Lauantai, 08.11.2008

Blogi, lauantaina 08.11.2008

Valtiohallinnon uudistamistyö on etenemässä vaikkakin välillä tuntuu, että tulleeko uudistuksesta riittävä ja toisaalta liiankin monimutkainen. Nythän on syntymässä Alluja ja Elluja. Tarkoitus siis yhdistää valtion virastot maakunnissa kahdeksi suurvirastoksi. Allu (nykyinen lääninhallinto) on aluehallintovirasto, jonka päävastuualueella ovat peruspalvelut, työsuojelu, ympäristöluvat, poliisi- ja pelastustoimi sekä oikeusturva ja luvat. Eli lääninhallitusten, työsuojelupiirien ja muun muassa ympäristölupavirastojen tehtävät koottaisiin kootaan toiseen isoon virastoon, joka olisi valvova, ohjaava ja lupia myöntävä virasto. Tämän aluehallintokeskuksen työnimi on Allu.

Ellu on elinkeino-, liikenne- ja luonnonvarakeskus, jonka vastuulla on taas elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri sekä lisäksi vielä liikenne ja infrastruktuuri sekä ympäristö ja luonnonvarat. Se olisi luonteeltaan kehittäjävirasto.

Ellun koordinaatioministeriöksi tulisi työ- ja elinkeinoministeriö, joka toimii yhteistyössä maakuntien liittojen kanssa. Allun koordinoijaksi tulisi taasen valtiovarainministeriö.

Hämeenlinna on pärjäämässä uudistuksessa aikalailla vahvasti. Jos nyt esillä oleva malli mennee läpi ja toteutukseen niin Hämeenlinnaan jää periaatteessa kaikki nykyiset valtionhallinnon palvelut. Ehkä joitain pieni muutoksia, mutta päälinja olisi tuo.

Alluja itseasiassa tulisi kaikenkaikkiaan kuusi eli Hämeenlinnan lisäksi Rovaniemelle, Ouluun, Mikkelliin, Turkuun ja Vaasaan sekä lisäksi sivutoimipaikat Kuopioon, Helsinkiin ja Tampereelle. Mutta vielä tämänkin lisäksi ympäri maan jäisi tai tulisi työpisteitä mm. tarkastus-, katselmuskäyntejä ja valvontaa varten. Elluja sen sijaan tulisi täydellisinä kolmen päävastuualueen toteuttajina Rovaniemelle, Ouluun, Vaasaan tai Seinäjoelle, Tampereelle, Turkuun, Jyväskylään, Kuopioon, Helsinkiin ja Kuopioon. Elinkeinoasioihin vain keskittyviä elluja tulisi Kajaaniin, Joensuuhun, Mikkelliin, Poriin ja Lahteen sekä sitten jompaan kumpaan pääellun häviävään eli Seinäjoelle tai Vaasaan. Ja Hämeenlinna saisi sivutoimipaikan Kokkolan tapaan.

Hämeenlinnassahan toimii nykyisin mm. Hämeen ympäristökeskus sekä TE-keskuksen palvelupiste ja tiepiirit ja näiden palvelut siirtyvät elluille. Myös lääninhallituksen työntekijöistä osa olisi tulevaisuudessa ellun-alaisia. Tämä Hämeenlinnan Ellun sivupiste ajattelu on varsin tuore. Alunperinhän maahan suunniteltiin 15 ellua. Eli laajempia elluja tulisi yhdeksän ja suppeampiakin kuusi ja lisäksi nyt sitten nämä Hämeenlinnan ja Kokkolan sivutoimipaikat. Hämeenlinnan sivuellu voisi hyvin minusta keskittyä nimenomaan ympäristökeskuksen nykytehtäviin. Hämeenlinnan ja Lahden pistein palvelut turvattaisiin aika hyvin. Henkilöstömäärät ja ratkaisut olisi tarkoitus tehdä ensi kevään aikana. Ja ensi viikolla asian on tarkoitus edetä hallinnon ja aluekehityksen ministerivaliokunnan käsittelyssä. Hallituksen esitystä on lupa odottaa maaliskuussa ja silloin asia voitaisiin saada toteutusvaiheeseen 2010 alusta.

Yksi tavoite on myös tuottavuuden tehostaminen. Hallitus nimittäin odottaa valtionhallinnolta varsin kovaakin tuottavuuden kasvua. Tavoitteena on pienentää valtion henkilöstöä noin 9 600 henkilötyövuodella. Tuottavuusohjelman jatkotoimet edellyttäisivät lisäksi vielä vuoteen 2015 mennessä 4 800 ihmisen vähennystä. Todella kovat tavoitteet ja ehkä eivät aivan toteutettavissakaan. Mutta suuntana tämä. Lisäksi muuten ministeriöissä on viisi tuhatta työntekijää ja niiden alaisessa keskushallinnossa 21 200 ihmistä. Tärkeää olisi myös löytää täältä toimintoja joita voitaisiin siirtää uudistuksen myötä aluehallintoon.

Mutta tänään minulla oikeastaan vapaapäivä. Talvirenkaat pitäisi autoon laittaa. On valitettavaa, että nastarenkaiden käyttöön emme saa millään enempää järkeä. Olen asiasta tehnyt esityksiä, mutta Ruotsin tapaan meillä ei luoteta autoilijoiden harkintaan. On järjetöntä pakottaa ajamaan kuivilla teillä talvirenkailla vaan ”olosuhteiden vaatimat” renkaat olisi riittävä ohjeistus tienkäyttäjille. Olen asiassa edelleen aktiivinen ja toivon järjen voittavan.

….

Tulipa tarpeeseen tällainen vapaapäivä tähän rakoon. Aamupäivällä vain uudet renkaat auton alle ja sitten joutenoloa. Päivällä pyörähdin Riihimäellä Sydänmaan syysalennusmyynnissä Lauria morjenstamassa ja lähtihän sitä sitten jotain matkaankin. Syksy onkin mitä parhain istutusaika ja siten sainkin hyvän syyn mennä Pekkalan mökille ja lapion varteen. Sinikuusi ja Palsamipihta löysivät paikkansa kevään risu- ja lautataapelisavottamme alueelta ja järvenrantaan istutin hauskan sulkahernepuun. Talvi teki jo kovaa tuloaan ja järvellä hiuksen ohutta jäätäkin jo. Hiljaista oli. Yksinäinen käpytikka puuhissa ja muutama tintti ja minä.

Sitten illalla kun vapaata oli niin päätimme Sadun kanssa ajella Tampereelle katsomaan RSS Laakan 1. divisioonaottelua Ilvestä vastaan. Alku oli tahmeaa, mutta hetken näytti, että pääsemme peliinkin kiinni, mutta sitten tapahtui jotain ja pelistä tuli yski surkeimmista mitä olen nähnyt. Ei Laakan vauhti riittänyt eikä muukaan nopean ja nuoren tupsukorvajoukon edessä. Tylyt numerot taululle ja kotimatka.

Huomenna Isänpäivää viettämään. Eli vapaapäivä – toinen perään. No illalla tosin aloitamme Lopella puolueiden väliset paikkajakokeskustelut. Itse uskon, että hyvässä hengessä saamme urakan alkuun. Sellaista väkeä nyt mukana.

Kommentit