Lauantai, 06.11.2010

Blogi, lauantaina 06.11.2010

Postilaki on puhuttanut viime päivinä paljon. Keskustelussa on unohtunut monta kertaa tosiasiat ja faktat ja väärät väitteet ovat menneet pahan kerran sekaisin. Populistisessa puheessa haluataankin tavanomaisesti unohtaa faktat ja väritellä maailmaa erilaisilla liioitelluilla uhkilla ja peloilla ja antaa asiasta usein täysinkin vääränlainen ja todenvastainen kuva. Niin tälläkin kertaa monissa puheenvuoroissa.

Postilainmuutokseen on pakottanut EU-direktiivi. Tämä pitää siis kaikkien muistaa. Nyt annettu uusi postilaki avaa siis EU:n vaatimusten mukaisesti kilpailun postinjakelussa meilläkin, mutta määrää samalla kuitenkin ns. yleispalveluvelvoitteen Itellalle. Tämä sen takia, että postinjakelussa on kuitenkin lopulta kyse peruspalveluista, joka yhteiskunnan täytyy turvata kaikille samanhintaisina.

Mutta lähtökohtaisesti itse pidän tällaista EU:n ”direktiivimääräilyä” toimimattomana tällaisissa kysymyksissä. On nimittäin aivan eri asia avata postinjakelunkilpailua väkirikkaassa Keski-Euroopassa esimerkiksi Saksassa, Ranskassa tai erittäin tiiviin asumisen maissa kuin täällä harvaan asutussa Pohjolassa. Siksi minusta EU:n olisi pitänytkin nähdä tässäkin uudistuksessa pohjoinen ulottuvuus ja sallia erilaisia malleja erilaisille alueilleen. Mutta näin ei isot halunneet tehdä ja nyt meidän on uudistettava lakiamme muiden EU-maiden tapaan.

Onneksi liikenne- ja viestintäministeriö on rakentanut lakiesityksen niin, että jatkossakin laintasolla määritellään se, että posti pitää jakaa viitena päivänä kaikkiin koteihin itseasiassa vaikka matkassa olisi vain yksi kirje tai jopa ei olisi mitään jaettavaakaan. Samaan aikaan on minusta kuitenkin erittäin tärkeää huolehtia siitä, että uusien alalle mahdollisesti tulevien toimijoiden toimilupiin sisällytetään yhtenäiset palveluvaatimukset riittävän selkeällä tavalla. Tämä tarkennus pitää lakiin vielä vahvasti kirjoittaa. Ja kun jatkossakin Itellalle jää tuo kokonaisvastuu maamme postinjakamisesta kaikille alueille viitenä päivänä viikossa niin minusta on tärkeää, että myös tällaisen liiketoiminnallisesti mahdollisesti kannattamattoman yleispalvelun, peruspalvelun toiminnan valtiontuki määritellään laissa selkeästi jo etukäteen. Nyt esitetty lupaus jälkikäteisestä tukemisesta ei minusta ole riittävä palveluiden turvaamiseksi kaikkina hetkinä. Tämä tuleekin tarkentaa nyt eduskuntakäsittelyn yhteydessä.

Uusi laki noudattelee hyvin tarkkaan nykyisiä postin jakamisen periaatteita. Jatkossakin mm. liikuntarajoitteiset ja 75 vuotta täyttäneet saavat halutessaan postin portinpieleen omaanluukkuun omakotitalossakin. Yleispalvelun vähimmäispalvelu-vaatimukseksi määritellään kirjeen toimittaminen perille kahdessa yössä. Nykyisin 1. luokan kirje on toimitettu perille seuraavana päivänä. Tämä muutos on tulossa nimenomaan siksi, että ykkös- ja kakkosluokan posti yhdistetään samaan jakeluun perinteisen postin määrän vähentyessä. Ja uudistuksena haja-asutusalueiden postipalveluita parantamaan laki mahdollistaa myös postipalveluiden tarjoaminen esimerkiksi kiertävästä autosta.

On myös rehellistä myöntää, että ei tämä uusi laki millään tavalla vaaranna postinjakeluamme tulevaisuudessakaan. Kyllä se suurin uhka perinteiselle postille on sähköisen asioinnin lisääntyminen. Siksi uudistuksia tarvitaan.

Samaan aikaan on syytä pohtia myös lehtienjaon tulevaisuutta. Jatkossa myös lehtienjakelu koko maahan halutaan turvata. Keväällä Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen päätyi selvityksessään ehdottamaan jakelutukea lehtikustantajille tämän turvaamiseksi. Jakelutuki myönnettäisiin tulevaisuudessa suoraan lehtien kustantajille, sillä ehdolla, että lehti olisi tilattavissa jatkossakin samalla hinnalla jokaiseen osoitteeseen. 

