Lauantai, 14.05.2011

Blogi, lauantaina 14.05.2011

Kun Elmo voittaa,
niin onni koittaa,
ja Suomi maailman valtiaaksi käy.
Muut Elmo niittää,
ja Suomi kiittää:
ei vastustajaa missään enää näy!
(Juhani Peltonen, Elmon voitonlaulu romaanissa Elmo 1978)

Niin se vaan on. Elmo elää edelleen. Eilisen huikean MM-jääkiekon semifinaalin tunnelmissa ei voinut välttyä Juhani Peltosen loistavan romaanin tunnelmista. Nuori elmomainen Mikael Granlund johdatti Suomen finaaliin ja juuri Elmon tyyliin loistavalla yksilösuorituksella. Ehkä yksi jääkiekon MM-historian upeimmista ja ikimuistoisimmista maaleista. Hieman samaa tuntua kuin Elmossa; muut jäähylle, että että Mikelle tilaa pelata. Niinhän se meni.

Huomenna sunnuntaina MM-finaalissa vastassa Ruotsi, mutta tänään juhlitaan Elmoa ja sen isää kirjailija Juhani Peltosta. Jussin syntymästä tänä keväänä kuluneeksi 70 vuotta ja seuramme järjestää Lopella tavan mukaan kevään kirjallisuuspäivät.

Romaanihenkilö Elmo muistetaan pääasiassa noista tuloksista ja voitoista, ylivoimaisuudesta niin kuin tämänkin todellisuuden urheilijat. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Elmon surumielinen, hiljainen ja vaatimaton minä, joka piti ortodoksisista kirkoista ja puhui toimittajille omenanviljelystä. Mies, joka kuului pasifisteihin ja ateistisiin ortodokseihin ja halusi Maamme-laulun sijaan kuulla Järnefeltin ”Kehtolaulun” tai ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tien” lapsikuoron laulamana.

Näin pohdiskelee kirjailija Tuomas Kyrö tänä keväänä ilmestyneessä Urheilukirjassaan. Enemmän Tuomas Kyrön ajatuksia on tilaisuus kuulla tänään Lopella Juhani Peltosen seuran tapahtumassa KUN ELMO VOITTAA, NIIN ONNI KOITTAA.

Juhlavuoteen osallistuu myös kustantaja SanomaWSOY, ja julkaisee jälleen tänä keväänä uuden kokoelman Peltosen tekstejä nimellä Valitut kertomukset. Lopen kirjaston Fallesmanni on varattu tapahtumalle tänään lauantaina 14.5.2011. Juhani Peltonen syntyi 12.5.1941. Hänen kuolemastaan tuli 25.2.2011 kuluneeksi 13 vuotta.

Juhlavuoden Peltospäivä alkaa kukkien laskulla ja muistohetkellä Juhani Peltosen muistomerkillä Lopen hautausmaalla klo 13.30.

Sen jälkeen jatketaan Lopen kirjaston Fallesmannissa klo 14, jonka aluksi palkitaan seuramme ansioituneita jäseniä Päivi Hellmanin suunnittelemilla Juhani Peltonen-mitaleilla.

Seminaarin toinen kirjailijavieras on Anneli Kanto, jonka monipuolisesta kirjailijakuvasta kutsuun vaikuttivat päällimmäisinä FC tytsyt ja muut futistytöt. Anneli Kannon tämän kevään uutuus on lastenkirja Vilma Virtanen ja uimataito.

Kustantaja Harri Haanpää puhuu Juhani Peltosen kirjailijakuvasta ja merkityksestä sekä esittelee Juhani Peltosen Valitut kertomukset. Seuran varapuheenjohtaja Risto Nurmi käyttää puheenvuoron ja juontaa seminaarin totuttuun tapaan.

Seminaarin jälkeen on tarjoilua ja seurustelua Fallesmannissa, myös tilaisuus kuunnella Elmoa kuunnelmana.

Illan päättää klo 18 runoilija Ilpo Tiihosen sekä muusikoiden Merja Ikkelän ja Sara Puljulan muodostamaPOETRIO.

Lopen kirjasto järjestää näyttelyn Elmon kansikuvan ja tämän tapahtuman tunnuskuvan tekijän, edesmenneen professori Pentti Kaskipuron exlibriksistä. Suomen Exlibrisyhdistyksen sihteerin Arja Laakkosen kokoelmista valikoitu näyttely oli tänä talvena esillä Helsingin kirjamessuilla.

Kirjallisuuden ystäviä Lopelle kokoavan tapahtuman järjestäjiä ovat seuran ohella tietenkin Lopen kirjasto, kulttuuritoimi ja opisto. Jo perinteisiä yhteistyökumppaneita ovat Lopen osuuspankki ja Majan Herrat Oy.

Lopen teatteri osallistuu Juhani Peltosen juhlavuoden viettoon esittämällä heinäkuussa Sajaniemessä Elmon. Käsikirjoitus on Pasi Saarisen, ja ohjaajana toimii Timo Tirri.

Lisätietoja www.loppi.fi ja www.juhanipeltonen.net. sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Tuula Pirinen 040 330 6035 tuula.pirinen(at)loppi.fi ja rehtori Erja Karvinen 019 758 6038 e.karvinen(at)loppi.fi.

Tällaisia tunnelmia siis tänään Lopella. Tervetuloa!

Heino päivä takana. Nyt lyhyesti vain kiitokset tästä päivästä niin Lopella kuin Hämeenlinnan Vanajanlinnallakin. Siellä tänään SM-rallikauden kesän ensimmäinen kilpailu ja uudenlaisella vetoketjuajojärjestelmällä. Toimi ja sai runsaasti kiitosta. Isoimmat SM-pisteet tänäänkin nelivedossa Juha Salolle ja kaksivetoisissa Marko Männylle. Huomenna jatketaan.

 

 

Kommentit