Lauantai, 03.11.2007

Blogi, lauantaina 03.11.2007

Tänään vietettävän Pyhäinpäivän juuret ulottuvat kauas. Itseasiassa päivässä yhdistyys kaksi eri juhlaa kaikkien pyhien päivä 1.11 ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä 2.11. Juuret ulottuvat 300-luvun Syyriassa. Kaikkien uskovien vainajien muistopäivää alettiin puolestaan viettää 900-luvun lopulla Ranskassa. Kyllä tuo Wikipedia on sitten kätevä. Monen jutut juuret ja taustat löytyy sieltä.

Samaan aikaan 31.10. juhlitaan myös USA:sta Suomeenkin tullut Halloweeniä. Meillä tuon juhlinta on aina jäänyt pienemmälle. Syystä tai toisesta. Ehkä osaksi siksikin, että lapsuudessani ei sellaista juhlaa vielä täällä oikeastaan tunnetukkaan. Ehkä. No eilen hieman juhlahumua pääsimme maistamaan, kun hyvä ystävämme Lepomäen Katri juhlisti 40-vuotisjuhliaan omassa Linnean hotellissaan. Kerrassaan mahtavat juhlat kimalluksen keskellä ja ohjelma taattua Linnean korkeaa tasoa mm. Nina Lahtisen, Ulla Virtasen ja Jukka Kurosen johdolla. Siellä kaikilla oli niin mukavaa – oli kiva saada olla mukana.

Tänään vapaapäivä – tai ei siis mitään ns. mentävää ohjelmaa. Kirjoitustöitä ja hieman kokousten valmistelua kuitenkin tehtävälistalla. Ulkonakin pieni lumipyry – ei vielä sitä luvattua mylläkkää, mutta pientä esimakua. Katsotaan mihin tuo sää tässä vielä kääntyy.

Verkkouutisissa puolustusministeri Jyri Häkämies toppuuttelee varusmies- ja siviilipalveluksen vaihtoehtojen miettijöitä. Häkämies ei innostu uudista vaihtoehdoista varusmiespalveluksen suorittamiseen. Ja itseasiassa juurihan hallitus antoi esityksen siviilipalveluslain uudistamiseksi. Häkämiehen mukaan kaikki huomio olisikin nyt järkevää kohdistaa yleisen asevelvollisuuden kehittämiseen eikä uusien vaihtoehtojen rakenteluun asepalveluksen suorittamiseksi.

Keskusteluhan lähti liikkeelle, kun puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala ehdotti, että varusmiespalveluksen rinnalla tai vaihtoehtona voisi olla palvelumahdollisuus esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa joko siviilipalveluksen sisältöä kehittämällä tai kokonaan uudelta pohjalta. Kaskeala on minusta aivan oikeassa siinä, että nykymuotoinen siviilipalvelus ei palvele yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista normaalitilanteissa tai poikkeusoloissa. Siinä mielessä olen Kaskealan kanssa kyllä samaa mieltä ja näkisin tarpeelliseksi en uusien mallien kehittämisen, mutta yleisen ja yhtenäisen asepalveluksen rinnalla myös siviilipalveluksen kehittämisen juuri tähän suuntaan. Häkämiehen mukaan yleisen asevelvollisuuden tulevaisuus tuleekin olemaan uuden eduskunnalle annettavan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon keskeisiä asioita. Asia tapetilla siis ensi syksynä.

Tänään olemme nauttineet vain vapaapäivästä. Päivällä kävin hieman ulkoimessa Pekkalan mökillä ja siellä jo kaikki valmista täksi viikonlopuksi luvattuun lumipyryyn. Loppijärvellä tosin vielä muutama juotsen huuteli ja Niitullakin eloa. Kohta maa peittyy lumeen.

Kommentit