Lauantai, 09.08.2008

Blogi, lauantaina 09.08.2008

Lauantai ja 9.8. Tänään hyvä ystäväni Irmeli Halinen siunataan maanlepoon. Tutustuin Irmeliin aikanaan luonnollisesti kokoomustoiminnan kautta. Teimme silloin Yrjö-Koskisen Hannelen kampanjaa. Muistan rouvan – rautaisen Riihimäen upseerien korsulta. Ei tarvinnut miettiä kuka tekisi. Irmeli oli aina valmis. Jos silloin takana oli pitkä työ – leipätyö ja elämäntyö. Vuosi vuodelta tutustuimme paremmin ja muistan lukuisat Hämeen Kokoomuksen piirikokoukset, joissa Irmeli oli äänessä. Häntä kuunneltiin ja hänellä oli kuunneltavaa. Eilen illalla Lopen kokoomuksen kesäkokouksessakin muisteltiin Irmeliä. Minua lämmitti se, että hänestä puhuivat niin nuoret kuin vanhemmatkin. Kaikki muistivat Irmelin. Ja monella sama muisto minun eduskuntavaalikampanjasta. Irmeli oli valmis tekemään ja toimimaan ja tulokset puhuivat vielä 2007 alkuvuodestakin puolestaan. Hän oli rautainen. Kuin saatuaan yhden urakan valmiiksi Irmelin selkä kiusasi keväällä 2007, mutta vielä kiitosjuhlassamme Vanajanlinnassa hän oli mukana. Muistan se kuin eilisen, kun Irmeli tuli vastaanottamaan Kokoomuksen ansiomitallin. Mitallin joka hänelle annettiin erityisesti kymmenienvuosien vaalityöstä. Allekirjoittajina kortissa lukuisat kokoomusvaikuttajat Jyrki Kataisen johdolla. Sairaalareissu tämän jälkeen venyi ja muistan tapaamisemme Hämeenlinnan keskussairaalassa. Irmelillä oli ikävä ihmisiä – hän oli huolissaan monesta. Silloinkin kun omat voimat jo vähenivät. Pää oli terävä niin kuin olin oppinut tuntemaan. Vain voimat uupuivat. Ei Irmeli periksi antanut. Viimeisenä viemisenä minulla oli Irmelille kirja – kirja kokoomuksesta. Hän halusi lukea.

Heinäkuun puolivälissä – 17.7.2008 – voimat eivät enää riittäneet. Liian aikaisin – odottaessaan 78 vuotissyntymäpäiviä – kutsu kuitenkin kävi. Ei Irmeli periksi antanut – sydän ja muistot elävät tänäänkin. Me pidämme siitä huolen.

Voimia ja ajatuksia Kaleville ja Irmelin lapsille ja lapsenlapsille ja kaikille läheisille. Teillä oli upea vaimo, äiti, isoäiti, jolta me saimme myös paljon. Olemme siitä kiitollisia – kaikki.

Tänään kello 11.00 saatamme Irmelin viimeiselle matkalleen Riihimäen kappelikirkossa ajatuksia ja muistoja täynnä.

….

Tänään varmasti Irmelinkin tahdon mukaisesti kokoomustoimintakin jatkuu. Lopella väkeä kokoontuu Palveluskeskus Eedilään Toivotalkoisiin Elopäivän merkeissä ja illalla Hyvinkäällä olen itse vielä kokoomusnuorten kanssa. Nämä kaikki tilaisuudet kunnioittavat varmasti Irmelin kokoomustyötä ja sydäntä. Ajatukset siellä.

….

Kaunis tilaisuus Irmelille. Muistot juuri samanlaisia kuin minulla, mutta monella aivan erilaisista piireistä. Toisille Irmeli oli suurisydäminen kokoomuksessa, toisille työkaverina ja eläinlääkäritoimijana, toisille maanpuolustustyössä, toisille seurakuntatyössä jne. Mutta mielle kaikille suurisydäminen ihmisenä – ja Ystävänä. Ainostaan se olisi Irmelia tänään harmittanut, että siunaus alkoi muutaman minuutin myöhässä.

Riihimäeltä sitten ehdin katettuun pöytään Lopelle. Jaron Samppa, Rautiaisen Jussi, Toivosen Sami, Miettisen Vili ja Rintaluoman Seppo olivat laittaneet kaiken valmiiksi Palveluskeskus Eedilässä ja Lopen ensimmäiset ja voin luvata ettei todellakaan viimeiset Toivotalkoot olivat jo täydessä käynnissä. Mukana myös Nummelinin Anniina ja Seppälän Tiina ja tuttuja ja monen omaisia. Ja mikä parasta kesätunnelmissa soi harmonikka, kun Kemppisen Leena ja Jaana vastasivat musiikista. Ja mikä upeinta minäkin pääsin tanssiin. Lopen vanhimman – ihatuttavan pirteän – yli 100 vuotiaan Irjan kanssa valssi sujui mallikkaasti. Kiitokset järjestäjille ja talon väelle ja kaikille mukanaolleille. Parhaat jutut syntyvät juuri näin – pienellä vaivalla – ajan antamisella.

Nyt hetki aikaa kotona ja illalla vielä lupasin mennä Hyvinkäälle Kokoomusnuorten kanssa Sun Dance Partyyn.

….

Raskas ja erikoinen ”kokoomuspäivä” takana. Aamusta siis Irmelin siunaus ja sitten kokoomuksen tilaisuudet Lopella ja Hyvinkäällä. Tiedän, että Irmeli olisi aamun tilaisuudesta huolimatta ”komentanut” toimimaan näin. Näin toiminkin. Ajatukset kuitenkin Puustellissa.

Nyt siis illalla reilu pari tuntia vielä Hyvinkäällä kokoomusnuorten kesäkiertueen kanssa ilmaiskonsertti SunDanceDay:ssä. Aiempien vuosien tapaan ei paluun juurilleen eli Sveitsin maauimalaan tehnyt tapahtuma väkeä vetänyt, mutta auringonkin saavuttua tunnelma oli hyvä. Itse olen ihastellut pitkään hyvinkääläistä Mustaa Joutsenta ja olikin mukana nähdä nouseva bänsi nytkin lavalla. Myös monta muuta hyvää bändiä lauteille nousi ja hyvin myös väkeä nuortemme teltalla. Toivotaan, että pitkä perinne jatkuu tämän vuoden yleisökadosta huolimatta. Tällaisille päihteettömille ilmaistapahtumille on varmasti tilausta ja paikkaa. Ensi vuonna uudestaan.

Huomennakin työpäivä. Aamusta Lopen Räyskälään Kahvakoplan RoadRacing -kilpailua seuraamaan. Olen lupautunut tapahtuman suojelijaksi ja ilo onkin olla vaalimassa Räyskälän henkeä. Huomenna sitten illalla vielä Riihimäen kesäravit eli päivä menneekin siinä.

Kommentit