Lauantai, 11.12.2010

Blogi, lauantaina 11.12.2010

On kohtuutonta väittää, että jätevesiasetuksen korjaamista joku haluaisi jarruttaa. Kyllä jarrua korjauksille painoi itse ministeri. Mutta nyt on kyse siitä, että työ pitää tehdä huolella.

Maaseudun Tulevaisuus ansiokkaasti levitti täydellisen väärää kuvaa vakavasta asiasta. Ilman kokoomuksen ja muutaman keskustalaisen mm. Hannu Hoskosen ja Paavo Väyrysen vahvaa vaikuttamista ja jopa hienoista painostamista ei haja-asutusalueiden jätevesiasetusta olisi edes haluttu korjata. Näin se vaan yksinkertaisesti on.

Nyt kun lopulta saimme ensin asian auki, ja sitten vielä perustuslakivaliokuntakin puuttui ”hölmöilyyn”, niin osa on hyökkäämässä kimppuumme syyttäen, että jarrutamme asian korjaamista. Uskomatonta. Minun on pakko kyllä tyrmätä tällaiset populistiset väitteet ja todeta, että huolellisuus ja asian kuntoon laittaminen perinpohjaisesti ei ole jarruttamista.

Itse mieluumminkin kysyisin, että miksi asian kanssa on niin kauhea kiire?

Ihmisiä on jopa huijattu vuosikausia – kohta jo kymmennen vuotta – maaseudulla niin miksi tätä ei nyt perattaisi oikein kunnolla ja huolella. Tehtäisi kunnollinen uudistus, joka olisi järkevä lähivesien suojelun näkökulmasta, mutta myös oikeudenmukainen ja kohtuullinen meidän maaseudun ihmistenkin näkökulmasta. Panos-tuotos-suhteen pitäisi olla järkevä.

Kyllä nyt olisi kaikkien – jätevesiasetusta näköjään jopa miltein rakastavienkin – tunnustettava, se, että toimimattomaksi ja monin paikoin kohtuuttomaksi todistettu haja-asutusalueiden jätevesiasetus ei korjaannu sillä, että samat vaatimukset siirretään perustuslakivaliokunnan pakottamana lain tasolle. Se on itsensä pettämistä ja ennen muuta ihmisten huijaamista edellisen huijauksen seuraksi.

Työ siis tulee tehdä huolella ja tarkasti. Mm. asetuksen jätevesien puhdistusvaatimuksia tulee minusta tarkastella ja korjata. Voi kysyä onko mitään järkeä vaatia samaa puhdistustasoa vesistöjen lähellä ja pohjavesialueilla ja sitten taasen alueilla missä vettä ei lähi mainkaan.

Toisena asiana minusta mukaan lakiin on syytä saada kirjaus myös siitä, että myytävät laitteet täyttävät puhdistusvaatimukset. Laitteet tulee siis testauttaa puolueettomalla taholla ennen myyntiin tuloa. Tästä pitää saada pian EU:nkin vaatima kirjaus lakiin. Ja kolmanneksi on syytä vaatia, että ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä osoittaa asian vaatiman rahoituksen.

Tiedotus on ontunut pahan kerran ja Lauri Tarastin työryhmä esitti, että tiedotuksen kuntoon saattaminen vaatii miljoonien lisärahoituksen. Esitys siitä miten rahoitus järjestetään pitää saada julki ennen kuin asian kanssa voidaan edetä. Enää ei pidä luottaa pelkkiin lupauksiin ja puheisiin lisäsatsauksista tiedotukseen ja opastukseen. Esille on tullut se, että asian kunnollinen hoitaminen vaatii periaatteessa kiinteistökohtaista neuvontaan. Tämä pitää nyt turvata ja siihen tulee osoittaa kunnille riittävä rahoitus. Uusia velvoitteita ei voida osoittaa ilman rahoituksen osoittamista.

