Lauantai, 11.08.2007

Blogi, lauantaina 11.08.2007

Lauantai aamu ja helteet jatkuvat. Aurinko paistaa ja lämmintä vaikka kello ei vielä yhdeksääkään. Tänään menemme Lopen Räyskälään seuraamaan roadracingin Sm-kilpailuja ja illalla kahden kaverini 30-vuotisjuhlat. Kirjoitukseni koskien ensi vuoden budjettiesitystä on poikinut hyvin palautetta. Muutama yleisönosastokirjoituskin, mutta asialliset ja hyvät palautteet ja kritiikit ja toiveet tulleet sähköpostilla tai puhelimella. Kiitos niistä. Parhaita juuri ne missäö kokemuksen ja esimerkkien perusteella esimerkiksi perintöverotusta on kommentoitu ja toivottu ja esitetty tarkennuksia. Ne rakentavaa kritiikkiä ja sellaista mitkä on hyvä viedä eteenpäin ja saada toivottavasti jotain huomioonkin.

Selkeästi eniten keskustelua aiheuttaa tasa-arvotupon rinnalla perintöverouudistus. Uudistusta on odotettu ja nyt ollaan tyytyväisiä, kun jotain hallitus tekeekin ja myös siitä, että uudistus kohdistetaan ainakin ensivaiheessa aivan tavallisiin normaaliin pieniin perintöihin. Toki toiveita ja esityksiä verosta kokonaan luopumisesta on tullut ja niihin on helppo yhtyä. Se tavoitteeni jo pitkään ja mm. vaaliohjelmassani siitä puhuin ja lupaan puhua jatkossakin ja tehdäkin. Eli nyt annetussa budjettiehdotuksessahan esitetään verotettavan perinnön alarajan nostamista 3 400 eurosta 20 000 euroon. Tämä alarajan korottaminen lähes kuusinkertaiseksi merkitsee sitä, että pienet ja keskisuuret perinnöt vapautuvat verosta kokonaan ja kaikkien muidenkin perinnönsaajien verotaakka kevenee huomattavasti. Tällä hetkellähän veroa joutuu maksamaan kaikista yli 3 400 euroa ylittävistä perinnöistä ja verotushan on vuosien saatossa tosiasiallisesti jopa kiristynyt, sillä euromääräisiä alarajoja ei ole tarkistettu pitkään aikaan.

VM:n mukaan suurin osa suomalaisten saamista perinnöistä jää 20 000 euron rajan alapuolelle, jolloin arvioiden mukaan jopa 60 prosenttia perinnönsaajista ei joudu maksamaan perintöveroa enää ollenkaan ensi vuoden uudistuksesta lähtien. Mutta alarajan nostaminen tarkoittaa myös 20 000 euroa suurempien perintöjen saajille sitä, että esimerkiksi noin 50 000 euron perinnöstä veroa maksetaan pari tuhatta euroa nykyistä vähemmän.

Lisäksi nyt on jo sovittu, että myöhemmin budjettiriihessä sovitaan yksityiskohdat siitä, millä täsmätoimilla lesken ja alaikäisten lasten asemaa helpotetaan perintöveron alarajan nostamisen lisäksi. Tämä on todella tärkeä uudistus. Uudistus minkä oikeutusta ei tarvitse kysellä ainakaan hallituspuolueiden riveissä. Ehkä siitäkin Heinäluoma välikysymysuhkauksen keksii 🙂

Yleisesti ottaenhan verotettavan perinnön alaraja on ollut Suomessa poikkeuksellisen tiukka. Meidän mielestä veron kantaminen jo useaan kertaan verotetusta omaisuudesta on koettu epäoikeudenmukaiseksi. Hyvän taloustilanteen ansiosta hallitus pystyy nyt korjaamaan pahimmat epäkohdat erityisesti pienten perintöjen verotaakan helpottamiseksi sekä lesken ja lasten aseman parantamiseksi. Verotettavan perinnön alarajan nosto 20 000 euroon vähentää valtion verotuloja noin 160 miljoonaa euroa.

Nythän muista väitteistä huolimatta tavallisten perintöjen saajat laitetaan etusijalle, sillä heidän kohdallaan perintöverouudistus tulee voimaan heti vuoden 2008 alusta. Yritysten sukupolvenvaihdoksiin liittyvästä perintöveron keventämisestä päätetään myöhemmin syksyllä. Itse toivon ja näen tulevaisuudessa sen, että tulemme luopumaan perintöverosta kokonaan.

Niin ja lisäksi budjettiehdotuksessahan esitetään myös lahjaveron
helpottamista indeksitarkistuksella. Nykyistä verotettavan lahjan alarajaa
ehdotetaan nostettavaksi 3 400 eurosta 4 000 euroon. Tässä hieman lisää taustaa ja ajatuksia mitä mm. yhdelle palautteenkin antajalle eilen laitoin. Tässä samaa nyt julkisesti blogissa.

Mutta kaiken kaikkiaan hyvään suuntaan mennään. Itse ymmärrän hyvin myös sen, että pienten perheyritysten sukupolvenvaihdoksia ja yrittäjyyden ja työpaikkojen jatkoa pyritään tukemaan ja turvaamaan perintöverouudistuksella. Nämä pienet yritykset ovat tärkeä voimavara maallemme ja maaseudulle ja niiden jatko on järkevää turvata tai ainakin yrittää sitä. Sama koskee maatiloja, mutta vain niiden yrittäjyyteen liittyvää omaisuutta. Ei tässäkään uudistuksessa olla yksittäisiä ihmisiä vapauttamassa verosta vaan yrityksiä. Yrityksille on tämän jälkeen tulossa myös omat velvoitteet ja raot ja nurkat ollaan uudistuksessa tilkitsemässä. Voimme olla huoleti.

Mutta nyt siis Räyskälää kohden… ja kesäpäivään.

Kommentit