Lauantai, 04.07.2009

Blogi, lauantaina 04.07.2009

Tänään markkina- ja tapahtumapäivä. Aurinkoinen sää lupailee siitä täydellistä. Kello nyt kahdeksan ja kohta Lopen torille, missä tänään vietetään perinteisiä Perunankukkapäiviä ja tavanmukaan olen lupautunut mukaan. Paikalla olen noin 9.30-10.45 ja sitten suuntaa kohti Padasjokea ja Padasjoen kesämarkkinoita. Padasjoella paikalla kello 12-14. Nyt kuitenkin aamupalaa ja lehdet ja sitten matkaan. Toivottavasti näemme. Hihasta saa tulla nyppäämään ja juttelemaan ja kyselemään – olitpa sitten puolesta, vastaan tai jotain siltä väliltä.

….

Kello 19.06 ja juuri hetki sitten kolmen tapahtuman kierrokselta kotiin. Ehkä nuo kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaan, mutta jotain sentään. Kolea yö – lähes hallayö – muuttui kauniiksi kesäpäiväksi ja väkeä oli mukavasti liikkeellä. Aamusta ensin siis Lopen torille missä tosin hieman rauhallisempi aamu. Mutta pikkuhiljaa väkeä valui paikalle ja se paras Lopen Peruna teki kauppansa. Myös kahviteltoilla riitti väkeä ja aamukahvilla Lopen Pelastakaa Lapset ry:llä riitti juttelijoita. Myös Lopen SPR:n Halauskampanja keräsi hyvin väkeä ja itsekin sain tuplahalauksen SPR:n naisilta. Hauska tempaus ja tapa kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen ja halaustalkoissa mukana mm. loppilainen taiteilija Janne Tulkki ja entinen kunnanjohtajamme Olavi Sampo ja joukko yhdistyksen aktiiveja Tuula Nurmen ja Lea Nikulaisen johdolla.

Juttelijoita olisi riittänyt varmasti useammaksikin tunniksi ja osan kanssa sovimmekin, että olemme yhteyksissä vielä myöhemmin. Monet terveiset tulivat perille ja monet terveiset lupasin mm. eduskuntaan ja ministereillemme viedä. Keskusteluissa tänään esillä mm. Lopen päivähoitokysymykset, vapaa-ajanasuntojen vesiasiat, kuntaliitos, Lopen tekinisentoimen aiheet hyvinkin monelta eri saralta ja luonnollisesti valtakunnan politiikasta vaalirahoitus ja taloustaantuma. Itseasiassa koskaan ennen ei ole näin paljon väki tullut juttelemaan. Eli varmasti tässä on puolin ja toisin tultu tutummiksi ja ylipuolue ja kaikkien mahdollisten rajojen väki on ns. ottanut omakseen. Kiitos siitä luottamuksesta. Hauska oli myös puhelu jonka sain juuri kun autonnokan käänsi torilta kohti Padasjokea. Joukko Pikku-Punelialta soitteli torilta ja kyselivät missä päin toria menen. No se tapaaminen jäi nyt, mutta sovimme, että olemme yhteydessä ensi viikolla. Tuntui hyvälle tuollainenkin yhteydenotto.

Tästä itseasiassa tuli mieleen eilinen keskustelu Riihimäen Atomissa. Eräs tuttu tuli juttelemaan ja kertoi miten eräs hänen ulkomaalainen tuttavansa alkoi itkeä kun mies kertoi hänelle miten hän ottaa minuun kansanedustaja yhteyttä. Olivat käyneet täällä nettisivuillanikin. Ulkomaalainen isäntä oli hämmästellyt ja kysynyt, että ”vastaako edustajasi yhteydenottoihin?”. Kun tuttavani kertoi, että kyllä ja aina asiat selvitetään niin mies oli purskahtanut itkuun. Sielläpäin maailmaa ei päättäjiin voi olla yhteydessä jos edes tiedetään kuka päättää – tai ehkä se yksi ainoa tai pieni ryhmä. Kansalaisten mielipiteellä ei ole mitään arvoa. Tällainenkin palaute laittoi miettimään ja ehkä osaamme jälleen arvostaa kotimaatamme hieman enemmän.

Mutta sitten Padasjoelle missä tuhansia ihmisiä mukana perinteikkäillä Sahtimarkkinoilla. Kokoomus jälleen ainoana puolueena mukana markkinatunnelmissa kuuntelemassa ja keskustelemassa ja olikin mukava jälleen olla mukana. Padasjoelle on tullut kutsuja tasaisesti niin vaalitilaisuuksiin, markkinoille, nuotalle kuin pilkillekin ja sitä kautta väki tullut enemmän kuin tutuksi ja tänäänkin väkeä riitti juttelemassa. Upeat markkinat missä riitti niin katseltavaa ja kuunneltavaa kuin myös ostettavaakin. Kiitokset paikamme järjestelyistä Sanna-Maria Laineelle ja Padasjoen kokoomuslaisille.

Ja sitten puolentoistatunnin ajo takaisin Lopelle ja vielä Krouvin Kyläpäiville. Viime vuonna taisin jo käyttää kaikki superlatiivit kuvaillessani käsityöläispäiviämme ja nyt sitten on vaikea keksiä enää parempia sanoja. Nimittäin oli homma mennyt jälleen eteenpäin ja viimevuotinen oli tämänkertaiseen verrattuna kuin kenraaliharjoitus. Pieteetillä tehty tapahtuma jossa oli nähtävää ja koettavaa koko perheelle ja itseasiassa oli hauska nähdä miten monessa ryhmässä isoäiti tai isoisä kertoi muulle ryhmälle miten ennen vanhaan mitäkin tehtiin. Ja pääsinhän minäkin yhteistä pitkää kaulaliinaa kutomaan ja myös Holttisen Erkin ja Kujansuun Tuomon tervahaudan tuoksuja haistelemaan. Kertakaikkiaan upea tapahtuma ja nyt todellakin suosittelen, että jos huomenna ei suunniteltua ohjelmaa ole niin ehdottomasti suunnaksi Loppi ja Joentaankylä ja Krouvin Kyläpäivät. Maksan lippunne jos petytte. Tapahtuma avoinna kello 10-15 ja tarjolla siis nähtävää vanhanajan kädentaitajista notkuviin perinneherkkupöytiin ja vanhoihin tavaroihin ja ostettavaa upeista käsityöläiskoruista vanhanajan vaatteisiin ja herkkuihin ja itsetehtyyn siappuaan, huopaan ja tiesvaikka mihin. Tulkaa ihmeessä.

Kommentit