Eli ei tässä missään tapauksessa asian etenemistä kukaan halua jarruttaa. Täytyy muistaa, että asian olisi voinut ministeri hoitaa kuntoon jo aikoja sitten nopeasti ja oma-aloitteisestikin. Mutta vasta pakon edessä hän toimeen tarttui. No onneksi nyt maiden ollessa jo jäässä niin talvi on aikaa asia tehdä huolellakin.

Voin luvata, että huonoon lakiin emme edes painostuksesta suostu.

….

Tänään suuntaan aamusta Hämeenlinnan Kokoomuksen kanssa Reskalle jouluglögeille klo 10-11. Sitten sieltä siirtyminen Lahteen Joulumarkkinoille yhdessä mainion hollolaisen ehdokkaamme Elina Laihon kanssa. Glögipäivä siis edessä. Nähdäänhän?

….

Kello 18.12 ja hetki sitten päivä glögikiertueelta kotiin. Paluumatkalla vielä hyvän ystävän kanssa kahvit ja salaatit Riihimäen Strindbergillä eli Cafe Feeniksissä ja se tekikin hyvää. Mutta aamupäivä siis tänään Hämeenlinnan kävelykatu Reskalla paikallisen kokoomuksen jouluglögeillä ja sitten iltapäivän tunnit Lahden Joulumarkkinoilla.

Tuo Hämeenlinna alkaa tuntua entistä vahvemmin omalta ”kotikaupungilta”. Tänäänkin monia varta vasten minua tapaamaan tulleita ja ihania terveisiä ja kiitoksia. Ne kyllä lämmittävät aina mieltä tässäkin työssä. Varsinkin nyt kun media on rakentanut kovaa kuvaa meistä kelmeinä ja ketkuina. On ihana, että ihmiset kuitenkin huomaavat, että valtaosa meistä tekee työnsä hyvin ja ahkerasti ja siitä tullut kiitos kyllä lämmittää. Mutta esillä myös monia ajankohtaisia aiheita mm. Hämeenlinnan OKL:n tulevaisuus, kaupungin suunnitelmat yhdistää lukio ja ammatillinen koulutus (vastustan itse, myös jo pelkän hallinnonkin yhdistämistä) ja tietenkin valtakunnan monet ajankohtaiset asiat aina jätevesiasetuksesta talouteen ja eläkeläisten kysymyksiin.

 Lahden Joulumarkkinoilla oli sitten tämän joulun ennätysyleisö. Kyllä kannatti paikalle mennä. Tuhansia ihmisiä liikkeellä ja pikkuhetkessä jaoimme hollolaisen eduskuntavaaliehdokkaamme Elina Laihon ja hänen tiiminsä kanssa 1000 joulupiparkakkua ja tuhansia joulukaramellejä markkinaväelle. Hieno tunnelma Ellun tiimissä ja hyvä yhteishenki ja yhteenhiileen puhaltamisen voima. Uskon sen kantavan pitkälle. Samalla jo sovimmekin jotain tulevaakin. Olen siis itse lupautunut tekemään kaikkien 13 muun eduskuntavaaliehdokkaamme kanssa yhteistyötä – siis kaikkien heidän kanssa jotka haluavat. Itse nimittäin uskon vankasti siihen, että joukkueena tulemme pärjäämään parhaiten ja tottakai Hämeen Kokoomuksen puheenjohtajanakin koen sen jo velvollisuudeksinikin ja mieluisaksi sellaiseksi. Huomenna puhallamme samaan suuntaan jälleen yhdessä. Glögikiertue jatkuu Janakkalan Kokoomuksen isännöimänä ja johdolla Turengin Markkinoilla. Nähdään siellä klo 11-12. 

Ja niin päivänhän kruunasi sitten juuri hetki sitten varmistunut salibandyn maailmanmestaruus. Parin vuoden takainen edellisten kisojen mestaruus sai nyt jatkoa kotiyleisön edessä. Olin itse tuon Venäjä pelin katsomassa ja voin vain kuvitella millainen live-tunnelma finaalipelissä oli Ruotsia vastaan täpötäydessä Hartwall Areenassa. Onnea miehille ja onnea Suomelle!

 

 

 

Kommentit