Valtaosa maamme lehdistä noin 70 prosenttia on nykyisin varhaisjakelussa. Postin päiväjakelussa on noin 16 prosenttia lehdistä eli lähinnä pienempiä paikallislehtiä. Nykyisin yhden lehden jakaminen kotiin maksaa meillä noin 25 senttiä. Tämä jakeluhinta on mukana lehtien tilaushinnoissa ja jakeluhinta on sama kaupungeissa kuin maaseudullakin. On tärkeää, että jatkossakin pitää lehtien hinnat asuinpaikasta välittämättä samoina eikä siirtyä Ruotsin malliin missä haja-asutusalueella asuvat joutuu maksamaan korkeampaa hintaa lehdestä asuinpaikkansa takia. Kustannusten vaihtelevat nimittäin paljon. Harvaan asutuilla alueilla jakaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin kaupungeissa.

Uusi postilaki ottaa myös tähän kantaa ja itseasiassa tästä nyt suurin kiista onkin. Postinjakajien yötyökysymys on noussut vahvasti esille ja syystäkin. Uusi postilaki nimittäin saattaisi vaikuttaa jakoon niin, että tulevaisuudessa postinjakajat työskentelisivät yhä useammin yöllä. Tämä saattaisi olla todennäköistä sen takia, että tulevaisuudessa vähenevän kirjepostin voisi uudenlain myötä yhdistää samaan jakeluun aamunlehtien kanssa. Kysymys on siis itseasiassa tuhansien ihmisten työpaikoista ja jopa kaiken kaikkiaan noin 7 000 nykyisen päiväpostinjakajan töiden muuttumisesta yötyöksi. 

Posti- ja logistiikka-alan työehtosopimus umpeutui juuri sopivasti lain uudistamisen aikaan viime kuun puolivälissä ja nyt työehtoneuvotteluja onkin käyty kiivaissakin tunnelmiassa. Työntekijät ovatkin vauhdittaneet työehtoneuvotteluja lyhyin paikallisin työtaistelutoimin ja nyt onkin tärkeää löytää ratkaisu mikä tyydyttää ennen muuta työntekijöitä ja turvaa jatkossakin laadukkaan postinjakelun koko maahan.

Postilaki on nyt eduskunnassa liikenne- ja viestintävaliokunnan käsittelyssä. Siellä tuleekin nyt varmistaa, että uudistuksen jälkeenkin postin yleispalvelut eli muun muassa kirjepostin jakelu säilyy tasapuolisena koko maassa. Lakiesitys vaatii tarkkaa harkintaa ja joitakin tärkeitä tarkennuksia. Onneksi niihin on maamme hallitus myös valmis.

….

Pyhäinpäivää vietetään siis tänään. Tänäänkin aamun lehdet postilaatikosta alas ajallaan. Kiitos aamuvirkkujen jakajien. Näin siis pitää olla jatkossakin. Tänään kaupat kiinni ja saamme kaikkia hieman rauhoittua syksyn pimeimpään aikaan. Haudoille tänään kynttilöitä ja ajattelin, että kun hetki kuitenkin valoisaakin niin jos hieman pihatöihinkin ehtisi.

Torstaina sain aivan kertakaikkisen hienon tiedon ensi kevään eduskuntavaaleihin liittyen. Eräs maamme arvostetuimmista suunnittelijoita ja taiteilijoista lähti mukaan kampanjaani ja se tulee näkymään vahvasti. Paljastetaan hieman myöhemmin mitä tämä tarkoittaa. Hyvältä näyttää.

….

Rauhoittumisen ja muistamisen päivä takana. Hautausmaa oli jälleen äärimmäisen kaunis kylttiläloisteessaan. Juuri muistokynttilät enolle, tädeille ja isovanhemmille. Paljon lämpimiä muistoja.

Huomenna sitten mukana sunnuntai. Lopella Kartanoputiikki Punaisessa Tuvassa joulukauden avajaiset ja sinne päivällä. Samaan paikkaan on myös tulossa toinen Timon Toisenlainen Tilaisuus. Seuratkaapa sivujani niin saatte lisää tietoa ja vastaava erilaisuus on myös suunnitteilla Riihimäelle. Aivan ihanan paljon palautetta ja kiitosta tullut siitä, että jotain erilaista tehdään. Ja kun palautetta on tullut niin tehdään lisää. Ja kyllä tässä jotain spesiaalia vielä keksimme miehiseenkin makuun. Palaan.

Hämeenlinnan maanantain 22.11. klo 18-21 Timon Toisenlainen Tilaisuus Eevan Toisen Kengät kaupassa on vielä muutama ”lippu” jäljellä. Paikka on ihastuttava pieni ja korkeatasoinen kenkäkauppa ja lippuja vain rajoitetusti. Laittakaapa viestiä mahdollisimman pian jos haluatte mukaan esimerkiksi timo.heinonen(a)eduskunta.fi. Mukana illassa Eeva Räsäsen kaupan erikoistarjousten lisäksi meikkitaiteilija Sanna Liljamon esitykset ja jotain yllättävääkin. Kannattaa siis olla nopea.

Huomenna jatketaan.

 

Kommentit