Lauantai, 08.09.2007

Blogi, lauantaina 08.09.2007

Tänään menen katsomaan Hyvinkäälle junioreiden ja lasten tutustumista moottoripyöriin. Offroad pro ja MP -lehti järjestävät alan muiden toimijoiden kanssa suuren Offroad Pro Junnupäivän ja paikalle odotetaan satoja lapsia kokeilemaan erilaisia pikkupyöriä ja saamaan opetusta ja neuvontaa lajin pariin. Tällaisille päiville eri lajeissa on ehdottomasti tilausta.

Eilen kirjoitin laajemmin hoiva-alan vanhusten ja kehitysvammaisten hoidosta. Tänään uutisissa kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysryhmä on esittämässä kehitysvammaisten laitoshoidon asteittaista alasajoa. Ryhmä suosittaa esityksessään hoidon painopisteen siirtämistä laitosten sijaan pienryhmiin, hoitokoteihin sekä tuettuun asumiseen.

Järkyttävää uutisessa oli myös se, kun Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n lakimies Kirsi Mäkisen kertoi, että useat omaiset antavat palautetta, minkä mukaan laitoksissa lääkitään henkilöt siten, että he eivät pysty toimimaan omatoimisesti ollenkaan, vaan makaavat sängyllä. Selvitysten mukaan omaisten kokemusten mukaan laitosten arjessa näkyy huolestuttavasti se, että hoitajiksi on jouduttu palkkaamaan henkilöitä, joilta puuttuu paitsi koulutus myös motivaatio. Hoitajaksi tullaan pitkinhampain, työvoimatoimiston osoittamana.

Minusta suuntaus on aivan oikea ja samasta asiasta puhuin juuri yhden hoivakodin avajaisissa. Ruotsissahan kehitysvammaisten hoitolaitokset lakkautettiin vajaat kymmenen vuotta sitten ja sieltä saa tietoa kokemuksista. Mutta asian epäkohdat tulee selvittää ja tukkia mahdollisimman pikaisesti – heti.

Offroad pro junnupäivä keräsi mielettömästi väkeä Hyvinkään motocrossradalle. Taisi kaiken kaikkiaan väkeä olla liikkeellä lähes tuhat, kun pikkusia ensi kosketusta moottoripyöriinkin ottavia oli yhdenaikaan jo ilmoittautunut mukaan lähes neljäsataa. Huoltajat ja me muu väki mukaanlukien siis tuhannesta ihmisestä ei varmasti paljoa jääty. Päivän ohjelma oli tehty hienosti. Kaikille oli ensin pakollinen puolentunnin teoriaosuus missä käytiin läpi sääntöjä ja ohjeita ja sitten pikkumiehet ja crossitytöt pääsivät tositoimiin kokeilemaan erilaisia pelejä eri pisteissä ammattilaisten opettamana. Varuste- ja pyörämaahantuojia ja liikkeitä oli mukana kolmisenkymmentä ja henki hyvä ja kannustava. Näin entisenä tai pidän itseäni edelleenkin opettajana, katselin päivän kulkua tyytyväisenä. Tämäntyyppiset esittelytapahtumat ovat mitä parasta antia perheille. Lajiin sai mukavan ensikosketuksen eikä heti ole pakko hankkia kalliita varusteita ja vehkeitä. Mallia voi hyvin suositella muillekin lajeille ja harrastuksille. Avoimet ovet idealla. Näinhän toki moni jo nykyään toimiikin.

Kiitos kirjoitusvirhe palautteestakin. Niitä täällä varmasti on aina ja saa minusta ollakin. Olen ne antanut itselleni anteeksi, mutta tämä nyt ollut hieman hymyilytti vaikka vakavan asian yhteydessä olikin. Olin kirjoittanut ”kulleista” vaikka piti kirjoittaa ”kuolleista”. No sen korjasin vaikka blogia ei tavanomaisesti korjatakaan. Se on aina sen hetken mielenvuodatus ja sen takana ollaan mitä päiväkirjaan kirjoitetaan.

Huomenna sitten Riihimäen Asematapahtuma ja Rautatienpuiston 150- vuotisjuhla. Toivotaan, että sää suosii silloinkin.

Kommentit