillä hieman pohdintaa tulevista vaali- ja myös politiikankin askelmerkeistä. Monenlaista meillä tulossa ja toivotaan, että kaikkien into ja kisakunto kestää loppuun asti. Näin uskon. Kovalla työllä voitto saavutetaan.

Päivän yksi kuuma keskustelunaihe on ollut Aamulehden esille nostama erikoinen etu maamme pakolaisille. Kyse siis aiheesta josta mm. erityisesti Ben Zyskowicz on puhunut paljon viimeisten vuosien aikana. Kyseessä siis etu jossa maamme maksaa perheenyhdistämistilanteissa lennot mm. Afrikasta Suomeen. Aamulehden mukaan esimerkiksi viime vuonna jopa 600 ihmistä tuli lentäen Suomeen, joten kustannukset olivat noin 600 000 euroa ja kuulemma somalialaisia perheitä yhdistetään tänä vuonna vielä enemmän eli ennätysmäärä. Heinäkuun loppuun mennessä hakemuksia oli tullut Somaliasta jo lähes 2500, kun viime vuonna koko vuoden saldo oli 2200. Kyse siis perheenyhdistämisestä missä ulkomaalaislakimme mukaan pakolaisen vanhemmat ja alaikäiset lapset lasketaan kuuluviksi ydinperheeseen. Somaliperheissä keskimäärä lapsia on viisi ja kuulemma suurimmat 18 lapsisia.

Toivotaan, että tämä uutinen nyt herättää myös maahanmuuttoministerimme Astrid Thorsin. Ehkä nyt tässäkin asiassa kannattaisi katsoa mallia Ruotsissa missä perheenyhdistämislainsäädäntöä on tiukennettu selkeästi ja mm. henkilöllisyys on todistettava virallisella passilla. Tämän myötä Ruotsissa hakemukset perheen yhdistämiseksi ovat lähes loppuneet. Voi siis hyvin kysyä miksi? Ehkäpä tuo todistaminen paljastaa jotain.

Eli vaikka nyt saimme kovan painostuksen jälkeen Thorsin tekemään edes joitain tiukennuksia perheenyhdistämisasioihin niin toimia tarvitaan edelleen. Ei se ole mikään peruste, että nyt turvapaikkahakemuksia on vähemmän kuin viime vuonna, kun pinoissa makaa tuhansia perheenyhdistämishakemuksia. Ja myös sitä pitää tiukentaa missä vaiheessa perheenyhdistäminen toteutetaan. Ei ole oikea aika heti turvapaikkahakemuksen jälkeen ryhtyä maksamaan lentoja koko ”suvulle” vaan mallia tässäkin on syytä ottaa muista valtioista ja vaatia ennen yhdistämistoimia kyseisen henkilön oman tilanteen ja elannon vakiintumista Suomessa.

Elokuun alussahan nyt siis kiristimme perheenyhdistämislakeja mm. niin, että ns. perheenkokoajan ikä voidaan selvittää oikeuslääketieteellisellä tutkimuksella. Tosin edelleen alaikäinen turvapaikanhakija saa oleskeluluvan helpommin ja tämän jälkeen nyky mallissa heistä lähes jokainen jättää samantien perheenyhdistämishakemuksen ja saan pian noin tonnin lentoliput perheelleen Afrikasta Suomeen. Etu jota ei tietääkseni muilla mailla ole. Yleinen eurooppalainen malli tai käytäntö on niin hakijat ja tulijat maksavat itse puolet lentomatkoistaan. 

Ihmettelenkin maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin toimettomuutta näissä kysymyksissä. Eduskunnan hallintovaliokunta nimittäin pyysi Thorsilta selvitystä maamme pakolaisille antamista eduista ja käytännöistä verrattuna erityisesti muihin Pohjoismaihin. Jostain syystä Thors ei tätä ole antanut. Painetta on lisättävä ja Thorsin on tehtävä selvitys heti syysistuntokauden alussa. Tuo kysymys on tämän salkun nyt tärkein tehtävä tai sitten on pohdittava muita kuvioita.

….

Päivän toinen kova uutinen tai oikeastaan loppuviikon kova uutinen oli SDP:n vahvan miehen Matti Putkosen ero 40 vuoden jäsenyyden jälkeen SDP:stä.  Putkonen totesi, että SDP on unohtanut aiemman keskeisen arvopohjansa eli teollisuustyön ja teollisuuden puolestapuhumisen. Hänen mukaan Paavo Lipposen jälkeen puolueen linja on liukunut sellaiseen suuntaan, että hän tunsi SDP:ssä itsensä vieraaksi. Tänään tapahtumaketju sai jatkoa kun Putkonen siirtyi perussuomalaisten riveihin. Mielenkiintoinen uutinen ja kova isku Urpilaisen johtamalle SDP:lle. Aiemmin jo nurmijärveläinen kaupunginvaltuutettu Ana María Gutiérrez Sorainen jätti puolueen ja eduskuntavaaliehdokkuuden SDP:n väreissä. Hänellä sama syy puolueen linja – tosin hänen kohdalla Jutta Urpilaisen jopa rasismilla flirttailuksi tulkittu keskustelu maahanmuuttokielteisyyden suuntaan. Mielenkiintoista nähdä mitä seuraavaksi.

….

Mutta nyt ilta mökillä. Jos vaikka saunaan. Kiitos teille kaikille.

 

 

 

 

 

Kommentit